Petr Volrab (Renesance CI)
Akcie ve světě  |  26.09.2001 00:45:54

I přes pokles důvěry akcie mírně posílily

V první části úterní seance akciové trhy na Wall Street navázaly na mimořádně vydařené pondělní obchodování a dále rozšiřovaly své zisky. Později v průběhu dne jim však vítr z plachet vzala zpráva o neočekávaně výrazném propadu spotřebitelské důvěry, což představuje významné nebezpečí z hlediska dalšího vývoje ekonomiky a potažmo i akciových trhů. Po propadu do červených čísel se však v závěru obchodování akciové trhy nakonec dokázaly vrátit zpět do kladného teritoria. Řada analytiků se nyní začíná přiklánět k názoru, že trhy již možná dosáhly svého dna a výraznější propad již neočekávají. S ohledem na současnou nejistou politickou situaci a blížící se období vyhlašování hospodářských výsledků za třetí čtvrtletí bude však zřejmě i nadále na trzích panovat zvýšená volatilita.

I dnešní obchodování doprovázely poměrně slušné objemy obchodů. Jedním z pozitivních signálů se stalo vyjádření analytičky brokerského domu Goldman Sach's Abby Cohen, která zvýšila doporučenou váhu akcií ve svém modelovém portfoliu na 75 % z dřívějších 70 %. Potěšující zpráva v úterý zazněla od největšího světového výrobce nealkoholických nápojů Coca Cola (KO). Ten potvrdil svůj výhled zisku pro toto čtvrtletí. I přes zpomalující se růst prodejů v USA firma i nadále očekává 3% nárůst dodávek do Severní Ameriky. V mezinárodní divizi by se pak růst měl pohybovat v rozmezí 4 až 5 %. Vzhůru zamířily též akcie dalšího zástupce blue chips titulů - výrobce letadel Boeing (BA). Stalo se tak na základě potvrzení odhadu vývoje zisku pro příští rok, který by měl překonat letošní úroveň. K tomu by mělo dojít i navzdory poklesu zájmu o leteckou dopravu, což se projeví ve snížení dodávek letadel pro rok 2002 o 20,0 %. Výrazný více než 6% nárůst zaznamenaly v průběhu úterní seance akcie farmaceutické společnosti Genzyme (GENZ). Stálo za tím potvrzení investičního doporučení "koupit" s cílovým kurzem $68, jež zaznělo od analytiků brokerského domu Prudential, kteří se předtím setkali s managementem společnosti. S počátkem 4. čtvrtletí se očekává zejména nárůst prodejů produktu Renagel, což by se mělo pozitivně odrazit i do zisku.

Spotřebitelská důvěra v září poklesla na nejnižší hladinu za posledních 5 1/2 roku. Nepříznivou roli v tom do velké míry sehrály nedávné teroristické útoky na New York a Washington, které vyvolaly obavy z nárůstu nezaměstnanosti a dalšího poklesu na akciových trzích. Index spotřebitelské důvěry se v září propadl na hodnotu 97,6 ze srpnové revidované hodnoty 114. Pod touto hranicí se ukazatel naposledy nacházel v lednu 1996, kdy měl hodnotu 88,4. Americké domácnosti jsou v tuto chvíli více skeptické vzhledem k současné situaci i při pohledu do blízké budoucnosti. Největší bodový propad tohoto ukazatele za posledních 11 let zároveň pomáhá vysvětlit, proč se většina ekonomů domnívá, že ekonomika se již nachází v recesi. Na pozadí rostoucí nezaměstnanosti a poklesu podnikových investičních výdajů by propad spotřebitelské poptávky pád ekonomiky do recese jenom urychlil. Klesající sazby hypotečních úvěrů se naopak pozitivně podepsaly na nárůstu prodejů domů. Srpnový prodej existujících domů dosáhl rekordních 5,5 mil. na roční bázi, což byl nárůst o 5,8 %.

Toto zpravodajství pro Vás připravil Renesance Capital Invest
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688