Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  16.06.2014 07:35:00

Vliv rozhodnutí ECB byl na trhu patrný i v minulém týdnu

Euro proti dolaru v minulém týdnu ztratilo více než tři čtvrtiny procenta , a to hlavně kvůli vývoji v první polovině týdne, kdy se kurz propadl z kotací nad 1,3650 USD/EUR až k 1,3520 USD/EUR. Euro tak atakovalo nejslabší úrovně od počátku února. Druhá polovina týdne již byla ve znamení víceméně kurzové stabilizace.
Na globálních devizových trzích byl patrný dopad rozhodnutí ECB z předchozího týdne snížit úrokové sazby. Kombinace extrémně nízkých úrokových sazeb na euru a nízké kurzové volatility této měny je atraktivní pro obchody typu "Carry Trades". Euro začíná být atraktivní jako levná financující se měna pro nákupy výše úročených měn.
Za stabilizací kurzu USD/EUR ve druhé polovině minulého týdne stála zejména zveřejněná makroekonomická data. Zatímco ta americká zklamala, evropská naopak příjemně překvapila. Zklamání přinesla květnová statistika amerických maloobchodních tržeb, včetně tzv. kontrolní skupiny tržeb, což ohrožuje dynamiku HDP během druhého čtvrtletí. Nižší ochotu domácností utrácet potvrdila v samotném závěru týdne předběžná statistika červnové spotřebitelské důvěry University of Michigan, která zaznamenala nečekané snížení. Z Evropy naopak potěšila dubnová průmyslová výroba vzestupem o 0,8 % m/m oproti očekávaným 0,5 % m/m; španělský průmysl si dokonce připsal 1,7 % m/m.
Klíčovou událostí tohoto týdne je úterní a středeční zasedání nejvyššího orgánu americké centrální banky. Očekáváme optimističtější až jestřábí výstup z tohoto zasedání poté, co se tržní očekávání týkající se vývoje úrokových sazeb dostaly extrémně nízko, dokonce pod prognózu samotného Fedu. Jinak v souladu s tržním konsensem očekáváme další útlum třetí vlny programu kvantitativního uvolňování o 10 mld. USD. I ekonomický kalendář by měl přinést spíše povzbudivá data - očekáváme květnový vzestup průmyslové výroby, pokles týdenního počtu nových nesměstnaných žádajících o podporu pod 300 tisíc a solidní předstihové indikátory. Slabší naopak zřejmě budou statistiky nově zahájených staveb a vydaných stavebních povolení. Z Evropy se dočkáme německého ZEW indexu, kde očekáváme jeho pokles zejména kvůli zhoršujícímu se vnějšímu prostředí (zpomalující Čína, pokračující krize na Ukrajině). Květnová inflace v eurozóně by pak měla být potvrzena na hodnotě 0,5 % y/y, jak ji přinesl rychlý odhad. Ve čtvrtek by pak Euroskupina měla definitivně odsouhlasit vstup Litvy do eurozóny.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688