Stratton Prague (Stratton Prague)
Akcie ve světě  |  09.01.2012 09:09:00

Stručné shrnutí US trhů dne 6.1.12

Souhrnně řečeno, přesto že se US trhy dosti orientovaly na evropské dluhové peripetie a vývoj v eurozóně, dokázaly v rámci své nesporné rezistence a odolnosti vykázat v úvodním týdnu roku 2012 nezanedbatelné zisky na svých hlavních indexech.

Při pátečním tradingu byla pozornost předně upřena na hlavní makrodata týdne ve složení celková nezaměstnanost za prosinec, která vykázala pokles na 8,5% oproti očekávání 8,7% a také se podařil i indikátor Nonfarm Payrolls (celkový počet nově vytvořených pracovních míst v nezemědělském sektoru) s cifrou 200 tis. vs. koncensus 150 tis. Tudíž US pracovní trh zaznamenává pozitivní změny, nicméně na potvrzení tohoto trendu si budeme muset ještě pár týdnů počkat.

Již tato makrodata by sama o sobě měla stačit k solidnímu startu páteční seance, ovšem takřka vzápětí byl trh zasažen prodejními tlaky, což se de facto opakovalo již v předchozích dvou burzovních sessions. Svoji roli rovněž hrály znovuobnovené scénáře rostoucích výnosů vládních dluhových instrumentů v eurozóně (např. po již dříve realizované italské aukci vládních dluhopisů) a rovněž rozšiřující se spready ve vztahu k německým Bunds. Také finanční podmínky Španělska a nejistota kolem možné půjčky MMF vůči Maďarsku hrají jistou roli.

Logickým doprovodným jevem těchto faktů byl pokles kursu EUR na nové 16-ti měsíční minimum vůči dolaru pod hranici 1,27.

Hlavní US akciové indexy tak vstupují do 2. obchodního týdne 2012 následovně: DJIA 12359,90 bodů (-0,5%) s týdenním ziskem +1,2%, Nasdaq Composite je na 2674,22 bodech (+0,2%) s týdenním posílením +2,7% a širší index Standard and Poor´s 500 skončil na 1277,81 bodech (-0,3%) a týdenní výkonnost je +1,6%. Index volatility VIX na CBOE uzavřel na hodnotě 20,63 USD, tj. -0,85 USD, resp. -3,96%.

Na komoditních trzích to zatím nevypadá na nějaké opakování volatility z předchozího týdne, když ropa na NYMEX  je na kursu 101,67 USD za barel a zlato je na ceně 1617,90 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,2738, tedy velmi mírně stáhnutí ztrát EUR.

Primárními událostmi budou dnes jednak v after hours zahájení hospodářské sezóny (earnings season) US veřejně obchodovatelných firem  a reporty HV za 4.Q. Dále se očekává první ponovoroční setkání dvojice Sarkozy-Merkel v rámci intenzivní přípravy na summit EU na konci ledna t.r. Rovněž je možné zmínit realizace dluhových instrumentů Francie a Německa, na které v týdnu naváží podobné akce Španělska (3 leté) a Itálie (5 leté).

Obchodní den v Asii vypadá takto: Nikkei Average se neobchoduje, HangSeng je +0,84% a čínský Shanghai Composite uzavřel +2,89%.

Indikace US futures se zatím odvíjejí v lehkém plusu, když DJIA je +11 bodů, Nasdaq 100 +2,50 bodů a SP 500 +0,30 bodů.

Tyto zprávy pro vás vytváří Stratton.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688