Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  19.12.2012 16:28:06

Akciový výhled na rok 2013

iPoint.czAkciové trhy vstupovaly do roku 2012 jako do roku mnoha podstatných rizik, od evropské dluhové krize, přes riziko tvrdého přistání čínské ekonomiky až po riziko akcelerace inflace vinou vysokých cen energií a komodit. Přesto jsme v našem akciovém výhledu na rok 2012 věřili, že to bude úspěšný rok pro akciové investory, především kvůli nízkému ocenění trhů a očekávané podpoře ze strany klíčových centrálních bank.

Nyní můžeme říci, že se tento náš odhad ukázal jako velmi přesný. Právě nestandardní zásahy centrálních bank v čele s ECB do značné míry přispěly k (byť jen dočasnému) uklidnění situace v Evropě a investoři využili nízkých cen rizikových aktiv. Výsledkem je cca 13% růst akciových trhů (MSCI World), přičemž například německý trh posílil o téměř 30%. Ve výhledu na rok 2012 jsme stanovili očekávanou hodnotu indexu S&P 500 na úrovni 1431 bodů, hodnota indexu k 17.12.2012 (uzávěrka tohoto reportu) byla 1430 bodů.

Nyní stojíme na prahu nového roku a základní otázka investorů je: „je růst akciových trhů již vyčerpán?“. Naše odpověď je: „nikoliv“. Ano, ocenění akcií narostlo a většina rizik, od globální ekonomické recese až po evropskou dluhovou krizi zůstává ve hře, i když již ne tak naléhavě, jako tomu bylo v roce 2012. Přesto si myslíme, že valuace trhů zůstává, zvláště v porovnání s výnosy jiných aktiv, atraktivní – indexy jsou stále oceněny o 10-15% pod dlouhodobými průměry.

Tento výhled je netradiční v tom, že hlavní riziko pro globální ekonomiku, US fiskální útes, je velmi akutní a již během pár dní až týdnů bychom měli vědět, jaké dopady bude mít na US a potažmo i globální ekonomiku. My v našem základním scénáři počítáme s uspokojivým vyřešením tohoto problému, což by mělo znamenat, že globální ekonomika se vyhne pádu do recesního pásma. Zisky firem letos podle naší (relativně konzervativní) projekce zpomalí svůj růst na pouhá 3%, akciové trhy by nicméně měly mít roční bilanci lepší a to díky předpokládanému pokračujícímu snižování rizikových přirážek, které akcioví investoři požadují.

Naše cílová hodnota na konec roku 2013 pro index S&P 500 činí 1530 bodů, což představuje 7% růstový potenciál. Podobný potenciál vidíme i u německého DAXu (cílová hodnota 8101 b.) a o něco větší u českého PX (cíl 1119 b., 11% potenciál).

Celý akciový výhled na rok 2013 ke stažení  zde.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688