TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  02.03.2010 02:00:01

Politici chtějí zatočit s korupcí, ale do voleb už to nestihnou

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Veřejné zakázky v Česku neustále provází hrozba střetu zájmů. Jenom „první pětka“ významných soukromých firem, jež tají své skutečné vlastníky, získala za poslední tři roky zakázky v hodnotě 38 miliard korun, píší v úterním vydání Hospodářské noviny.

Nikdo přitom nemůže vyloučit, že státní a komunální úředníci zadali výhodné smlouvy firmám, v nichž figurují jejich příbuzní nebo přátelé. Anonymní akcie na majitele nebo či ukrývání se za kyperskými fondy znemožňují pravé majitele dohledat, uvádí deník.

Politici všech stran proto před volbami slibují, jak s neprůhlednými tendry zatočí. Levice již protlačila prvním čtením ve sněmovně zákon na zrušení anonymních akcií. Navíc všechny partaje tvrdí, že změní podmínky soutěží tak, aby smlouvu dostala jen zcela průhledná firma. „Je to priorita,“ říká podle Hospodářských novin například místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Jenže nyní je už zřejmé, že do voleb politici s ničím nepohnou. Zrušení anonymních akcií problém neřeší, nahradí je stejně anonymní firmy z daňových rájů. A skutečné akce, tedy změny výběrových řízení, není paralyzovaná sněmovna schopna. „Je to potřeba zakotvit v zákonu o veřejných zakázkách. To se do voleb nestihne,“ citují Hospodářské noviny místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska.

Samy „tajemné firmy“ se do očisty nehrnou - i když některé na tlak přece jen reagují. Například společnost Haguess, spolutvůrce kontroverzního projektu Opencard, prohlásila svým největším akcionářem šéfa dozorčí rady Jaroslava Turka. Král v získávání zakázek z veřejného sektoru, plzeňská Škoda, na toto téma ale komunikovat nehodlá. Holding vlastněný neprůhlednou skupinou Appian přitom dodal jen dopravním podnikům a Českým drahám od roku 2007 vozy za 20 miliard. „Nezapomeňte, že Škoda živí na 3600 zaměstnanců a státu odvedla na daních a darech za tři roky 5,5 miliardy,“ reaguje na dotazy Hospodářských novin o vlastnících mediální zástupce Škody Miroslav Novák.

Zdenek Michora, michora@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

02.03. 19:44  To chtějí už 20 let (Tatrman)
02.03. 19:31  co ještě politici chtějí (° jeanetka °)
02.03. 18:56  To chtějí už 20 let (Šulín nepokojný)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688