Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  10.02.2011 15:20:45

Unipetrol - oficiální výsledková zprávy za 4Q 2010

Skupina Unipetrol vykázala ve 4. čtvrtletí provozní zisk +122 mil. , čistý zisk -68 mil. . Tržby společnosti ve stejném období vzrostly meziročně o 20 % na 22 mld. .
Petrochemie a maloobchod přispěly nejvíce ke kladnému provoznímu výsledku. Za celý rok tak tržby skupiny vzrostly o 28 % na 86 mld. , skupina vytvořila provozní zisk +1,7 mld. a čistý zisk +937 mil.
 
Ve 4. čtvrtletí skupina zvýšila prodané objemy rafinérských produktů (+3 % meziročně) a monomerů a polymerů (+10 % meziročně). Benzina posílila pozici lídra trhu, když podle odhadů zvýšila tržní podíl na 14,2 %. Finanční pozice se dále zlepšila, když zůstatek hotovosti překročil hodnotu dluhů o více než 2,5 mld. . Na finančních výsledcích se rovněž projevily pozitivně i negativně jednorázové položky.  
 
V roce 2010 společnost snížila fixní náklady o více než 130 mil. a vytvořila volný peněžní tok 3,7 mld. . Objem zpracované ropy meziročně vzrostl o 6 % na 4 352 kt. Benzina přidala do svého portfolia tři nové čerpací stanice a provedla modernizaci nebo rebranding 25 dalších. Nová jednotka na výrobu butadienu, společný podnik se společností Synthos Kralupy, zahájila výrobu v polovině roku. Rovněž byly úspěšně dokončeny plánované projekty v oblasti údržby rafinérských a petrochemických zařízení.   
 
„Minulé čtvrtletí bylo obtížné, ale zisk za celý rok ukazuje, že realizovaná úsporná opatření přinesla své ovoce. Čtvrté čtvrtletí nám připomnělo, že za současných externích podmínek nejúčinnější cestou k nárůstu hodnoty pro naše akcionáře zůstává zvyšování efektivity a kontrola nákladů,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Piotr Chełmiński.
 
Komentář k segmentům:
Provozní zisk petrochemie ve 4. čtvrtletí dosáhl +144 mil. . Nejdůležitějšími faktory, které měly meziročně pozitivní dopad na segment, byly vyšší kombinované petrochemické marže a lepší struktura objemů prodeje s vyšším podílem ziskovějších polyolefinů. Negativně se meziročně projevilo posilování USD vzhledem k EUR, zrychlená odstávka etylénové jednotky a náklady související s projektem odstavení elektrárny T200. Petrochemie vytvořila za celý rok 2010 provozní zisk +715 mil.
  
Rafinérský segment vykázal za 4. čtvrtletí provozní ztrátu -27 mil. . Negativně se meziročně projevil tlak na velkoobchodní marže, technické problémy na hydrokrakovací jednotce a vyšší fixní náklady související s opravami. Pozitivní efekt měly meziročně lepší modelové rafinérské marže (+226 %), větší rozdíl brent-ural (+124 %) a vyšší objemy prodeje. Za celý rok vykázal segment rafinérie provozní zisk +466 mil. .
 
Navzdory slabší poptávce po benzínu a horšímu doplňkovému prodeji (oba faktory meziročně), vykázal maloobchod v minulém čtvrtletí provozní zisk +110 mil. . Na výsledek segmentu měly v meziročním srovnání pozitivní vliv vyšší jednotkové marže a silnější poptávka po motorové naftě spolu s rostoucí poptávkou po prémiových palivech. Celkově za rok 2010 tento segment vytvořil provozní zisk +547 mil. .
 
Výhled na následující období:
Cíle společnosti pro rok 2011 zahrnují pečlivou kontrolu nákladů a dosažení snížení fixních nákladů přibližně o 200 mil. . Skupina plánuje navýšení marže provozního zisku (marže EBIT) a investiční výdaje přibližně na úrovni roku 2010 (cca 3 mld. ). Z hlediska provozních cílů by skupina chtěla zpracovat vyšší množství ropy a pokračovat v rozšiřování a modernizaci čerpacích stanic Benzina. V oblasti údržby je cílem úspěšně zvládnout odstávky v petrochemii a rafinérii (zejména pětitýdenní periodickou odstávku rafinérských a petrochemických provozů ve 3. čtvrtletí v Litvínově). 
 
UNIPETROL, a.s., ovládá společnosti, které působí v petrochemickém průmyslu v České republice. V roce 2005 se stal Unipetrol součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina Unipetrol se zaměřuje především na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům v České republice i na středoevropském trhu. Skupina Unipetrol je  v České republice jedna z největších z hlediska obratu a zaměstnává téměř 4000 lidí. 
 
Bořek Konečný
Specialista pro komunikaci, UNIPETROL, a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.04.2011Unipetrol: Oficiální firemní výsledková zpráva Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
24.03.2011Orco dnes večer zveřejní výsledky za 4Q 2010 Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688