Czechwealth (Czechwealth)
Akcie v ČR  |  28.07.2010 08:50:16

ERSTE BANK – naše zisková STAR?

Erste Bank je nyní na výsluní a včera předvedla jeden z nejsilnějších růstů ze všech titulů na nejvyšších objemech. Zajímává nás náš náhled na společnost? Chcete vědět, zda akcie této společnosti vlastníme? Podívejme se tedy, jaký potenciál a jaká rizika nese investice do tohoto cenného papíru.

ERSTE Group je jedním z největších evropských poskytovatelů finančních služeb a vedoucí retailová banka ve střední a východní  Evropě. Počtem klientů je na prvním místě v oblasti poskytování finančních služeb ve střední Evropě a na druhém místě podle objemu aktiv. Počet klientů Erste Group se od roku 1997 zvýšil z 600 tis. na více než 17 mil. v důsledku expanze banky v Rakousku, odkoupením České spořitelny, Slovenské spořitelny, chorvatské Riječka banky, na podzim roku 2003 maďarské Postabank, v srpnu 2005 odkoupením srbské Novosadske banky a v prosinci 2005 rumunské banky Banca Commerciala Romana. 28. července 2006 tehdejší Erste Bank oznámila, že získala většinový podíl v ukrajinské bance Bank Prestige.
Erste Group a její partneři mají silnou tržní pozici v nabídce produktů drobného bankovnictví, ve financování nemovitostí, v obchodě s privátními klienty a ve službách pro malé a střední podniky.

Podle počtu klientů má Erste Group v České republice v současné době více než 32% tržní podíl, na Slovensku více než 40% podíl. V RakouskuErste Group spolu se spořitelnami tržní podíl okolo 20 %. V Maďarsku se její podíl na trhu po odkoupení Postabank zvýšil ze 4 % na 8 % a stala se tak druhou největší retailovou bankou v zemi. V Chorvatsku Erste Bank patří třetí pozice co do velikosti a její tržní podíl je okolo 10 %.

Erste Bank bude v pátek před otevřením trhu reportovat pololetní výsledky za rok 2010, které jak my očekáváme, měli by být o něco horší, než trh očekává a to v řádu několika málo procent a na úrovni čistého zisku. Hlavní brzdou růstu zisku bude vytváření opravných položek k nespláceným úvěrům, které v posledních kvartálech rostly dvouciferným tempem. Největší problémy má banka na Ukrajině, zde její pobočka byla v minulém kvartále ve ztrátě, následuje Maďarsko, Bulharsko a Rumunsko.  Jedině, kde banka již reportovala stabilizaci v nesplácených úvěrech je Rakousko, kde by tento kvartál mohlo dojít i k mírnému poklesu. Očekáváme, že management bude nadále snižovat provozní náklady a soustředit se na maximalizaci zisku, ze svých investic. Ve výsledcích nemůžeme počítat s položkou, která výrazně pozitivně ovlivnila HV v 1Q 2010  - za  obchodování s finančními deriváty – kde banka vykázala zisk 141 mil EUR – to se již ve druhém kvartálu nemusí opakovat.

V pátek byly zveřejněny výsledky zátěžových testů bank v Evropě, které dopadly pro banku dobře, spekulace, které se objevily na trhu ohledně toho, že banka neprošla, byly mylné.  Poměr Tier 1 by dosáhl 10,4 % při základním scénáři a 8 % při nepříznivém scénáři, což představuje zhruba 30% kapitálovou rezervu. Nepříznivý scénář předpokládá kumulativní provozní zisk v následujících 2 letech (před opravnými položkami) zhruba 7,01 mld. EUR a kumulativní ztrátu v příštích dvou letech zhruba 5,7 mld. EUR. Banka má také expozici v řeckých dluhopisech ve výši 776 milionů EUR.

Toto jsou tedy nejdůležitější informace v kostce. Co nám to říká z pohledu investice? Pojďme se ještě nejdříve podívat na graf:

 

Erste Bank se přibližně rok pohybuje do strany v obchodním rozpětí +-680 až 800 s jedním „výletem“ k 900 . My jsme dne 4.6.2010 otevřeli při výrazných turbulencí na trhu long pozici u hladiny podpory za cenu 680 . Včera jsme realizovali odprodej poloviny akcií na 801 . Druhou polovinu hodláme odprodávat kolem 900 , neboť očekáváme postupné další posilování a testování letošních jarních maxim. Máme však již realizovaný částečný zisk ve výši téměř 18%. V případě negativního sentimentu a poklesu zpět do rozpětí 680 až 700 na akcii zvážíme opět nákup v závislosti na aktuálních fundamentech (HV a velikost nesplacených úvěrů) a technické kondici.

Podle čeho vybíráme a hodnotíme akcie společností vhodných k nákupu, a jak určujeme, kdy jsou vhodné k nákupu a kdy je naopak lepší se jich zbavit, se můžete se dočíst v právě vyšlém manuálu:

Manuál ČESKÁ BURZA – Zisková strategie

 

Více informací o této novince získáte na adrese:

http://www.czechwealth.cz/produkty-a-sluzby/knihy/ceska-burza-ziskova-strategie/






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688