Okénko investora  |  29.04.2014 09:26:41, aktualizováno 09:34:09

Eskalující spor Ukrajiny a Ruska otočil kormidlem vývoje ceny

29/4/2014/ Zlaťáky.cz: Zlato koncem minulého týdne narazilo na dno a odskočilo až o 30 dolarů za unci poté, co ruský prezident Vladimir Putin varoval Ukrajinu před pokračováním antiseparatistických útoků. USA reagovalo tím, že může uložit další sankce proti Rusku. Tato prozatimní válka slov poměrně výrazně ovlivnila cenu drahých kovů. Mnozí investoři se rozhodli koupit zlato jako útočiště před poklesem svých ostatních investic.

"Pochybuji, že někdo bude chtít držet zlato krátkodobě po včerejším vzestupu a vzhledem k tomu, že se může o víkendu na Ukrajině stát cokoliv, stále věřím, že celkový trend bude v dlouhodobém horizontu na nižší cenové úrovni," uvedl David Govett, vedoucí sekce drahých kovů společnosti Marex Spectron Group v Londýně.

Zlato v letošním roce vzrostlo o 7,8% částečně jako následek zmiňovaného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Konflikt stimuloval poptávku zejména v Číně, kde se objemy poptávaného zlata  zvýšily na dvouměsíční maximum.

Cenu zlata významně již několik měsíců ovlivňuje napjatá politická situace. Ukrajina pokračuje ve svých protiteroristických operací proti proruským separatistům. Následně Rusko varovalo, že jakýkoli útok na "ruské" občany na Ukrajině je považován za útok na samotné Rusko. Stupňující vzrušená situace na Ukrajině naznačuje, že dohoda z minulého týdne, která měla zmírnit napětí na Ukrajině, byla odsouzena k neúspěchu.

Nicméně Rusko má nyní v rukou záminku pro zahájení další "krymské" vojenské invaze směřované do východní Ukrajiny. Rusko obviňuje Spojené státy z řízení nové ukrajinské vojenské akce s tím, že k této akci došlo den poté, co americký víceprezident Joe Biden navštívil Kyjev a slíbil podporu Ukrajině. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu reagoval na příchod malého kontingentu amerických vojsk v Polsku: "Plánované cvičení sil NATO v Polsku a v pobaltských zemích nepodporuje normalizaci situace kolem Ukrajiny."

Investoři upírají svou pozornost na americká data, která budou prezentována tento týden po zasedání Federálního rezervního výboru pro volný trh, který by měl stanovit další směřování monetární politiky USA.

Dnes ráno v 9 hodin se zlato obchodovalo za 1293,80 dolarů/unci a stříbro testovalo hranici 19,49 dolarů/unci.

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jaroslav Křůpala

Vystudoval Ekonomickou akademii Sting v Brně a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688