TNBiz (TN.cz)
Finanční služby  |  16.06.2010 17:36:06

MasterCard: Poláci nejčastěji vybírají z bankomatů, Švédové raději platí kartou

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Platební karty používají lidé z jednotlivých evropských zemí rozdílně, přičemž se od sebe odlišují i vzorce nakupování a zvyky při placení. Informovala o tom ve středu společnost MasterCard.

„Považuji za zásadní, abychom rozuměli, proč spotřebitelé dávají přednost hotovosti. Hotovost stojí každého Evropana každoročně průměrně 130 eur (cca 3347 korun), nicméně mezi spotřebiteli přetrvává zakořeněná představa, že je zadarmo,“ řekl Luke Olbrich, vedoucí úseku debetních karet společnosti MasterCard Europe. „Čtyři pětiny maloobchodních transakcí stále probíhá v hotovosti,“ dodal.

Nejčastěji platí hotovostí Italové a to 75 procent všech transakcí. Po nich následují Němci se 71 procenty transakcí placených hotově a Poláci s 68 procenty. Naopak nejméně penězi v hotovosti platí Švédové a to jen v 28 procentech. Nizozemci platí hotově ve 44 procentech případů všech transakcí.

Z bankomatů nejčastěji vybírají Poláci. Na průměrného Poláka připadá 5,3 výběru měsíčně. Poláci rovněž nejčastěji nakupují a to 42 krát měsíčně. Evropský průměr je 34 nákupů. Za méně než deset euro nakupuje 64 procent Poláků, kteří rádi u sebe nosí malé peněžní částky, v průměru u sebe nosí 16 až 26 eur (cca 412 až 669 korun). Naopak Němci mají v peněžence minimálně 91 eur (cca 2342 korun) a měsíčně vyberou z bankomatu v průměru 2,8 krát.

Podle studie společnosti MasterCard mají velký vliv na chování spotřebitelů i maloobchodníci. V březnu letošního roku provedla karetní asociace MasterCard „mystery shopping“ v několika evropských městech. V Manchesteru, Varšavě, Göteborgu a Rotterdamu akceptovalo platební kartu bez výhrad mezi 94 až 100 procenty obchodníků, v Turíně a Mnichově to bylo jen 69 procent maloobchodníků.

Mezi hlavní překážky při placení platební kartou je nákup za méně než deset euro (cca 257 korun). Podle evropských spotřebitelů trvá placení kartou za tento nákup příliš dlouho a nakupující nechtějí zdržovat ostatní zákazníky. Tento důvod uvedlo 41 procent všech spotřebitelů. Rychlost při placení kartou vadí nejméně Italům, nejvíce Švédům.

Josef Janda, janda@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.07.2023Společnost Mastercard chce začít recyklovat plastové karty Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688