Najděte si čas na zvelebení vašeho domova!

Potřebujete v koupelně přivrtat poličku, vyměnit podlahu v dětském pokoji a udělat spoustu dalších drobností? Nic neodkládejte a pusťte se do práce.

Ať už patříte mezi nadšence, kteří si chtějí svůj domov neustále posouvat až k hranicím dokonalosti a přiblížit ho tak svému splněnému snu, nebo jste zjistili, že vaše nemovitost potřebuje opravu – přinášíme vám několik užitečných rad. Pojďme se podívat, jak si poradit s renovací koupelny a podlah.

Nablýskané kachličky? Vylepšujeme koupelnu.

Koupelna je naprosto esenciální místností v každém bytě nebo domě. Právě možnost koupele, sprchy a použití splachovacího záchodu dělá z naší společnosti civilizovanou. Koupelna je nejvyužívanějším pokojem v domě, schází se tam každodenně celá rodina a tak není divu, že se také rychle opotřebovává a vyžaduje častou údržbu. Jestliže jste nabyli dojmu, že právě vaše koupelna by potřebovala vylepšit, omladit, zkrátka zrenovovat, ale nechcete ji celou vybourat a zároveň si přejete ušetřit, seznámíme vás s úpravami, které zvládnete sami.

Dlažby a obklady

Bourání a stavbu zdí, instalaci sanity či elektrických rozvodů nemůžeme rozhodně provádět bez pomoci profesionálů. Pokud se tedy rozhodnete pro takovou generální opravu, raději se obraťte na specializovanou firmu a samozřejmě na statika. V případě velkých změn je také nutné žádat o stavební povolení.

Obkládání dlaždicemi, dekorování omyvatelnými tapetami a fóliemi či dalšími maličkostmi už ale zvládnete na vlastní pěst. Přesto je dobré si i menší renovaci naplánovat, především časově.

Správná volba barvy a způsoby pokládání

První pravidlo při volbě správné barvy zní: barva obkladů by měla ladit s barvami, které v místnosti převládají. Věnujte proto pozornost stěnám, oknům a dveřím, včetně sanity. Malé místnosti vypadají se světlými nebo velkými obklady opticky větší!

Co dál kromě barev a vzorů, kterých je v dnešní době doopravdy nepřeberné množství, můžete ovlivnit? Je to samozřejmě rozmístění a pokládka dlaždic. Následující tipy na pokládku můžete využít nejen v koupelně, ale v jakékoliv místnosti vašeho obydlí.

Asi nejjednodušším způsobem je svislá pokládka. Je to jednoduchý, až puristický způsob elegantního položení dlažby. Velmi stylově vypadá při použití úzkých dlaždic a využívá se zejména, když máte v bytě nebo domě příliš nízké stropy.

Oblíbená je také diagonální pokládka, a to především díky hravosti, kterou tím propůjčí dané místnosti. Hodí se zvláště do ostrých a přísně uspořádaných místností, které svým optickým působením zjemní. Máte křivé stěny a je to vidět? Právě dlažba položená v diagonále tento fakt umí vyspravit a částečně skrýt.

Přejete si vyladit vaši chodbu nebo obývací pokoj v luxusním a taky trochu retro stylu? Ve většině historických domů najdete dlažbu uspořádanou do šachovnice. K tomuto provedení nepotřebujete nic víc, než dlaždice dvou barev. Za málo peněz hodně muziky!

Další variantu bychom mohli pojmenovat jako přesazení. Požadovaného uspořádání docílíte tak, že novou řadu dlaždic předsadíte třeba o polovinu délky dlaždice v řadě předchozí. Je to podobné například stavbě zdi z cihel. Výhodou tohoto stylu je optické zvětšení prostoru, hodí se tedy do menších a stísněných místností. Pro předsazení se doporučuje pracovat s dlaždicemi, jejichž poměr délky je 2:1, tedy například 60 x 30 cm.

Byli jste někdy na francouzském venkově nebo si alespoň dokážete představit onu nenucenou ležérnost francouzských statků? K podobnému efektu se přiblížíte použitím dlaždic nejrůznějších tvarů, které mohou vypadat jako náhodné úlomky přilepené k sobě. A není to ani těžké! Například v OBI snadno seženete mřížky, které vám umožní sestavit i náročně vypadající vzory.

Těmito tipy vaše možnosti samozřejmě nekončí. Pokud se na to cítíte, navrhněte si celou podlahu sami a vytvořte třeba umělecké dílo. Nebo zůstaňte umírněnější a svou novou podlahu opatřete decentním mozaikovým lemem. Je to jen na vás!

Zdroj: OBI



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna