Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  04.10.2011 22:09:48

Ekonomickému rozkvětu Mexika brání především narkomafie

Mexiko představuje úžasnou kombinaci dynamické ekonomiky a aktivní kulturní scény. Stejně jako ostatní, i mexický trh byl zasažen na konci roku 2008 a začátku roku 2009 krachem, kdy z maximální hodnoty 32 473 zaznamenané v roce 2007 poklesl o celých 16 979 bodů, to už je opravdu významný pokles.

Mexická reálná ekonomika je věrným odrazem dění na kapitálových trzích. Po katastrofálním 6% poklesu v roce 2009 zaznamenala mexická ekonomika v loňském roce růst na úrovni 5 %, pro tento rok je pak počítáno s nárůstem o 4 %

Mexiko reagovalo na krizový vývoj poměrně rychle, změny v oblasti daní z přidané hodnoty a snížení vládních výdajů Mexiku pomohly se rychleji zotavit z ran, které mu uštědřila globální ekonomická recese. Deficit veřejných financí činil vloni pouhých 2,5 %, pro tento rok je dokonce počítáno s deficitem ve výši 2 %.

Veřejný dluh, coby procentuální část HDP, činí 40 %, což je rovněž, s přihlédnutím na ostatní státy, rozumná výše. Dalším důležitým faktem je to, že Mexiko je schopno si vytvářet devizové rezervy, ty vzrostly z 80 miliard v roce 2009 na dnešních 120 miliard.

 

Mexiko bojuje s inflací

 

Mexiko rovněž, stejně jako jiné země ze všech koutů světa, trápí inflace, nejedná se však o žádné závratné hodnoty, aktuálně dosahuje mexická inflace míry 4 %, ale třeba v roce 2008 to bylo ještě 6,5 %, navíc jsou v Mexiku poměrně nízké úrokové sazby.

Problémem trošku vážnějšího charakteru je nezaměstnanost, ta nyní dosahuje úrovně přesahující 5 %, což není žádné tragické číslo. V již zmiňovaném roce 2008 však činila míra nezaměstnanosti 3,5 %.

Mexiko po vypuknutí krize se subprime hypotékamiUSA doplatilo na úzkou vazbu svého hospodářství s ekonomikou USA. S vrávoráním americké ekonomiky spadla rapidně míra mexického vývozu, ale už pár měsíců zde můžeme pozorovat utěšený růst, a dokonce i posilování mexického pesa vůči americkému dolaru. Posilující měna pak pomáhá uvolňovat inflační tlaky a zlevňuje dovoz potravin.

Co se cen zemědělských komodit týče, posilující peso nedokáže zcela zastavit růst jejich cen na domácím trhu, a to byly v tomto roce ještě polehčující okolností nadmíru bohaté žně roku 2010. Vláda se tedy již nyní zaměřuje na to, aby byla schopna udržet ceny tortilly, mexického základního jídla, na přijatelných úrovních.

 

Narkomafie je hlavní překážkou růstu

 

Jednou z největších výzev vůbec, kterou musí Mexiko zdolat, jsou neutuchající boje s narkomafií. Téměř denně slýcháváme o nepokojích ve vnitrozemí či na mexicko-amerických hranicích. Zákonodárci obou zmíněných zemí se však bohužel zaměřují více na vzájemné osočování než na skutečné potírání  obchodu s drogami.

Tato negativní publicita rovněž limituje rozkvět turistického ruchu. Nedochází sice k úprku již příchozívších turistů do destinací jakými jsou  Cancun, Los Cabos, Puerta Vallerta či Mexico City, avšak počet nových turistů neroste tak, jak by si to země bohatá na kulturu či nádherné pláže zasloužila.

I přes nízké využití potencionálu, které Mexiko v oblasti cestovního ruchu má, zde zahraniční turisté utratí více než 12 miliard USD ročně. Jsem ale přesvědčen o tom, že Mexiko své potíže s drogovými válkami zvládne, a že jej to posune na cestě v před.

 

Nenechte si ujít další zápisky z blogu Marka Mobia na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius

 

© Copyright 2011 Franklin Templeton Investments. All rights reserved. Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Frangklin Templeton Investments z blogu Marka Mobia.

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:27  Region i euro posilují (Komentář) (26.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688