Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  13.11.2013 14:32:38

Ropa Brent se obchodovala níže, stejně jako nejisté zlato

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Většina světových investorů si v průběhu uplynulého týdne snažila urvat svůj díl a nakoupit akcie Twitteru ještě před jejich vyhecovanou, ale nakonec i velmi úspěšnou primární emisí. Mezitím je však překvapila Evropská centrální banka, která srazila svou základní úrokovou sazbu na polovinu. Zdůvodnila to tím, že musela zareagovat na klesající spotřebitelské ceny. Právě ty by mohly ohrozit už tak křehké oživení napříč eurozónou. Ve Spojených státech pak na čtvrtletní bázi posílil trh práce a tvorba pracovních míst dokonce překonala odhady. Všechny vyjmenované události přispěly k oslabení eura, zvláště pak vůči japonskému jenu a americkému dolaru.

Komodity se už tři týdny po sobě nedokázaly vymanit z minusových hodnot. Index DJ-UBS dokonce narazil na nejnižší úroveň za téměř tři a půl roku. A zatímco zásoby rostou, poptávka s tímto trendem nekoresponduje. Ceny tak padaly u všech tří sektorů a většina komodit má nyní zápornou návratnost, počítáno od začátku roku. Výjimku si připsaly pouze kakao a palladium.

graf4

Průmyslové kovy pod tlakem, vzácné kovy naopak s podporou

Co se týče sektorů, nejcitelnější ztráty utrpěly průmyslové kovy. Naopak vzácné kovy se celkem držely, přestože se objevovaly velmi odlišné signály a zprávy. Nakonec se však zlato i stříbro zasekly ve svých ustálených rozmezích a navíc ještě v záporném teritoriu.

Níže se ocitly také ceny klíčových plodin, v čele s pšenicí a kukuřicí z burzy Chicago Board of Trade (CBOT). Zpráva americké vlády, která vyšla až v pátek odpoledne, totiž potvrdila zásadní obrat a dramatický nárůst zásob. Podmínky pro pěstování byly ve Spojených státech téměř ideální. Když se ohlédneme za energetickým sektorem, padaly i ceny obou typů ropy. Více se nedařilo ropě Brent, a tudíž se snížil cenový rozdíl mezi ní a ropou WTI. Americkému typu ropy přitom pomohly především klesající zásoby.

graf5

 

Ropa Brent se propadla na čtyřměsíční minimum

Zatímco se v minulém měsíci dařilo hůře ropě WTI a její ceny byly nízko, v posledním týdnu se tato situace obrátila i k Brentu. Cenový rozdíl mezi oběma typy ropy se tak opět snížil pod 10 dolarů za barel. Svou roli sehrála kombinace mírnějších podmínek na spotovém trhu, pokračování likvidace dlouhých pozic ze strany spekulantů, konference v Ženevě, kde se diskutovalo mezi Íránem a západními mocnostmi, ale taky silnější dolar. To vše vyvolalo u obou typů ropy negativní momentum.

graf6

 

OPEC upozorňuje své členy na hrozbu ropy z břidlic

Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC ve své výroční zprávě a výhledu s názvem World Oil Outlook přiznala, že podcenila důležitost energetického boomu v Severní Americe, respektive vyšší produkci ropy z břidlic. Organizace proto předpokládá, že by v příštích pěti letech mohla ztratit téměř osm procent ze svého tržního podílu na ropném trhu. Konkurence ze strany ostatních producentů mimo toto uskupení totiž stále narůstá. I tak ale OPEC počítá s tím, že v následujících dekádách poptávka po ropě poroste. Důvodem je předpokládaný nárůst dopravních prostředků poháněných deriváty ropy, hlavně v Číně a Indii. Do roku 2020 by se tak měla cena ropy dostat průměrně na 110 dolarů za barel. Tedy na úroveň, na kterou jsme si v posledních třech letech už zvykli.

Momentum zůstává u obou typů ropy stále negativní. A do doby, než se poptávka začne zvedat, nelze vyloučit ani další ztráty. Konkrétně zde hrozí prolomení hranice 100 dolarů za barel Brentu. Ropa WTI se vrátila k hodnotám kolem 95 dolarů za barel, což odpovídá průměrné ceně za poslední tři roky. A protože americké rafinérie zanedlouho zase čeká údržbová sezona a odklon k zimní produkci, měla by se poptávka po ropě WTI zvednout. To by mohlo dále stlačit rozdíl mezi cenou WTI a dražšího Brentu.

Data ze Spojených států jsou pozitivní, což vytváří tlak na zlato i stříbro

Zlato a stříbro zůstaly po většinu předešlého týdne ve svém ustáleném rozmezí. Obchodníci se totiž snažili najít odpovědi na pár klíčových otázek. Podporu kovům sebrala oznámená čísla k růstu HDP za třetí kvartál a tvorbě pracovních míst ve Spojených státech, která byla lepší, než se čekalo. Ani to však kovy neposlalo výrazně níže. Investory totiž nejvíce znepokojuje otázka, kdy americká centrální banka začne redukovat své měsíční nákupy aktiv. A poslední ekonomická data jen zvýšila pravděpodobnost, že by k tomu mohlo dojít už v prosinci.

Dalším zdrojem nejistoty je však dolar, který se v posledních týdnech rychle zotavil zejména pak vůči euru. Jeho posilování s sebou nese pro vzácné kovy riziko poklesu. Současně s tím bychom se mohli dočkat i dlouho očekávané korekce u amerických akcií, neboť index S&P 500 jen za tento rok narostl o téměř 25 procent. Propad zlata pod hladinu podpory na 1 294 dolarech za unci, který přišel po zprávě o výborném stavu amerického trhu práce, by mohl předznamenat slabší výsledky i pro nadcházející týden. Je tak možné, že se zlato bude obchodovat za minimální částky z října, tedy 1 252 dolarů za unci. Přesto by se zlatu mohla dostat podpora v případě, že by se objevily známky výprodeje u akcií a/nebo by dolar oslabil. A jak už to bývá zvykem, potřeba bude sledovat i výnosy dluhopisů. Pokračující růst výnosů, hlavně po jejich říjnových minimech, v tuto chvíli nechává jen omezený prostor pro další růst cen vzácných kovů.

graf7

 

Zpráva americké vlády potvrdila rekordní úrodu

V pátek odpoledne pak americké ministerstvo zemědělství podle očekávání potvrdilo výrazný obrat u stavu zásob klíčových plodin pro tuto zimu. Rekordní úroda kukuřice s největší pravděpodobností způsobí, že stavy zásob (ještě před první sklizní v příštím roce) narostou na nejvyšší čísla za posledních devět let. Ještě před nedávnem se přitom zásoby pohybovaly nejníže během 17 let (tedy než byla sklizena současná úroda). Cena kukuřice z chicagské burzy CBOT se tak ve výsledku propadla na tříleté dno a oproti rekordu z loňska se smrskla téměř na polovinu. Kukuřici navíc může podpořit potenciální pokrývání krátkých pozic (tzv. short covering) ze strany spekulantů. Právě ti k 29. říjnu drželi rekordní množství čistých krátkých pozic.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 14:40  Reálné osobní výdaje na 0,5 % ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688