Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  13.12.2012 08:00:47

V roce 2013 investujte do akcií. Potěší vás, tvrdí šéfka fondu Nomad


Fandíme technologiím a máme se na pozoru před vysokou inflací, říká Boguslawa Skowronski, partnerka v polsko-švýcarském fondu Nomad. Světoběžnice se zkušenostmi z Harvardu a z investiční divize UBS investorům radí zachovat obezřetnost, ale otevřít mysl. V roce 2013 totiž bude ten správný čas na investování.

Většina expertů čeká v roce 2013 od akcií růst. Co by tento optimismus mohlo přidusit?

Boguslawa Skowronski (BS): Je potřeba sledovat inflaci. Zatím se její pomyslná spirála neroztočila – i když index spotřebitelských cen roste o něco rychleji než HDP, zejména u potravin –, ale i tak se již raději zabýváme tím, co by znamenala případná hyperinflace. Jistě platí, že držet akcie firem, zejména těch, které mohou v případě roztočení inflační spirály zvýšit ceny, je v tuto chvíli dobrá volba. Jsou sice sektory s regulovanými cenami, v rámci nichž může obtížné na zrychlení inflace reagovat, ale to je menšina. Pokud firmy adekvátně zvýší ceny svých produktů nebo služeb, neměla by mít případná vysoká inflace na ceny jejich akcií vliv.

Pro rok 2013 tedy sázíte na opatrnou ofenzivu, k níž patří i nákupy akcií.

BS: Podle mě bude rok 2013 dobrým rokem pro investice do firem. Obecně je dostupnost kapitálu nízká, valuace společností proto poklesly. Otázkou je, jakou formou teď investovat – skrze podílové fondy, prostřednictvím investice do jedné firmy, což znamená větší risk, nebo jiným způsobem? Každá strategie má své klady a zápory. Já věřím v diverzifikaci – kdybych investovala sama za sebe, určitě bych část svého portfolia měla v akciích společností, které jsou chráněny proti inflaci.

Vracíte se k inflaci. Jak pravděpodobné tedy je, že se v roce 2013 dočkáme takového růstu cen, který již mění pravidla hry, který ovlivňuje to, do čeho a jak je vhodné investovat?

BS: Podle mě k takové inflaci příští rok ještě nedojde. Trhy jsou stále poměrně utlumené, což platí v mnoha oblastech. Obrazně řečeno, stále jsme se ještě nedostali z díry na čerstvý vzduch. Na druhou stranu, pokud volíte investice, které by vám měly vydělat ve střednědobém horizontu, jako to děláme v našem fondu, je určitě potřeba riziko vyšší inflace zohlednit. Jinými slovy, ceny teď jsou – a v příštím roce podle mě stále budou – atraktivní. Je tedy čas investovat do akcií, a zároveň být připraven na postupný růst inflace.

Jaké jsou tedy aktuální příležitosti?

BS: Jedna z oblastí, jež nyní považuji za extrémně zajímavé, souvisí s něčím, čemu říkám digitální šok. Vezměte si, kolik zažitých obchodních modelů naboural internet. Nebo chytré telefony – narůstá jak jejich počet, tak využívání internetu a dat jejich prostřednictvím. Na některých rozvíjejících se trzích je možné v této oblasti sledovat ročně růst o 50 % a více, což je neuvěřitelné. Jde totiž často o země s velkou populací, a z té masy lidí jich stále více má přístup k novým technologiím.

Jakým sektorům fandí a kterou strategii radí  pro investiční rok 2013 zvolit Boguslawa Skowronski, se dozvíte na Investičním webu

Čtěte také:

 

Toto portfolio doporučuje na rok 2013 švýcarská UBS

Portfolio od UBS            

UBS ve svém čerstvém výhledu na rok 2013 doporučuje investorům široce diverzifikované portfolio. V popředí zájmu by měly být rozvojové trhy. » více

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.04.2020Světový den investičních fondů: 10 důvodů, proč investovat do fondů NN Investment Partners (NN Investment Partners)
04.04.2017Česko za roky 2007 - 2013 vyčerpalo z fondů EU 96,4 % Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
19.12.2014Akcie energetických firem, které vás mohou potěšit i při propadech cen ropy Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
07.02.2014Arcellor Mittal výsledky za 4Q/2013 potěšily Grant Capital (Grant Capital)
20.12.2013Vyplatí se v roce 2014 investovat do akcií Telefóniky? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688