chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  06.10.2014 13:23:48

Využijte konkurence a neplaťte zbytečně vysoké povinné ručení

Povinné ručení od ledna zdražilo o deset procent. Průměrně se ceny zvyšují v řádech stokorun. A pojišťovny nevylučují další zdražení pojistek v letošním i příštím roce. Máte dobrou pojistku a platíte za ni přiměřenou cenu? Zjistěte si, co nabízí konkurence.

Průměrná povinná pojistka na auto stála loni 2 695 korun. Hlavními důvody letošního zdražení jsou vyšší plnění v souvislosti s novým občanským zákoníkem a povinné poplatky hasičům. Pojišťovny by mohly dále zdražovat, zvlášť pokud vejde v platnost poslanecký návrh na zrušení platby nepojištěných motoristů do garančního fondu.

Tento návrh má omezit možnosti České kanceláře pojistitelů (ČKP) vybírat sankce za nezaplacené povinné ručení. ČKP totiž může poplatky vybírat souběžně s pokutami, které za totéž může vymáhat stát. Podle ČKP však zrušení příspěvku zdraží pojistky a pojištění budou za nepojištěné doplácet.

Co očekávat do budoucna?

Ceny povinného ručení za předchozích pět let poklesly na trhu skoro o 30 procent. Dá se předpokládat, že bez ohledu na přijetí výše zmíněného návrhu se cena tohoto pojištění bude postupně vracet na úroveň, která panovala na trhu již před lety.

Zvyšování cen povinného ručení však bude postupné, protože na trhu stále vládne poměrně tvrdá konkurence. Povinné ručení aktuálně poskytuje 14 pojišťoven.

Neplaťte víc, než musíte

Platíte za svou pojistku přiměřenou cenu? Vždy je dobré si zjistit nabídku konkurence. Jsou pojišťovny, které umí pojistit vozidla za nižší cenu, než možná platíte doposud.

Některé pojišťovny nabízejí při sjednání on-line velice zajímavé slevy.

 

Nejčastější důvody přechodu k jiné pojišťovně jsou výhodnější cenová nabídka či lepší asistenční služby. Nabídky pojišťoven si můžete jednoduše a rychle porovnat například pomocí internetových srovnávačů. Mezi takové srovnávače patří i ChytryHonza.cz.

Jak na změnu pojišťovny

Řekněme, že už jste si srovnali nabídky pojišťoven a spočítali si, že jinde budete mít levnější pojistné. Změnit pojišťovnu nelze jen tak, kdy vás napadne. Případná výpověď smlouvy má svá pravidla.

U povinného ručení musíte počkat na výročí data, kdy jste si ručení zakládali. Myslete však na to, že je nutné smlouvu vypovědět nejpozději 6 týdnů před tímto datem. A to u smlouvy, která je sjednána na rok, nebo na neurčito.

Standardně můžete vypovědět pojistnou smlouvu doporučenou písemnou výpovědí, případně ji přímo zanést na pobočku. Můžete také ukončit pojištění při změně pojistného. O změně pojistného musí majitele auta pojišťovna informovat nejpozději dva měsíce před jeho splatností. Potom má majitel auta měsíc na to, aby v případě svého nesouhlasu pojištění ukončil.

Nová smlouva povinného ručení lze obvykle uzavřít s dvou až tříměsíčním předstihem.

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Portál Chytrý Honza nabízí rychlé a objektivní srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Široký výběr, možnost přizpůsobit si produkt na míru, čas na rozmyšlení při rozhodování a zároveň jeho úspora dělají z Chytrého Honzy skutečně platného partnera při řešení osobních financí. Chytrý Honza zájemcům srovná všechny dostupné produkty online, aby si mohli vybrat ten nejvhodnější – od hypotéky, přes pojištění a tarify mobilních operátorů až po dodavatele energií. Od svého vzniku v roce 2009 již Chytrý Honza získal přes 250 000 spokojených zákazníků. Ti si aktuálně mohou vybírat z celkem 18 produktů ve více než 1900 variantách. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 Chytrý Honza získal více než 1 400 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)

Přečtěte si také:

20.11.2023Povinné ručení stále pod tlakem vysoké škodní inflace OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688