Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  06.06.2014 11:18:35

Ceny elektřiny budou v Evropě klesat ještě 4 roky, 5násobný růst OZE srazil ceny a umazal 400 mld. kapitalizace z utilit

Podpora obnovitelným zdrojům energií v Evropě začíná slábnout. Během poslední dekády se bezprecedentní růst objemu elektřiny z OZE zdrojů výrazně podílel na růstu celkové produkce elektřiny a také na výrazném poklesu její ceny, jež se pohybuje na 9letém minimu. Příliš vysoká produkce při současném poklesu poptávky, jež byla redukována recesí ekonomiky, zatím vymazala kolem 400 miliard EUR z tržní kapitalizace utilit v celé Evropě. Cena elektrické energie na klíčovém trhu v Německu se pohzbuje na úrovni 34 EUR za MWh, což je o plných 60% pod úrovní z poloviny roku 2008.
Podle vývoje termínovaných trhů se zdá, že trh počítá s poklesem cen nejméně v dalších 4 letech.

Podle analytiků konsultační společnosti Energy Brainpool by objem elektrické energie z OZE měl do konce roku 2020 vzrůst o dalších 18%. OZE jsou hlavním prostředkem pro splnění ambiciózního evropského plánu na snížení emisí skleníkových plynů o 20% do konce roku 2020 oproti stavu z roku 1990. Evropské vlády přitom diskutují další redukci na cílových 40% v roce 2030.

Začínají se objevovat hlasy po nutném zpomalení dalšího rozvoje OZE z důvodů příliš vysokého přebytku produkce a nedostatečně připravené infrastruktury. Podle eurokomisaře pro energii Guenthera Oettingera rozvoj OZE v některých oblastech postupuje příliš rychle oproti rozvoji přenosové soustavy. Podle odhadů EK si rozvoj elektrické a plynové přenosové soustavy v Evropě do roku 2020 vyžádá celkové investice v řádu 200 mld. EUR.

Podle analytiků příliš velké výrobní kapacity OZE způsobí, že minimálně 8 unijních zemí v čele s Německem, přes Španělsko a konče Bulharskem bude mít přes letošní letní sezónu velké přebytky energie, které bude třeba vyvézt. Přitom možnosti exportu například v již zmíněných zemích jako je Španělsko, Bulharsko nebo Rumunsko jsou jen velmi slabé.

Produkce z OZE je přitom často nárazová a špatně regulovatelná. Jednotliví operátoři jsou často nuceni vyrovnávat se s vysokými přebytky formou "negativních cen", kdy v podstatě platí výrobci spotřebitelů, že elektřinu spotřebovávají. Podle dostupných statistik takový stav od začátku roku do konce května nastal jen v Německu a v Rakousku celkem v 55 hodinách, což je dvojnásobek stavu před rokem. Produkce německých solárních elektráren se v 1Q tohoto roku zvýšila meziročně o 83%, produkce z větrných elektráren pak o 21%.

Celosvětová podpora OZE stála v roce 2012 vlády cca 101 mld. USD. Plných 57 mld. USD přitom padlo v Evropě. Investice do nových evropských projektů přitom v roce 2013 poklesly na 43 mld. USD oproti 80,2 mld. USD z v roce 2012.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688