Research (ČP Invest)
Okénko investora  |  13.07.2012 13:20:11

Daň z kapitálových transakcí škrtí trh

Nejvýznamnějším důvodem pro zavedení daně z finančních transakcí je vybrat více prostředků od daňových poplatníků. Tato daň je novinkou a je politicky i populisticky průchodná.  Nicméně politikům utíkají některé souvislosti.

Banky se pohybují v určitém právním rámci a jsou součástí každého hospodářství. Záleží pouze na daném státu, jak nastaví bankám pravidla hry. Jestliže tyto podmínky jsou mírné a nedostatečné a umožňují přenášení ztrát na třetí osoby (daňové poplatníky), tak banky toho využívají. Jestliže chceme, aby bankovní systém nebyl insolventní, tak je důležité vytvořit bankám takové podmínky, které jim znemožní predátorské aktivity. Dle mého názoru je nutné bankám vyslat jasný signál, že jakékoliv pomoc ze strany národních států bude nulová. Tím budou banky nuceny být více obezřetné, protože se tak omezí institut věřitele poslední instance. Musíme si uvědomit, že bankovnictví je soukromý sektor jako každý jiný, a tudíž by neměl mít žádná privilegia ve formě sanace špatných investic či rozhodnutí. Politici ale v současné době přemýšlejí pouze nad vyšším zdaněním bank prostřednictvím daně z kapitálových transakcí.

Daň z finančních transakcí

S touto daní mají již zkušenosti Švédové, kteří ji zavedli v 80. letech minulého století a nepřinesla jim nic pozitivního.

Jaké budou dopady zavedení daně:

A)     Okamžitě dojde ke snížení objemu obchodování, čímž je daňový výnos z nové daně daleko násobně nižší, než státní aparát očekával. Konkrétně ve Švédsku se očekával výnos 1,5 miliardy švédských korun ročně, ale výsledek byl pouze 50 miliónů korun – tj. 30x méně než očekávání.

B)      Snížený objem obchodování v dalším důsledku sníží výběr daně z kapitálového majetku.

C)      Snížený objem obchodování zmrazí trh. Z trhu totiž okamžitě odejdou krátkodobí obchodníci.  To je úzce provázáno s kolísavostí trhů. Když na trhu není dost nakupujících/prodávajících, tak jakýkoliv obchod (ať už prodej či nákup) musí být uskutečněn za méně výhodnou cenu právě kvůli nedostatečné nabídce/poptávce. To se projevuje především tehdy, když na trzích vládne panika. Trhy pak reagují na jakékoliv zprávy mnohem citlivěji a jsou citelné výrazně vyšší výkyvy směrem dolů i nahoru. Účastníci, kteří na trhu musí ze zákona zůstat (např. penzijní fondy), jsou nejvíce postiženi.

D)     Dále penzijní fondy mohou přesunout zcela nebo částečně náklady této daně na své zákazníky prostřednictvím zvýšených poplatků.

E)      V konečném důsledku je kapitálový trh omezen a jeho základní funkce (získání finančních prostředků) je zásadně snížena.

Michal Valentík

Michal Valentík

Působil jako senior makléř a proprietary trader, nyní je hlavním investičním stratégem investiční společnosti ČP INVEST. Vystudoval VŠE v Praze se specializací na finance a ekonomické teorie. Absolvoval stáže na Hongkong University of Science and Technology a Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Ve svých článcích a analýzách se zabývá především aktuálním vývojem na kapitálových trzích, investováním a ekonomickými teoriemi. Ve volném čase se věnuje horolezectví.

Logo ČP INVESTČP INVEST investiční společnost, a. s., je spolu s mateřskou Českou pojišťovnou, a. s. součástí mezinárodního finanční skupiny Generali PPF Holding B.V., která působí ve 14 zemích střední a východní Evropy, kde poskytuje služby více než 13 miliónům klientům a spravuje aktiva ve výši přes 15 miliard euro.

ČP INVEST poskytuje služby v oblasti kolektivního investování. Základní nabídku investorům tvoří 12 podílových fondů ČP INVEST vedených v CZK, které jsou projektovány pro široké spektrum klientů. ČP INVEST je zároveň celosvětově výhradním distributorem EUR fondů Generali PPF Invest. Správa portfólií fondů ČP INVEST i Generali PPF Invest byla svěřena společnosti Generali PPF Asset Management, která disponuje velmi silným analytickým zázemím a je největším správcem investic v České republice.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688