BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  30.04.2014 16:57:14

Americké HDP zpomalilo na 0,1 procenta, večer zasedá Fed, analýza USD/CAD

Výkaz národní zaměstnanosti ADP, který informuje o vytvoření nových pracovních míst v soukromém sektoru, dokázal dnes příjemně překvapit trhy. V dubnu byl naměřen zisk 220 000 nových míst, což je o 20  000 více, než predikoval většinový konsensus ekonomů. Březnový výsledek se také dočkal potěšující zprávy, když byl zrevidován z 191 000 na 209 000.

Americká ekonomika zcela v prvním čtvrtletí propadla, když z posledně naměřených (4. kvartál 2013) 2,6 procent spadla na 0,1 procenta. S takto slabou expanzí se mezi obchodníky nepočítalo a predikoval se růst kolem 1,2 procent. Ekonomika se tak dostala do nejpomalejšího tempa od posledního čtvrtletí 2012. Na vině je samozřejmě nejen špatné počasí ze začátku roku, ale také 7,6 procentní mezikvartální propad exportu, přičemž v předchozím čtvrtletí posílil o 9,5 procenta. Spotřebitelské výdaje dokázaly i tak posílit o 3,0 procenta a zasloužily se alespoň o minimální růst.

Index nákladů na zaměstnance posílil v prvním čtvrtletí o 0,3 procenta a neudržel 0,5 procentní tempo z předchozích 3 měsíců. Od března 2013 do března 2014 expandoval o 1,8 procenta a dosáhl tak nejhoršího zisku od druhého čtvrtletí 2012.

Kanadská ekonomika naopak vyplnila průzkumy a v únoru si meziměsíčně polepšila o 0,2 procenta. Produkce zboží se přitom zvedla o 0,5 procenta a služby neznatelně o 0,1 procenta. K expanzi přispěly i velkoobchodní tržby s 0,6 procentním zlepšením a maloobchodní tržby s 0,2 procentním růstem. Nedařilo se však zemědělcům, jejich sektor ztratil 1,5 procenta.

Ve večerních hodinách (20:00) čeká na obchodníky ještě zasedání americké centrální banky (FED) a vyhlášení úrokové sazby. Trhy budou hlavně sledovat:

  1. Zda FED změní svůj ekonomický výhled. Pravděpodobně by nemělo dojít k zásadní změně, avšak dolar je na manipulaci s ekonomickými predikcemi citlivý.
  2. Klíčovým faktorem pak bude i vyjádření k nízké inflaci, která již 22 měsíců zůstává pod 2,0 procentním cílem. V posledních týdnech na tento problém upozorňovali hlavně jednotliví členové FOMC Kocherlakota a Evans.
  3. Již klasickým vstupem by mělo být snížení kvantitativního uvolňování a potvrzení rozhodnutí kontinuálně snižovat tento masivní program.
  4. Posledním zajímavou částí ze zasedání by mohla být konkretizace tzv. „forward guidance“ (avizovaného řízení monetární politiky), tedy „směrnic“ kam se budou ubírat kroky FEDu. Bankéři na posledním zasedání změnili rétoriku, když opustili dlouhodobě užívaný argument o 6,5 procentní nezaměstnanosti, jež měla být katalyzátorem pro zvýšení sazeb. Namísto této konkrétní hranice nastoupili ekonomické indikátory, které rozhodnou o začátku utahování monetární politiky.
  5. V neposlední řadě se bude čekat reakce banky na dnešní šokující čísla HDP.


USD/CAD se díky překvapivě špatnému výsledku amerického HDP prozatím vzdal posílení zpátky k úrovni 1,10 a míří k podpoře 1,0940. Zde by se mělo rozhodnout o pokračování v v medvědí náladě. Dojde-li k proražení této hodnoty, tak se cíly stanou hladiny 1,0915 a případně 1,0875.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688