Michal Semotan (J&T BANKA)
Okénko investora  |  13.11.2014 09:30:00

Konec října ve znamení megarallye

Konec října ve znamení megarallye

Nesmírně volatilní měsíc mají za sebou akciové trhy. Poté co v první půlce října doslova vymačkaly nervy na dranc každému investorovi, otočila se nálada od 16. 10. o 180 stupňů … Přeprodané úrovně, až příliš zbytečná panika, lepší čísla z americké ekonomiky a poměrně dobré hospodářské výsledky za 3. kvartál zcela otočily sentiment.

Najednou bylo kupců všude plno, indexy letěly nahoru několik dní za sebou a americké trhy dokonce dokázaly uzavřít říjen na svých rekordních úrovních. To se evropským akciím nepodařilo… 

Opět se ukazuje, jak moc volatilní rok 2014 je. Pouze aktivnější přístup investorů dokáže ochránit před většími ztrátami. V půlce října jsem dokoupil portfolio na maximum a napjatě jsem očekával, co se stane. Proto jsem s návratem indexů vzhůru kus nabraných pozic pustil, aby si člověk dopřál polštář v podobě cashe (nyní cca na 25 %). Po takové prudké jízdě nahoru může přijít opět další vystřízlivění, a i když si nemyslím, že by nás čekalo něco podobného jako v první půlce října, i pár dní poklesů se dá využít k dokupu. Lepší než být nabraný na plno a jen tomu smutně přihlížet.

 

Jak se proměnilo moje portfolio

Výrazně jsme poredukoval cestou nahoru Erste Bank, řádově jsem pozici snížil o více než půlku, naopak jsem před čísly lehce nad 4700 nabral kousek Komerční banky. ČEZ držím dále, spíše jako dividendovou story, okolo 600 korun nejsem nijak aktivní. Nadále držím ve větším objemu svůj „autobasket“, kde dominuje Volkswagen, následován Daimlerem a trochu Peugeotem. Všechny automobilky vykázaly čísla, která předčila trh, a domnívám se, že Volkswagen minimálně další rok dokáže generovat čísla ještě lepší. Daimleru se daří také – zde bych zvažoval exit po číslech za celý rok 2014. Peugeot je větší riziko, ale zdá se, že obměna modelové řady zabrala a provozní čísla jsou na lepší než očekávané úrovni.

Nadále držím akcie ArcelorMittal, které jsou podle mého názoru podceněné, nicméně sentiment okolo komodit zatím drží tento titul dost pod tlakem. Až budou zveřejněna čísla za 3. kvartál, tak se rozhodnu, jestli pozici ponechat, či poredukovat. Po prudkém poklesu ropy již vypadají zajímavě některé společnosti z ropného sektoru. Líbí se mi OMV i Repsol, ale ten pád ropy je tak rychlý, že predikovat, jak dopadnou čísla těchto firem, je skoro nemožné. Sleduji to, ale ještě jsem nenaskočil…

Americké trhy posílily na své rekordní úrovně. Po super výsledcích nabral Apple za 14 dní +10 %, včera jsem lehce pod 109 pozici prodal, ale budu se chtít do ní vrátit – doufám, že mi to trh umožní. Facebook predikce také překonal, ale růst nákladů na příští kvartály vygeneroval menší korekcičku, která se podle mě dá využít na doplnění pozic. Potenciál tohoto titulu zdaleka není vyčerpán. Zbavil jsem se akcií Yahoo, růst nad 45 je už beze mě. Tento vývoj je podporován růstem Alibaby nad 100 dolarů, zpět se do pozice vrátím pouze v případě korekce.

 

Banky ve strestestech uspěly

Evropě na konci října ještě dostal podporu bankovní sektor, když v síti ECB při strestestech neuvízla žádná větší bankovní ryba. A pokud se ECB bude nadále snažit napodobit své velké bratry v podobě FEDu a BOJ, mohli bychom se dočkat další rallye na bankách. Ale to předbíhám a spekuluji. V tomto kvartále až na výjimky evropské společnosti zase tak nezklamaly, jak se mi zdálo v minulých kvartálech, a tak při selektivním výběru patří do portfolia i evropské tituly, nejen Amerika…

 

Euforie nízkých cen zmizela

Jaký bude další vývoj? Uf, nesmírně těžká otázka, zdá se mi, že rallye trochu vychladla, euforie nízkých cen zmizela, a tak se můžeme stát svědky profit takingu na jakémkoliv trhu. V případě poklesu budu asi dokupovat, celkový vývoj na horizont příštího čtvrt roku je podle mě nadále lehce pozitivní… Ale volatilita2014 nám ukázala, kdo je tady pánem, a člověk chvílemi ani neví, proč se to tak hýbe.

Americký dolar nadále drtí komodity i euro, růst byl poměrně prudký, což mně poměrně vyhovuje, nicméně si myslím, že dále tak rychle posilovat nebude. Rozmezí 1,23–1,27 za euro je podle mě na nejbližší měsíc dva takovým rozumným rozpětím, evropským exportním titulům by příští rok slabší euro mělo pomoci k vyšším ziskům.

Takže nyní se za nákupy nikam zběsile neženu, stojím takzvaně v koutě a trošku hotovosti mám prostě připravenou na dokupy v případě poklesu. Pokud nepřijde, nevadí, pouprodávám dál to, co držím. 

 

Michal Semotan

Michal Semotan

Portfolio manažer J&T BANKY

Michal Semotan působí v J&T BANCE od roku 2004. Ve své funkci je zodpovědný především za správu akciových portfolií.

Svoji profesní kariéru začal již v roce 1997 jako asistent makléře ve společnosti Investkonzult. Od roku 1998 se věnoval šest let makléřství v J&T Securities, kde v letech 2003–2004 působil také jako člen a později předseda představenstva. V letech 2004-2011 pak vedl obchodování na akciových trzích pro klienty J&T Banky.

Michal Semotan vystudoval Fakultu financí a účetnictví na Vysoké škole ekonomické v Praze (1998). Jeho koníčkem jsou automobily, cestování a má také rád historii (především období 2sv. války). Svůj volný čas věnuje také rodině. Je ženatý a má dvě děti.

Témata:

  • Akciové trhy (ČR i zahraničí)
  • Cash flow na českém akciovém trhu

Logo J&T BANKA
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:

28.12.2023Konec roku ve znamení klidu (Palivo 51. týden) X-Trade Brokers (XTB)
17.05.2021Konec týdne byl ve znamení růstu Research (Česká spořitelna)
20.03.2021KB ve znamení čekání na tučnou dividendu ve 2H roku Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688