Dagmar Vránová (ČEKIA, a.s.)
Údaje o firmách  |  26.07.2001 08:47:43

Obchodní burza Hradec Králové reagovala na vystoupení předsedy Agrární komory

Dne 10.7.2001 oznámila Obchodní burza Hradec Králové, že na jejím parketu byl uskutečněn první obchod s novou sklizní v ceně 6.400 na tunu. Čas běžel dál a trh s řepkou byl na straně nabídky ovlivňován nejrůznějšími zprávami a vystoupeními. Nejzávažněji trh ovlivnilo vystoupení předsedy Agrární komory o tom, že pěstitelům garantuje výkupní cenu 7.050 za tunu. Toto vystoupení znamenalo prakticky zastavení obchodování s řepkou a v registrované poptávce burzy to znamenalo na obchodním dnu dne 18.7. nárůst ceny registrované poptávky o 50 na tunu na termínovém trhu a první slabou reakci obchodníků, kteří chtěli nakoupit řepku na promptním trhu 1.000 tun s termínem dodání konec srpna za 6.700 na tunu, 1.200 tun s termínem dodání konec září za 6.700 na tunu a 1.000 tun s termínem dodání konec září za 6.700 na tunu. Kotace na předchozích obchodních dnech se pohybovala okolo 6.400 na tunu.

Na dnešním obchodování tj. 25.7. dali významní obchodníci konečně jasný signál, za jakých podmínek jsou připraveni a ochotni nakupovat. Byla registrována poptávka na 10.000 t na konec října v ceně 6.700 na tunu.

Registrace návrhu kupní smlouvy znamená, že pokud se najde někdo, kdo chce za tuto cenu koupit, je ten, který poptává, připraven mu už v termínu dodání zaplatit. Toto je velká přednost burzy oproti volnému trhu (obchody mimo burzu), kde se sice hovoří o garancích platby, ale nikdo neřekne, kým budou tyto platby garantovány. Každý odklad platby na volném trhu znamená také vyšší potřebu peněz a když se to vše spočítá, je možná výhodnější prodat na burze za burzou kótované registrované ceny poptávky, než spoléhat že mi možná někdo zaplatí a relativní možný výnos z příznivé ceny se mi znehodnotí náklady na skladování a cenu peněz, které si musím půjčit, abych uhradil své náklady.

"Byli bychom rádi, kdyby i významní producenti registrovali na burze svůj návrh na prodej a takto zase producentům signalizovali, za jakou cenu a podmínek jsou oni ochotni přes burzu prodat." sdělil ing. Miroslav Adámek, předseda burzovní komory OBHK,

Registrování návrhů na koupi nebo prodej není burzou zpoplatněno. Přístup na burzovní trh není složitý a tento trh je otevřen všem producentům, zpracovatelům nebo obchodníkům bez ohledu na jejich ekonomické postavení na trhu. Přístup spočívá ve vyplnění evidenčního listu, výběru dohodce, jehož prostřednictvím chci na burze obchodovat, otevření svého podúčtu u zúčtovacího centra burzy a osvojení Statutu a Burzovních pravidel, podle kterých se na burze obchoduje. K osvojení Statutu a Burzovních pravidel pořádá burza kurzy. Podrobnější informace o burze jsou na naší stránce www.obhk.cz."

ČEKIA pravidelně sleduje vývoj na komoditním trhu organizovaném OBHK a na stránkách I-POINT přináší veškeré dostupné informace.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688