TNBiz (TN.cz)
Investice  |  07.06.2012 11:00:05

Letišti Vodochody letos vzrostl počet letů o téměř 300%

VODOCHODY (MEDIAFAX) - Letiště Vodochody evidovalo od ledna do května celkem 7 773 pohybů letadel, což ve srovnání se stejným obdobím loňského roku znamená nárůst provozu o 283 procent. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí letiště Karel Hanzelka.

Během letošního května navíc ve Vodochodech padl historický rekord letiště poprvé odbavilo za kalendářní měsíc více než 2 000 pohybů letadel. Důvodem pozitivního vývoje statistických údajů je podle Hanzelky zásadní úprava struktury poplatků za využití letiště.

"Od března 2012 jsme významně upravili poplatky za využití letiště, což se projevilo nárůstem provozu. Na druhou stranu i při snížení letištních poplatků dosahujeme díky intenzivnímu provozu předpokládaných výnosů. Na obdobném ekonomickém principu, že dobrá cena generuje poptávku, bude fungovat i připravovaný projekt rozvoje letiště Vodochody, který bude orientován zejména na nízkonákladové letecké společnosti a jejich cestující," pochvaluje si letošní výsledky generální ředitel vodochodského letiště Martin Kačur.

Podle něj při současném dynamickém nárůstu provozu vedení letiště předpokládá, že za celý letošní rok provoz na letišti přesáhne 20 tisíc pohybů letadel. Přitom ještě v roce 2007 Vodochody hlásily jen necelých 2 700 pohybů letadel za celý rok.

Letiště Vodochody se nachází severně od hlavního města Prahy a má statut neveřejného mezinárodního letiště. Je využíváno celým spektrem provozovatelů letadel od velkých leteckých společností, přes tovární lety, letecké školy, vojenské letectvo, privátní leteckou dopravu až po nejlehčí letouny. V roce 2008 byla provedena zásadní rekonstrukce osvětlení vzletové a přistávací dráhy a v roce 2011 modernizace navigačního a radarového zařízení, které nyní splňuje nejpřísnější světové standardy bezpečnosti letového provozu. Pro své komorní prostředí je letiště oblíbené u VIP osobností. Služby letiště využili například George Michael, Sting, Sir Elton John, hudební skupina KISS, apod.

V poslední době se o letišti Vodochody hovoří zejména v souvislosti s projektem rozvoje letiště, kdy má být ve Vodochodech vybudován nový mezinárodní terminál. V současnosti probíhá posouzení vlivů projektu na životní prostředí (EIA). V případě úspěšného projednání dokumentace EIA a následujícího stavebního řízení lze podle Hanzelky očekávat zahájení provozu na modernizovaném letišti v roce 2015.

Letiště Vodochody se má stát po Ruzyni druhým pražským letištěm zaměřeným především na nízkonákladové a charterové lety. Výstavba a provoz budou zcela financovány soukromým investorem bez jakéhokoli zatížení veřejných financí. Základem pro výstavbu letištní infrastruktury je už existující 2500 metrů dlouhá vzletová a přistávací dráha, která byla součástí výrobního závodu AERO Vodochody, a.s. Letiště má v plánu odbavit zhruba 35 tisíc pohybů letadel za rok a přibližně 3,5 milionu cestujících.

Při plánovaném vyloučení nočního provozu v době od 22 do šesti hodin připadá v průměru na jednu hodinu provozu přibližně šest pohybů letadel, tedy tři starty a tři přistání. Půjde pouze o letadla střední velikosti létající na střední vzdálenosti, tedy typy Boeing 737 a Airbus A 320.

"Při projektování letiště a plánování jeho provozu je maximálně dbáno na co nejvyšší ohleduplnost k obyvatelům okolních obcí a celkově k životnímu prostředí v dotčeném regionu. Budoucí letiště, které nedávno obdrželo mezinárodní identifikační kód VOD, se bude moci pyšnit kvalitní dopravní dostupností z centra Prahy. Letiště je v bezprostřední blízkosti dálnice D8, odkud povede dálniční přivaděč přímo na letiště. Velmi pohodlné bude také spojení autobusem z konečné stanice metra C Letňany. Odhadovaná jízdní doba k terminálu je 15 minut. V budoucnu dopravní dostupnost ještě vylepší výstavba severozápadního segmentu vnějšího pražského okruhu," poznamenal Hanzelka s tím, že letiště Vodochody bude významným stimulem pro rozvoj cestovního ruchu v České republice i pro hospodářský růst.

"S jeho provozem bude spojeno vytvoření 3000 přímých i nepřímých pracovních příležitostí, které budou stabilně vázány na region," podotkl Hanzelka.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

25.06. 12:05  S jedním letadlem (Push Button)
20.06. 13:15  Pěkné PR (Honza)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:56  USA: Slabší HDP, ale hlavně vyšší inflace Research (Česká spořitelna)
Pá 10:48  Jarní mrazy a měnová politika Research (Česká spořitelna)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:32  Monetary developments in the euro area: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)
Pá 10:28  Necílíme kurz. - Z Japonska zní Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688