TNBiz (TN.cz)
Finance  |  05.12.2011 09:25:16

Německo je ochotné přijmout změny v ESM výměnou za přísnější rozpočtová pravidla (5.12.2011)

BRUSEL (MEDIAFAX) - Německo je připraveno zmírnit svůj odpor vůči stálému záchrannému mechanismu výměnou za mnohem přísnější rozpočtová pravidla. Informovala o tom s odvoláním na své zdroje v noci na pondělí agentura Reuters.

Největší evropská ekonomika se tak podle agentury Reuters zřejmě vzdá svého přesvědčení o tom, že by se na záchraně jednotlivých zemí měli v budoucnu podílet i soukromí investoři, na druhou stranu by se Evropský stabilizační mechanismus (ESM) měl více přiblížit systému Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Tento posun v názorech by mohl přesvědčit soukromé držitele dluhopisů, že je evropští politici nenechali s jejich ztrátami o samotě a mohlo by to zvýšit i zájem o dluhopisy jednotlivých evropských zemí, což by mohlo potenciálně pomoci Itálii a dalším zemím, které se ocitly v těžkostech.

Držitelé dluhopisů se obávají, že dohoda o druhém záchranném balíčku pro Řecko, v rámci něhož byli donuceni odepsat polovinu hodnoty řeckých dluhopisů, je jen precedentem, který by se mohl opakovat v případě, že by se do problémů dostaly i další evropské země.

ESM, který má mít kapacitu 500 miliard eur by měl začít fungovat od poloviny roku 2013 a měl by nahradit současný euroval, tedy Evropský stabilizační finanční mechanismus (EFSF).

Podle dalších zdrojů agentury Reuters se Německo hlavně snaží prosadit mnohem striktnější rozpočtová pravidla pro 17 zemí eurozóny, včetně sankcí pro ty země, které nesplní makroekonomické cíle. Podle stejného zdroje sice ustanovení o účasti soukromých investorů na záchraně jednotlivých zemí v článků o ESM zcela nezmizí, ale půjde o mírnější ustanovení, než se plánovalo.

O změnách ESM se diskutuje v rámci širší diskuse o hlubší a rychlejší fiskální integraci eurozóny, kterou německá kancléřka Angela Merkelová považuje na klíčovou pro řešení dluhové krize. Hlavní debata o fungování ESM, o hlubší fiskální integraci a změnách zakládacích smluv Evropské unie k nastavení přísnějších rozpočtových pravidel, by měla proběhnout na summitu EU, který má proběhnout ve čtvrtek a v pátek. Ještě v pondělí by se však měla Merkelová sejít s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym v Paříži.

Další zdroj agentury Reuters uvedl, že smlouva o ESM, jejíž návrh je již připraven, by mohla být změněna tak, aby ESM fungoval více jako dosavadní mezinárodní organizace, což by mohlo podpořit optimismus držitelů dluhopisů.

"Doufáme, že články o účasti soukromých investorů (na záchraně eurozóny - pozn. red.) v rámci ESM by měly být plně v souladu s dosaadní mezinárodní praxí a pravidly MMF," řekl zdroj agentury Reuters.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688