TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  04.08.2014 13:12:05

Školáky čekají jednotné příjmačky na střední školy!

Za dva roky by měli žáci projít jednotnými příjímacími zkouškami na střední školy. "Náklady na pilotní testování by měly být zhruba sedm milionů korun, za ostrého provozu by pak měly zkoušky přijít na deset milionů ročně," řekl ministr školství Marcel Chládek.
 

Jednotné přijímací zkoušky budou povinné nejen pro veřejné, ale také pro soukromé a církevní školy. Podle Chládka je nezbytné stanovit určitou minimální hranici znalostí pro vstup na střední školu s maturitou. Vzhledem k převisu nabídky totiž řada středních škol včetně gymnázií v současné době žádné přijímací zkoušky nedělá a studenty přijímá na základě jiných kritérií.
 

"Ředitelé škol si ale mohou podmínky upravit, například zvýšit náročnost, přidat další předměty nebo otestovat například studijní předpoklady," doplnil ministr.
 

Základní informaci k pilotnímu testování dostanou ředitelé středních škol a další zainteresované strany do 15. září, uvedl ředitel Cermatu Jiří Zíka. Samotné testy se pak budou konat 16. dubna na víceletých gymnáziích a 20. dubna na čtyřletých oborech, přičemž náhradní termín bude 24. dubna.
 

"Zhruba polovina otázek v testech bude široce otevřených. Tím se eliminuje statistická úspěšnost, k níž dochází při pouhém zaškrtávání výběrem z odpovědí," řekl Zíka.
 

Jednotné přijímací zkoušky plánuje ministerstvo zavést mimo jiné také kvůli velmi různorodé kvalitě základních škol, což vede k velkému rozdílu mezi žáky. Navíc by se tak mělo podle Chládka zamezit tomu, aby se na střední školy dostávaly děti bez studijních předpokladů, které pak propadají u maturit.
 

Většina ředitelů středních škol podle výsledků průzkumu, který provedla Česká školní inspekce, se zavedením jednotných přijímaček souhlasí.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688