Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  26.09.2013 13:52:40

Týden, kdy Fed překvapil trhy: Kovy rostly, naopak ropa zlevnila

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Klíčovou událostí uplynulého týdne bylo bezpochyby dlouho očekávané setkání americké centrální banky, kde měl Federální výbor pro volný trh (FOMC) podle předpokladů oznámit ukončování svého masivního programu nákupu aktiv. Jenže v souvislosti s nedávno zveřejněnými ekonomickými daty, která byla slabší, než se čekalo, nakonec Fed všechny převezl a své nákupy aktiv ponechal na 85 miliardách dolarů měsíčně. Zpráva poté vyvolala okamžitý a dramatický nárůst rizikového apetitu investorů. Zatímco tak akcie a dluhopisy zažívaly rally, americký dolar se vyprodával, čímž pomohl komoditám k lepšímu investičnímu výhledu.

Oznámení Fedu potěšilo hlavně komodity závislé na ekonomickém růstu, tedy především průmyslové kovy, ale i ropu. Peníze pumpované do ekonomiky by totiž měly pomoct k rychlejšímu zotavení, a podobná situace se očekává i u poptávky po ropě a kovech. Vůbec největší zisky si připsaly vzácné kovy, jejichž rally spustil negativní sentiment a short selling před samotným oznámením. Současně totiž klesaly i výnosy státních dluhopisů a americký dolar.

Na konci týdne pak začalo nadšení z komodit vyprchat. Zpomalovat začal hlavně výkon vzácných kovů a ropa se dokonce dostala do minusových hodnot. Příliš jí nesvědčily ani zprávy o narůstajících zásobách a snižujícím se geopolitickém napětí. Sektor zemědělských komodit ovšem zprávy z Fedu tolik neovlivnily a pozornost se upírala hlavně ke konkrétním fundamentům. Například jak to ve Spojených státech vypadá se sklizní klíčových plodin a jaké jsou zásoby hlavních světových pěstitelů kávy, tedy Brazílie, Kolumbie a Vietnamu.

saxo

Zlato a stříbro se vezou na úlevové rally. Ale jak dlouho?

Zlato i stříbro se otřepaly z propadů a po překvapivém oznámení Fedu poskočily nahoru. K tomu jim dopomohla i největší rally na desetiletých amerických státních dluhopisech za poslední dva roky a taky slabší dolar. V první fázi přitom rally vzešla z uzavírání krátkých pozic (tzv. short-covering) hedgeovými fondy. Množství krátkých futures pozic držených fondy dokonce v týdnu končícím 10. září klesl na nejnižší úroveň za posledních sedm měsíců. Navíc hedgeové fondy ve snaze o znovuvybudování některých těchto pozic tvrdě narazily. Zatím však není jasné, jestli odložený konec kvantitativního uvolňování bude dost silný na to, aby rally i nadále podporoval.

Vše bude záležet na dalších ekonomických datech přicházejících ze Spojených států. Federální výbor může konec nákupu aktiv odložit jednou, dvakrát nebo k němu vůbec nepřistoupit, pokud budou slabá čísla i nadále pokračovat. V krátkodobém horizontu se teď ale pozornost přesouvá k americké vládě, protože prezident Barack Obama a Kongres budou znovu bojovat o navýšení dluhového stropu. Pokud se nedohodnou do 1. října, bude ochromen chod americké vlády a o pár týdnů později by mohl zemi hrozit i bankrot. Během těchto týdnů plných nejistoty by však zlato mohlo najít své další kupce, podobně jako tomu bylo loni. Dá se tak očekávat jeho další růst.

Reálné výnosy amerických dluhopisů klesly

Reálné výnosy amerických dluhopisů se snížily, nejvíce pak během čtvrtku. Jejich vývoj tak více odpovídá současným cenám zlata, jak můžete vidět i na grafu níže. A s blížícím se prosincem se určitě brzy objeví spekulace o konci kvantitativního uvolňování. Pokud tedy nedojde k opětovnému zhoršení ekonomických dat. To by mohlo vést k dalšímu tlaku na ceny na začátku příštího roku. Pro následující měsíc se jako nejpravděpodobnější jeví pro zlato rozmezí 1275 až 1488 dolarů za unci. V případě, že by se zlatu podařilo tuto hranici překonat, představovalo by to 50procentní retracement z výprodejů trvajících od října loňského roku do letošního 28. června.

