TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  24.05.2010 13:36:06

Španělsko se údajně blíží vyhlášení generální stávky

Mediafax

MADRID (MEDIAFAX) - Největší španělská odborová organizace Comisiones Obreras (CCOO) v pondělí uvedla, že Španělsko se blíží vyhlášení generální stávky. Informovala o tom agentura Reuters a španělské deníky ABC a El Mundo.

Španělské odbory již od zveřejnění úsporných opatření vlády José Luise Zapatera vyjádřily nesouhlas s jeho dalšími škrty a svolaly na 8. června stávku státních zaměstnanců. Zároveň několikrát hovořily i o možnosti svolat generální 24hodinnovou stávku.

Podle posledních prohlášení odborových předáků se Španělsko přiblížilo právě tomuto scénáři. "Dával bych přednost tomu, aby nebyla generální stávka, je to to nejhorší, co se může ve Španělsku stát," uvedl ale generální ředitel CCOO Ignacio Fernández Toxo. Odbory CCOO v současné době vedou rozhovory s druhou nejsilnější odborovou centrálou Unión General de Trabajadores (UGT) o možném svolání generální stávky.

Španělská vláda navíc v poslední době připravuje klíčovou reformu pracovního trhu. K jejímu dokončení by podle optimistického scénáře mohlo dojít již ke konci května. Španělsko tradičně trápí vysoká nezaměstnanost, která v prvním čtvrtletí překročila hranici 20 procent.

Situaci v zemi zkomplikovala i zpráva, že španělská centrální banka Banco de Espana o víkendu převzala kontrolu nad malou regionální bankou CajaSur z Andalusie. Tato zpráva navíc přispěla k pondělnímu oslabování eura. Španělská ministryně financí Elena Salgadová uvedla, že španělský finanční systém je "naprosto důvěryhodný". Španělský akciový index IBEX 35 ale k 13:00 SELČ klesal o více než 2,4 procenta.

Vláda připravila úsporný balíček, který má snížit schodek o 15 miliard v letech 2010 a 2011. Mezi opatření patří průměrné snížení mezd státním zaměstnanců o pět procent v letošním roce, zmrazení důchodů či zrušení porodného. Španělský premiér Zapatero v neděli uvedl, že vláda neustoupí odborům a nebude měnit plán, který počítá se zmíněnou úsporou.

Simone Radacicova, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688