BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  20.03.2013 14:50:00

Kypru dochází munice, soustřeďme se na odpolední projev Bena Bernankeho

iPoint.czNěmecký ekonomický institut RWI dnes zdvojnásobil svoji předpověď na růst německé ekonomiky v roce 2013 na 0,6 procenta. Zlepšený výhled je důsledkem rostoucí domácí spotřeby a investicemi ve výrobním sektoru. Růst ekonomiky by měl být podpořen i nízkými úrokovými sazbami, které nebrání Němcům kupovat nemovitosti. Předpokládaná míra inflace v tomto roce bude 1,6 procenta a v roce 2014 2,0 procenta. Míra nezaměstnanosti by se měla udržet na 6,8 procentech a poté klesnout k 6,4 procentům. Německá ekonomika dokázala růst i v průběhu krize eurozóny, zpomalil ji až poslední kvartál roku 2012 s propadem o 0,6 procenta. Německá centrální banka očekává od letošního roku 0,4 procentní růst.

Kypr se nedokázal dohodnout s Ruskem na finanční pomoci. Po odmítnutí podmínek Bruselu, to začíná vypadat, že Kypr už v ruce nedrží žádné trumfy. Kypr žádal Rusko o prodloužení splatnosti o 5 let u 2,5 miliardového dluhu a o ponížení úrokové sazby na 4,5 procenta, což se v Rusku neujalo. Nesměle tak kyperský ministr financí požádal o novou půjčku 5 miliard eur, k tomu se zatím Moskva nevyjádřila. Rusko je podle všeho rozzlobené na Evropskou unii za nabídkou, která byla Kypru učiněna v podobě povinného zdanění depozitů.

Státní rozpočet Británie dnes zveřejnil tamní ministr financí George Osborne. Velká Británie si bude v příštích letech půjčovat více peněz, než předpovídala predikce z prosince. Čistý dluh veřejného sektoru dosáhne 7,4 procenta k HDP, postupně by se však měl začít snižovat a mezi roky 2014-2015 by měl dosáhnout pouze 5,9 procent. Dnešní data jsou i přes plánované snižování zadlužovaní považována za zhoršená oproti předchozí prosincové zprávě rozpočtového výboru. Osborne plánuje dosažení přebytku v rozpočtu až na rok 2018. Osborne se také opřel do centrální banky Velké Británie (BoE), aby dělala více pro růst domácí ekonomiky. V budoucnu se plánuje blíže podívat na politiku BoE a bude chtít přesněji definovanou její vizi. Inflační cíl zůstává na 2 procentech. Britská ekonomika by se v letošním roce měla dočkat růstu o 0,6 procenta a v roce 2014 dokonce 1,8 procenta.

Měnový pár EUR/GBP se i nadále drží po klesající trendovou čarou. Již několikrát ji však otestoval falešnými průrazy, což napovídá, že trh bojuje o svoji budoucnost. Podobně také bojuje se supportem 0,8532, který se nedaří překonat. Nejbližší hodiny by tak mohli ukázat nový krátkodobý trend.  

Nyní budou investoři upírat své zraky na měnové prohlášení americké centrální banky (Fed) a následní tisícovou konferenci jejího šéfa Bena Bernankeho. Trh se bude snažit číst mezi řádky, aby zjistil, jaký je skutečný postoj Fedu k délce trvání současného programu měnového uvolňování, a to hlavně po sérii zlepšujících se údajů z ekonomiky USA a vypuknutí aktuálního problému Kypru, který připomněl křehkost globálního prostředí.

 


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688