Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  14.02.2011 11:43:29

Komodity Update: Příběh s obilovinami ještě neskončil

Růst akciových trhů se minulý týden díky napětí v severní Africe zastavil, na komodity měl ale smíšený vliv. Energetické komodity se obchodují níže díky vybírání zisků po prudkém růstu, na obilovinách a soft komoditách jsme zaznamenali hromadění zásob. Došlo k narušení pozitivní korelace mezi akciovými trhy a komoditami, některé sektory akciové trhy vývojem překonaly.

Obiloviny:Trh se minulý týden soustředil na report Světové zemědělské nabídky a poptávky po obilovinách, který byl z pohledu trhu býčí. Výheld na kukuřici je díky nižší globální produkci a  vyšší poptávce po etanolu býčí. V souladu s očekáváním snížilo Americké ministerstvo zemědělství odhad pro zásoby kukuřice o 5 procent, což je 15 leté minimum. Již dlouho si stojíme za tím, že poptávka se musí přizpůsobit nabídce a tak věříme, že cena kukuřice by měla být kolem 8 USD za bušl.

Stav pšenice se tento měsíc nezměnil. Počasí mělo negativní dopad na produkci v Číně v důsledku suchého počasí a navyšování zásob v severní Africe nemělo s součtu na evropskou poptávku žádný vliv.

Report o sojových bobech byl také mírně býčí, když celková světová produkce je mírně nižší díky Jižní Americe, přičemž zásoby zůstaly nedotčeny.

Stav světových zásob momentálně podporuje ceny kukuřice a sojových bobů, neutrální je situace v případě pšenice. Graf níže ukazuje rovnováhu mezi poptávkou a nabídkou u kuřice za posledních 20 let.

Největší ztrátu má za sebou minulý týden zemní plyn:

Navzdory chladnému počasí a předchozí rally z 3,90 na 4,90, které byla způsobená zavíráním krátkých pozic, došlo k poklesu ceny o 8,1 procent. Za poklesem stojí obnovené otevírání krátkých pozic a zajištění producentů. Navíc se přidalo teplejší evropské počasí. Nabídka zemního plynu je dostatečná. Předpověď počasí pro Spojené státy naznačuje příchod jara a napětí v severní Africe nemá na plyn žádný vliv. Nejvíce si připsala bavlna:

Po našem předchozím komentáři, že futures na bavlnu rostou na maxima v rámci denního povoleného rozpětí díky rostoucí poptávce, to není žádné překvapení. Vlákno přidalo minulý týden 9,1 procent a protože jeho substitutem je polyester, který se vyrábí z ropy, jejíž ceny jsou aktuálně vysoké, není žádný důvod pro výměnu bavlny za polyester. Poptávka po bavlně i přes 100 procentní rally neklesla a podporu poskytl i report Amerického ministerstva zemědělství. Na trh nemělo negativní dopad ani zvýšení povinných maržových záloh.Příležitost na drahých kovech? Během ledna docházelo k likvidaci ETF pozic na zlatě. Tento trend se však do únorového obchodování nepřenesl.  I přes negativní výkon byly odlivy prostředků z ETF fondů minimální a to naznačuje, že ti, kteří se rozhodli opustit trh, tak již učinili.

Stříbro minulý týden přidalo 5,1 procent.

Minulý týden zveřejnily Financial Times, že na trhu je k zajištění více 100 uncí stříbra. To představuje 14% roční nabídky. Není tedy divu, že producenti chtějí zajistit cenu na 30 USD. Stříbro má za sebou jednak výrazný nárůst ceny, za druhé, producenti stříbra se budou zajišťovat s větší pravděpodobností než producenti zlata, protože stříbro je často vedlejším produktem při produkci průmyslových kovů. Původní produkce stříbra představuje méně než 30 procent roční nabídky. Navíc zajišťování je mezi producenty průmyslových kovů běžnější.

Níže je graf, který uvádí srovnání ceny zlata a stříbra. Tento poměr je aktuálně na úrovni 45 a během druhé poloviny roku 2010 výrazně klesl. Minulý týden došlo k mírnému růstu s tím, jak cena stříbra rostla.

Zlatá příležitost nebo jen trend?

Ropa - je to WTI nebo Brent? Cena ropy se minulý týdne příliš nezměnila. Několikrát jsme ale upozorňovali na rozdíly mezi ropou WTI a Brent a tento příběh ještě neskončil.

I když napětí v Egyptě je z pohledu ropného trhu důležité, ve hře jsou ještě další fakta, která ovlivňují vnímání rizika a nestability.  Demonstrace byly naplánovány v hlavních zemích vyvážejících ropu.Protesty pokračují v Jemenu a rychlé politické reformy pozorujeme v Jordánsku. Reuters dále přinesl zprávu, že v Saúdské Arábii opoziční aktivisté založili politickou stranu a žádají účast ve vládě. Zvýšené riziko přichází zrovna době, kdy klesají zásoby, a polštář pro případ přerušení dodávek je nižší než před 18 měsíci. To dává prostor pro výkyv cen a zvýšenou volatilitu. A zvyšuje poptávku po zásobách. Cena ropy Brent

Ole S Hansen, Senior Manager, Saxo Bank, www.saxobank.cz

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688