TNBiz (TN.cz)
Finanční krize  |  14.10.2009 12:41:03

I po krizi z roku 2008 přinášejí kapitálové trhy z dlouhodobého hlediska zisky

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Po krizi jsou lidé ještě opatrnější, co se týče investování do kapitálových trhů. Studie, kterou Raiffeisen Capital Management (RCM) představila ve středu ale ukazuje, že dostatečně diverzifikovaná portfolia přinášejí oproti jiným formám investování dlouhodobě až o čtyři procenta vyšší zisky.

Následkem krize utrpěly domácnosti citelné ztráty, více se strachují o své investice, začaly být opatrnější a v investování svých prostředků konzervativnější. To vedlo k tomu, že se domácnosti rozhodly přesunout své investice do zajištěných produktů peněžních institucí, kde za ně ručí stát.

„Majetek investovaný do fondů, které se zaměřují na akciové trhy, se tak nezmenšil pouze v důsledku propadu cen akcií, nýbrž i po aktivním přesouvání investic samotnými investory do forem, které jsou obecně považovány za bezpečnější,“ uvedl Klaus Glaser, Senior Investment Specialist ze společnosti RCM. „Potřeba větší jistoty měla tudíž přímý negativní dopad na možnosti financování podniků prostřednictvím kapitálového trhu,“ dodal.

Glaser ale zdůraznil, že i po finanční krizi se do akciových trhů vyplatí investovat, pokud domácnosti uvažují o dlouhodobé investici. Své tvrzení opírá o výsledky studie, která ukázala, že rakouskému investorovi přinášeli akcie v posledních 40 letech (v eurech) po započítání vyplacených dividend nominální výnos 9,1 procenta na amerických trzích a až 12,2 procenta v Japonsku. Evropské akcie se s ročním výnosem 10,7 procenta pohybovaly mezi těmito dvěma extrémy. V porovnání s tím vynášely investice na peněžním trhu od 4,7 procenta (USA) do 6,3 procenta (Japonsko) ročně.

Studie „Národohospodářská role investičních fondů a šance dlouhodobých investic do akcií na výnosy“ zkoumala, do jaké míry se finanční krize promítla do investičních fondů coby institucionálního investora a jak ovlivnila dlouhodobý výnosový potenciál akcií. Studie zkoumala dlouhodobé úročení investic na čtyřech velkých akciových trzích (Evropa bez Velké Británie, Velká Británie, Japonsko a USA) a hodnotila ho z pohledu investora. Studie se zajímala nejen o růst hodnoty investice, ale také o vyplácení dividend.

„Výsledky pozorování prokázaly, že investoři jsou za postoupení určitého rizika v dlouhodobém horizontu spravedlivě odměňování výnosem převyšujícím výnosy z bezrizikových investic. Navíc riziko investice do akcií výrazně klesá s délkou investice,“ řekl Glaser.

Vokurková Iva, vokurkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688