saxo1

Zdroj: Bloomberg a Saxo Bank

Trochu mě však znepokojuje odliv kapitálu z trhu burzovně obchodovaných produktů (ETP), a to jak před, tak překvapivě i po oznámení Fedu. A zvláště znepokojivá je pak tato zpráva pro investory, kteří věří v pokračování rally. Investice do zlata skrze ETP během minulého týdne klesly dokonce o 18 tun. Už několik měsíců tak i nadále trvá nezájem o zlaté ETP, přestože se cena této komodity už dokázala z červnových minim vymanit. Postoj institucionálních investorů ke zlatu jako třídě aktiv je stejně tak důležitý, jako je investiční poptávka potřebná k podpoře růstu zájmu o fyzické zlato.

S rostoucí nabídkou ropa přichází o pozitivní momentum

Futures jak na ropu typu Brent, tak na ropu typu WTI se propadaly už druhý týden v řadě. Důvodem je uvolňující se napětí v Sýrii a zprávy o obnovené těžbě v Lybii, kde se podařilo zažehnat téměř měsíc trvající stávky.

Krátce trvající rally u rizikovějších aktiv, kterou předtím odstartovalo rozhodnutí FOMC, ukončily vyhlídky, že se na trh vrátí vyšší dodávky zrovna ve chvíli, kdy sezonní poptávka po ropě začala klesat.

Spekulace na trhu také přinesly zprávy o údajné nabídce Íránu, že se výměnou za zmírnění mezinárodních sankcí chystá uzavřít svou továrnu na obohacování uranu ve městě Frodo. K jednáním by přitom mohlo dojít už na zasedání OSN v New Yorku, kde by se měli setkat americký prezident Obama a nedávno zvolený íránský prezident Rouhání. Půjde totiž o první schůzku mezi hlavami těchto dvou států od íránské revoluce v roce 1979.

saxo1

Zdroj: OPEC, Bloomberg a Saxo Bank

Produkce ropy v Íránu a Libyi svědčí o tom, jaký dopad bude mít řešení obou problémů na celosvětové zásoby této komodity. Ještě loni obě země vytěžily celkem 4,7 milionu barelů ropy denně, ovšem po sankcích na Írán a stávkách v Libyi toto číslo kleslo o 1,6 milionu až na 3,1 milionu barelů černého zlata za den. Naproti tomu Spojené státy byly za stejnou dobu schopné vyprodukovat o 1,4 milionu barelu více. Razantněji se těžilo také v Saúdské Arábii, takže ceny ropy stále zůstávaly na relativně stejné úrovni.

Jak moc se změnil americký ropný trh?

Jak rychle a jak moc se změnil ve Spojených státech trh s ropou v tak relativně krátké době, lze vyčíst ze zprávy Amerického petrolejářského institutu (API). Dokument srovnává loňský srpen s tím letošním:

Tato statistika také odpovídá na otázku, proč se snížení amerických zásob ještě nepromítlo do vyšších cen ropy. Jde totiž o výsledek dvou procesů, kdy se prolíná efekt vyššího exportu paliva s nižším dovozem suroviny. V důsledku tak na globálním trhu i nadále zůstává ideální množství surové ropy i rafinérských produktů, což pomáhá držet zdravou rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou.

Rostoucí nabídka

Ještě je hodně brzy na spekulace, jestli dojde k obnovení dodávek ropy z Íránu. Pokud ale bude situace příznivá, pak nás již velmi brzo čeká stav, kdy bude nabídka na trhu s ropou růst rychleji než poptávka. To s sebou samozřejmě přinese i tlak na ceny, jen co se celosvětové zásoby této komodity zotaví po výpadcích z letošního léta.

Saúdské Arábii vyhovuje cena kolem 100 dolarů za barel. A jakmile se této hranici přiblížíme, začne země snižovat svou produkci ze současných rekordně vysokých úrovní. Díky tomu si Království Saúdské Arábie uvolní zásobní kapacitu, což by jí mohlo v budoucnu pomoci omezit větší výkyvy cen černého zlata.

saxo1

Zdroj: OPEC, Bloomberg a Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.12.2023Rozvíjející se trhy napovídají, kdy Fed sníží sazby Fidelity International (Fidelity International)
12.06.2023Překvapí Fed trhy? - Týden na trzích (video) X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688