Research (Penizenavic.cz)
Akcie v ČR  |  20.05.2014 06:57:27

Co se stalo s komunitou českých spekulantů?

Nedávno jsem se po delší době zúčastnil setkání velké reálně obchodující komunity českých spekulantů. Záměrně píši spekulantů, protože zásadní informace, kterou mi toto reprezentativní setkání téměř padesáti českých traderů dalo, je, že mezi těmito lidmi, spekulujícími na burze, není nikdo, kdo by investoval na základě fundamentální analýzy s pomocí technické analýzy, ale všichni přítomní obchodovali pouze na základě technické analýzy a to povětšinou indexy, měny a komodity. Přitom úspěchy českých obchodníků obchodujících s akciemi stylem Benjamina Grahama byly v minulosti na světové úrovni. Stačí připomenout Gladišův hedge fond Vltava, který dosáhl před pěti lety ročního zhodnocení 300 % a byl nejlepší na světě nebo stovky investorů do akcií ČEZ nebo Unipetrolu, kteří dosáhli držením těchto titulů v letech 2003-2005 zhodnocení 500-1000 % a za zisky z těchto obchodů si postavili domy.  Ale to je zdá se již zapomenutá minulost a tito „fundamentalisté“ dostali propadem akcií v době poslední finanční krize těžkou ránu a stáhli se do ústraní.


Pokud chce někdo jako nováček vstoupit na burzu, nabízí se mu několik možností jak se na tento vstup připravit. Může zkusit samostudium podle odborné literatury, může se zdarma účastnit vzdělávacích webinářů svého brokera nebo si může zaplatit seminář technické analýzy u několika školitelů. U samostudia je pravda možnost narazit i na knihu, která se zabývá fundamentální analýzou, ale málokdo po ní sáhne, protože to není nejsnadnější cesta a naučit se dobře číst fundamenty firmy a srovnat je s konkurencí a tržní cenou je těžší než se naučit číst v grafech. A proč studovat fundamenty, když je všechno obsaženo v grafu, jak tvrdí odborníci na technickou analýzu? S tím si ovšem dovolím nesouhlasit.

TIP: Navštivte seminář fundamentální analýzy pořádaný autorem tohoto příspěvku. Pro více informací klikněte zde


Na burze se pohybuji již 13 let a ještě jsem nepotkal obchodníka, který by obchodoval pomocí technické analýzy a vydělal tisíce procent vloženého kapitálu. Ale potkal jsem desítky investorů, kteří investovali na základě výborných fundamentů podhodnocených společností a vydělali během několika let ze svých dělnických platů desítky milionů, přes 3000 % za dva roky. Jedním z důkazů, že tento způsob investování je ve finále nejziskovější, je i Warren Buffet, jeden z nejbohatších lidí planety.

Proč je tedy value investing v Česku opomíjen?


Jeden z důvodů jsem již uvedl, je to relativní jednoduchost technické analýzy a to vyhovuje brokerům a zejména majitelům obchodních platforem s CFD, kteří potřebují čerstvé spekulanty, kteří po krátkém školení nabudou pocitu, že můžou být na Forexu s nástroji technické analýzy úspěšní a jdou do toho. 90 % z nich ovšem, podle neúprosných statistik, brzy přijde o vše. Tady je opravdu větší šance vyhrát peníze na výherním automatu, který ze zákona vyplácí 70 % na výhrách, než porazit obchodníka s CFD nebo binárními opcemi pomocí technické analýzy.


Kamenem úrazu je to, že na OTC trhu (je využíván většinou českých brokerů) peníze, o které spekulant přijde, získá kompletně majitel platformy. Ptám se tedy, mají tito majitelé zájem, aby spekulanti na jejich platformách peníze vydělávali? Tyto platformy se u nás poslední roky rozmnožily jako kobylky a spousta lidí, kteří mohli na burze reálně zbohatnout, končí díky agresivní reklamě právě u těchto obchodníků s CFD a následně bez peněz.


Když jsem se poptával na setkání traderů, co je to P/BV, P/E, EBITDA atd. tak to 90 % z nich nevědělo. Ptal jsem se jak to, že to neznají, když prošli placenými semináři za spousty tisíc a bylo mi řečeno, že nic takového se na těchto seminářích nepřednáší. To mě docela zarazilo a ověřoval jsem si to na internetu. Ale je to skutečně tak, fundamentální analýzu nikdo dlouhodobě neškolí.


Jelikož jsem velkým fanouškem fundamentální analýzy a hodnotového investování, rozhodl jsem se uspořádat seminář na toto téma.

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.06.2020Co se stane s hypotékou při poklesu cen nemovitosti? Petr Rozkošný (Meteobox.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688