Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  05.05.2014 14:32:38

Rally na komoditách kvůli celkovému oslabení zpomalila, zejména u kovů

Konec týdne byl ke komoditám poprvé za posledních šest týdnů nevlídný. Průmyslové kovy zasáhlo klopýtnutí čínské ekonomiky. Cena živého dobytka stoupá, u kontraktů futures na hovězí dobytek na výkrm se vyšplhala až na rekordní hodnoty.

Komodity v uplynulém týdnu utrpěly první ztrátu za posledních šest týdnů. Čínský průmysl totiž rostl pomaleji, než se očekávalo. Navíc zásoby ropy ve Spojených státech dosáhly nových rekordů a příznivější počasí pro tamní půdu znamená, že se s výsadou klíčových plodin možná začne dříve. Zlato těží podporu z dat přicházejících z USA. Ta se totiž jen těžko vyrovnávají se slábnoucím býčím sentimentem. Komoditní index DJ-UBS nakonec odepsal 1,3 procenta, přičemž ztráty hlásily téměř všechny sektory. Tedy s výjimkou živého dobytka to když se cena kontraktů futures na hovězí dobytek na výkrm vyšplhala až na rekordní čísla.

har1

Energetický sektor se v uplynulém týdnu propadal. Neustále totiž rostou už tak rekordní zásoby ropy ze Spojených států, což táhne ropu WTI už dva týdny dolů. Cena americké ropy se tak poprvé v posledních třech týdnech dostala pod 100 dolarů za barel. A cena zemního plynu, který ještě na začátku dubna zažíval mohutnou rally, klesla až na čtyřtýdenní minimum. Důvodem bylo, že se téměř dva a půl měsíce dlouhý propad zásob zastavil. Cenový rozdíl mezi severomořskou variantou ropy Brent a americkou WTI nakonec dosáhl až 8,8 dolaru za barel. Světovému benchmarku cen ropy pomohla napjatá situace u měsíční spotové ceny, i když se v nádcházejících týdnech čeká obnovení exportů černého zlata z Libye. Přitom množství býčích sázek, které hedgeové fondy drží na oba typy ropy, se už blíží rekordním hodnotám. Kdyby se proto ropě v současné době plné geopolitického napětí nepovedlo vyšplhat výše, oba trhy s futures by se mohly dočkat likvidace dlouhých pozic.

Průmyslové kovy si vysloužily nálepku nejhůře prosperujícího sektoru. Špatně se jim dařilo hlavně po zveřejnění zpráv, že se čínský průmyslový sektor nevyvíjel podle předpokladů a americká centrální banka Fed pokračuje ve stahování likvidity. Nejvíce byl těmito zprávami zasažen hliník, zatímco vysoce kvalitní měď se vrátila na své nedávné hodnoty podpory kolem 300 centů za libru. Nikl, tedy hvězda sektoru kovů v roce 2014, se dočkal prvních týdenních ztrát v posledních pěti týdnech. Pozornost se totiž začala přesouvat ze snížených dodávek v důsledku zákazu vývozu kovů z Indonésie a potenciálních sankcí uvalených na Rusko, spíše k možnému zpomalení poptávky, a to hlavně z Číny. Ovšem je nutno přiznat, že cena už byla zralá na korekci po počáteční překoupenosti. Pro tuto chvíli ale psychologická hranice 18 000 dolarů za tunu stále láká podporu.

har2

Vzácné kovy táhlo dolů stříbro, které má co dělat, aby si udrželo své relativní poměry vůči zlatu. Nyní se obchoduje těsně nad hodnotou, která by se dala nazvat jako zajímavá hranice podpory. Zlato poslal níže nedostatek další geopolitické podpory, pokračující ukončování kvantitativního uvolňování a nejsilnější měsíc z hlediska nových pracovních míst ve Spojených státech od ledna 2012. Žlutý kov se tak dostal do dolní poloviny svého současného rozmezí

1 270 a 1 310 dolarů za unci. Stříbro se zase obchoduje zpátky pod 19 dolary za unci, čímž dosáhlo své nejlevnější úrovně oproti zlatu od srpna 2010. Platina a palladium poměrně dobře těží ze zdravé poptávky a z obav o další dodávky. Poměr ceny palladia oproti platině se přitom v současné době dostal až na nejvyšší hodnotu za 12 let.

Obiloviny, a zejména pak sójové boby a kukuřice, se obchodovaly oproti předminulému týdnu níže. Lepší pěstitelské podmínky ve Spojených státech totiž byly důležitějším faktorem než silné exporty a klesající zásoby staré sklizně. Ve výsledku se tak býčí spready (cena staré úrody v poměru k té nové) prodávaly u obou typů obilovin, hlavně však sóji. Pšenice i nadále získává podporu ze zpráv, že produkce ozimné pšenice v Kansasu možná bude nejnižší od roku 1996 to vše po problematické zimě a jaře, kde se třeskuté mrazy střídaly s obdobími sucha. Cena kontraktu futures na sójové boby s dodáním v červnu se vrátila k dolní hranici dubnového rozmezí, zatímco u kukuřice se pohybovala ve středových hodnotách mezi 490 a 520 centy za bushel.

Sektor živého dobytka se v předešlém týdnu dočkal slušné řádky událostí oba kontrakty na skot končily týden na vrcholu žebříčku. Zatímco vepřové půlky, největší tahoun z prvního kvartálu, už druhý týden v řadě ztrácel dech. Cena kontraktu futures na hovězí na výkrm s dodáním v srpnu dosáhla svého maxima konkrétně po nejdelší rally od roku 1992. Jelikož byla stáda zdecimována velmi chladnou zimou, končící mnohdy předčasnou porážkou, je nyní na jatka posíláno mnohem méně zvířat. A na místo toho míří na chov, aby tak mohlo dojít k navýšení stavu dobytka.

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688