TNBiz (TN.cz)
Investice  |  16.05.2012 18:35:05

Krabička cigaret by měla v ČR stát minimálně 200 korun, tvrdí mezinárodní protikuřácké organizace

PRAHA (MEDIAFAX) - Spotřební daň z tabáku by v České republice měla vzrůst natolik, že bude krabička cigaret stát minimálně dvě stě korun, což sníží počet kuřáků a zvýší příjmy do státního rozpočtu. Ve středu to řekla ekonomka z American Cancer Sociaty Hana Rossová.

"Náklady na kouření v České republice zdaleka přesahují příjem z tabákových daní. Tím, že vláda umožňuje stále minimální zdanění tabákových výrobků, dotuje tabákový průmysl, kterému tak umožňuje velmi vysoký zisk. Tabákové společnosti mají zisk zhruba dvě stě tisíc korun na úkor každého úmrtí, které způsobí," řekla Američanka českého původu Hana Rossová, která se ekonomikou kouření dlouhodobě zabývá.

Podle Rossové náklady související s následky kouření dosahují v České republice 100 miliard korun a ročně na následky kouření zemře dvacet tisíc lidí, tvrdí. Tabákové firmy přitom dosahují na českém trhu zisku kolem čtyř miliard ročně.

Zástupci protikuřáckých organizací se také shodují, že ke zvýšení tabákové daně existují i ekonomické důvody. Přineslo by to totiž podle nich další peníze do státního rozpočtu.

"Věříme, že si české ministerstvo financí uvědomí výhody vyšších daní z tabákových výrobků a nebude poslouchat lži tabákového průmyslu. Výrazně vyšší tabákové daně by příjmu českého státu mohly přijít vhod zejména v době vážné fiskální krize, kdy je obtížné vyvážit státní rozpočet při zachování základních veřejných služeb," uvedla Florence Berteletti-Kempová z organizace Smoke-Free Partnership.

Podle Luka Joossense z bruselské European Cancer Leagues může v České republice za nízkou spotřební daň na tabákové výrobky zakořeněný mýtus vytvořený tabákovými společnostmí, že vysoké daně podporují pašování cigaret. To je podle něj naopak častější v zemích s nižšími daněmi a souvisí více se schopnostmi kontrolovat trh.

"Vysoké daňové rozpětí může poskytnout počáteční motivaci k daňovým únikům, ale není to jediný faktor. Mezi další patří jednoduchost a průhlednost nákladů na činnost v dané zemi, podíl průmyslu, přítomnost zločineckých sítí, pravděpodobnost, že bude pašující chycen, a úroveň korupce," vysvětlil Joosens.

Z českých organizací volá nejhlasitěji po zvýšení tabákové daně zejména Společnost pro léčbu závislosti na tabáku. "Argumenty mezinárodních ekonomických odborníků jsou již po světě léty ověřené. Je s podivem, že v našich médiích se místo nich neustále opakují mýty tabákového průmyslu," řekla členka společnosti a lékařka z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Eva Králíková.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

18.05. 09:18  Nesmysl (George Renel)
17.05. 11:34  Totální blábol (smoker)
17.05. 00:14  Nesmysl (N.)
16.05. 22:16  Nesmysl (Scarab)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688