TNBiz (TN.cz)
Finance  |  04.10.2010 19:55:10

Klaus: Finanční dohled je cesta k záhubě

Mediafax

BRUSEL (MEDIAFAX) - Václav Klaus v pondělí v projevu k účastníkům summitu EU-Asie v Bruselu odmítl myšlenku globální vlády a dohledu nad finančními trhy. Projev zveřejnila webová stránka Klaus.cz.

"To je podle mého názoru cesta k záhubě. A já to kritizuji úplně stejně, jako to kritizuje naše centrální banka. Tudy cesta nevede," sdělil český prezident zpravodajce ČT a dalším novinářům v belgické metropoli před zahájením summitu, jehož se účastní zástupci čtyř desítek zemí.

Tuto myšlenku Klaus opakoval také v řeči na summitu. Odmítl v ní tvrzení, že nedávná krize byla globální a že jejímu opakování lze předejít přísnějším dohledem vlád. "Krize nastala v mnoha zemích, ale nebyla globální. Začala v jedné části světa a pak se přenesla do jiných zemí a oblastí. Také její důsledky pro mnoho zemí účastnících se tohoto summitu byly odlišné. Proto je logické, že ambice přijít s globálním řešením krize jsou v konceptu špatné," řekl Klaus v projevu nazvaném "Globální vláda, nebo mezinárodní spolupráce?".

"Vládní regulace je spíše problémem, než řešením. Měli bychom se více obávat některých nedávno zavedených opatření, než krize samotné. V deklaraci, kterou se chystáme přijmout na tomto summitu, je slovo vláda mnohem významnější než slovo trh. To je znepokojující, protože víra ve všemohoucnost vlády je zcela evidentně zastaralá, mylná, nevyhnutelně nedemokratická a diskriminační a především je odsouzena k záhubě," prohlásil Klaus.

Ještě před projevem zdůraznil, že je "samozřejmě přívržencem mezinárodní spolupráce". "Čím hlubší, čím přátelštější, tím lépe," dodal Klaus.

Europoslanci schválili přísnější verzi finančního dohledu v zemích Evropské unie 22. září, ještě předtím ji přijaly členské státy. Cílem je zabránit opakování globální ekonomické krize, jež propukla v roce 2008. Kritici včetně českého prezidenta však bijí na poplach, protože národní státy ztratí část svých pravomocí a v dohledu nad bankami budou mít větší slovo evropské instituce.

Český prezident kritizoval EU také během své nedávné návštěvy Spojených států. V projevu na Univerzitě Johnse Hopkinse ve Washingtonu řekl, že evropská integrace oslabuje demokracii a nadměrnou regulací omezuje členské země i podnikání.

Kristýna Kuslová, kuslova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688