TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  23.02.2010 13:31:01

Ministr dopravy Slamečka označil stavbu dálnice mezi Brnem a Vídní za nejvyšší státní prioritu

Mediafax

BRNO (MEDIAFAX) - Za nejvyšší státní prioritu zásadního významu označil v úterý v Brně ministr dopravy Gustáv Slamečka (za ODS) výstavbu dálnice mezi Brnem a Vídní. Další dva projekty důležitých rychlostních silnic mezi Břeclaví a Napajedly a mezi Brnem a Svitavami však musejí počkat, stát na ně nemá nyní peníze.

Slamečka přijel do Brna v úterý jednat o problematice rychlostních silnic, jejichž výstavbě na jižní Moravě desítky let úspěšně brání obstrukce ekologických iniciativ a ministerstva životního prostředí. Do regionu jej pozval jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

"Z fáze jestli vůbec a kudy jsme se konečně dostali do stadia za kolik peněz a kdy," řekl Hašek na adresu projektované dostavby zhruba 25kilometrového úseku "vídeňské dálnice" mezi Pohořelicemi a Mikulovem.

Slamečka i Hašek označili výstavbu dálnice mezi Brnem a Vídní za "top prioritu" státu i kraje. Shodli se rovněž, že jedinou přijatelnou variantou je vedení dálnice přes Mikulov a nikoliv přes Břeclav, jak si přejí někteří ekologové a úředníci ministerstva životního prostředí.

"Trasa dálnice přes Břeclav nemá smysl. Kromě jiného by na hranicích vyústila do silnice, na které rakouské úřady zakazují vjezd vozidlům těžším než dvanáct tun," upozornil Slamečka.

Podle českého velvyslance v Rakousku Jana Koukala akceptují naši jižní sousedé jako jedinou možnou variantu spojnice mezi Vídní a Brnem trasu přes Mikulov. "Rakušané dovedou svoji část dálnice na hranici do dvou let, bez ohledu na to, do čeho v Mikulově vyústí," upozornil Koukal s tím, že rakouská strana každopádně využije i nehotové dílo k odvedení dopravy ze svých dolnorakouských měst a vesnic. "Rakouský stát si vůbec nedokáže představit, že by Česká republika nesplnila podepsanou mezivládní dohodu o výstavbě dálnice," řekl Mediafaxu diplomat.

Jihomoravský hejtman Hašek v úterý oznámil, že krajský úřad bude mít do čtvrtka hotovy změny plánů Vyššího územního celku Břeclavsko, do kterého projektanti promítnou veškeré výhrady, které měl Nejvyšší správní soud při řízení o pozastavení jeho platnosti. Bez tohoto dokumentu totiž nelze začít dálnici stavět. Veškeré náležitosti a podklady potřebné pro zahájení stavby dálnice hodlá Jihomoravský kraj podle Haška uzavřít do konce roku 2010.

"Do plánů pro veřejné posuzování stavby promítneme veškeré varianty trasování, tak, aby je do budoucna nemohl již nikdo zpochybňovat," řekl Hašek. Ekologům a odpůrcům "mikulovské varianty" vedení silnice zároveň vzkázal, že "krajský úřad je přístupný k jednání, ale nenechá se v žádném případě nikým ohledně stavby dálnice vydírat".

Slamečka v úterý v Brně slíbil, že jakmile budou hotovy veškeré úřední náležitosti, začne vláda hledat peníze na výstavbu dálnice. "Dostavba dálnice mezi Pohořelicemi a Mikulovem je rozdělena do tří fází, začneme tou nejsložitější, obchvatem Mikulova," řekl. Připustil, že do dvou let se však práce na české straně dokončit nepodaří.

Vzhledem k nedostatku peněz ve státním rozpočtu a také kvůli problémům s dokumentací i vysokými náklady na výstavbu některých úseků, však budou muset podle Slamečky počkat dalších několik let projekty rychlostních silnic mezi Břeclaví a Napajedly (R55) a mezi Brnem a Svitavami (R43).

Více šancí bude mít přitom podle všeho takzvaná severní silnice R 43, spojující Brno, Svitavy a Hradec Králové. "Na to, abychom postavili osm a půl kilometrů rychlostní silnice vedoucí Bzeneckou Doubravou za dvanáct miliard korun, tento stát v současné době nemá a asi ani v budoucnu mít peníze nebude," upozornil Slamečka na projekt, který na přání ekologů a ochránců ptáků plánuje na Hodonínsku silnici zahloubit do dlouhého lesního tunelu. Pokud by se silnice R55 stavěla klasicky, odhadl Slamečka náklady na její vybudování v dotčeném úseku na 250 milionů korun.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Jiří Nováček, novacek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688