Saxo Bank (home.saxo)
Měny-forex  |  03.08.2009 15:50:42

Měnové prognózy Saxo Bank pro země G10

Analýza Saxo Bank

Zde uvádíme svá očekávání pro měny G10 v horizontu jednoho, tří a dvanácti měsíců. Pro každou dvojici nabízíme na základě vývoje situace očekávaný základní scénář, který však doplňujeme o krátkodobý alternativní scénář a faktory, které by mohly vést k jeho naplnění. V současné době se vzhledem k výkyvům na trhu domníváme, že nejkratší horizont naší prognózy, tj. výhled na jeden měsíc, je vysoce nejistý a alternativní scénář se vyznačuje dostatečnou pravděpodobností.

Základní scénář: Náš základní scénář na poslední měsíce se konečně začal naplňovat v červnu a na samém začátku července, kdy se makroekonomické faktory začaly obracet směrem k averzi vůči riziku (i když samozřejmě během několika dnů předcházejících naší publikaci jsou patrné signály dalšího kola nadějí na akciových trzích). Měny reagovaly ve značném souladu s očekáváními, zejména pokud jde o JPY a komoditní měny. Dosti vlažná reakce ze strany USD zůstává poněkud záhadou. V nejkratším horizontu bychom byli opatrní v doporučení se i nadále bezprostředně řídit averzí k riziku vzhledem k sezónním faktorům a rozpětí, do něhož se nechaly některé trhy vmanipulovat. Co se týče prognózy na delší období, jsme přesvědčeni, že na podzim se silnějšího zotavení nedočkáme – recese bude pokračovat, a pokud dojde k nějakému růstu, bude jen nepatrný a účastníci trhu ještě nepromítli toto zklamání do cen.

Alternativní scénář: Alternativní scénář zůstává v zásadě stejný, a totiž, že ony nadmíru vychvalované tzv. zelené výhonky začnou nést ovoce. Nebo přinejhorším, že ekonomika a její vnímání budou nadále stagnovat, dokud se neobjeví nový skutečný katalyzátor, pomocí kterého se vymaníme z okurkové sezóny. Máme obavu, že na podzim a v zimě bychom se mohli nakonec všichni znovu ocitnout v prostředí déletrvající recese/deprese. Případné krátkodobější oživení rizikových obchodů v této oblasti v letních měsících by mohl být takříkajíc „poslední výkřik“, případně pátá vlna zvyšování rizikové expozice, jež předcházela poslednímu výprodeji. Takový vývoj by mohl výnosy z obligací udržet na poněkud vzestupnější linii a pravděpodobně by vedl k novému pokusu o zotavení komoditních měn a k oslabení USD a JPY, přičemž hlavní evropské měny by zůstaly někde uprostřed.

 

Saxo Bank G-10 FX Forecasts




Měna

Prognóza:

1M

3M

12M

Základní scénář

Alternativní scénář...

(1-2 měsíce)

USD

 

 

EURUSD

1,3300

1,2500

1,2500

 

USDJPY

94,00

94,00

100,00

Dolar opět získal určitou přitažlivost, neboť averze k riziku se vrátila, před odesláním tohoto článku do tisku však vykazuje stále významný nedostatek zájmu o usměrnění a tendenci ke zpětnému propadu do neměnných pásem, která jsou symbolem této okurkové sezóny. Akciové trhy na celém světě se v okamžiku vzniku tohoto článku odrazily od klíčových podpůrných úrovní; EURUSD má stále ještě dosti daleko ke stěžejní hodnotě 1,3725, což je oblast, kterou musí prolomit, abychom získali jasnější signál, že se na nás chystá významnější oživení USD. V souvislosti s odezníváním devalvační tónu a s tím, že příběh o čínském ozdravení se pravděpodobně ukáže být dosti nadsazený, zajištění nezměrné likvidity USD a staronový obrat investičních toků z rizikovějších oblastí mohou této měně prospět. K tomu by mohla přispět také jakákoli slabá stránka rozvíjejících se trhů, zejména proto, že podobná slabina by zhoršila náladu vůči EUR jako alternativě k USD, uvážíme-li enormní expozice eurozóny na rozvíjejících se trzích v sousedních zemích. Míru, ve které bude devalvační tón odeznívat, lze zaznamenat i na trhu se zlatem, kdy se ceny zlata krátce před dokončením tohoto článku s obtížemi probojovaly do blízkosti 900 USD, přičemž na začátku června byly na téměř 1 000 USD. Je důležité nechat si toto téma do zásoby, byť na vedlejší koleji, kdyby se scénář zahrnující silnější USD nakonec vyplnil.

 

(EURUSD 1,4300)

(USDJPY 98,00)

Z krátkodobého hlediska představuje pro základní scénář jisté riziko skutečnost, že jsme svědky předčasného výprodeje rizik, přestože je dosud léto a ti, kdo mají do kapsy nejhlouběji, se zatím nerozhodli, jak budou postupovat. Výsledkem tohoto scénáře by mohlo být další oslabení dolaru ještě předtím, než tato měna nasadí udržitelnější směr.

 

EUR

 

 

EURUSD

1,3300

1,2500

1,2500

 

EURJPY

125,00

118,00

125,00

 

Jak bylo řečeno minulý měsíc, EUR stále nemá jasno, co se týče změn nálad vůči riziku: této měně se očividně daří lépe než USD a JPY; ochota přijímat riziko je vysoká díky údajně méně expanzivní politice ECB a možná také na základě určitého opatření vedoucího k odlehčení expozice eurozóny na středo- a východoevropských trzích. Když averze vůči riziku stoupá, znamená to pro vyšší beta komoditní měny a měny rozvíjejících se trhů pěkný poprask. Z uvedených faktorů při pohledu na EUR vs. koš hlavních měn vyplývá celková absence trendu. I nadále hledáme izolovanější výprodej jednotlivé měny, a to vzhledem k trvalé, i když málo diskutované expozici ve středo- a východoevropských zemích; de facto opatření kvantitativního uvolňování (nejsou jako taková vnímána), která přijímá ECB (půjčování téměř neomezených částek bankám, které poté tyto prostředky používají na nákup státních dluhopisů svých vlád). Ekonomika eurozóny nejede na plný výkon a silná měna je poslední věcí, kterou ekonomika potřebuje. Je těžké najít katalyzátor výraznější slabiny EUR, související základní faktory jsou však zdá se na svém místě.

 

 

 

(EURUSD 1,4300)

(EURJPY 140,00)

Pokud EUR ještě několik týdnů dokáže udržet kontinuitu v neutrálním pásmu a trh si uchová naděje na oživení, mohlo by EUR stagnovat jako dosud, a dokonce vykázat vůči USD a JPY jistou odolnost.

 

GBP

GBPUSD

1,5500

1,4800

1,5500

 

EURGBP

0,8600

0,8450

0,8000

 

Oživení GBP pokračovalo; v několika uplynulých týdnech se poněkud zastavilo s tím, jak staronové problémy finančního sektoru a akciového trhu dopadly na libru a smutné vyhlídky ministerského předsedy Browna. Na svém posledním zasedání Bank of England nesignalizovala rozšíření politiky kvantitativního uvolňování, což přineslo jistou úlevu – scénu ve Velké Británii opepřilo několik údajů, které předčily očekávání a také inflace nepadá tak prudce jako jinde. Ani v Británii jsme nezaznamenali žádné signály reálného oživení, i když stabilizace je poměrně působivá. Jsme přesvědčeni, že myšlenka oživení – na lokální či globální úrovni – je předčasná. Je však velice složité přiřadit relativní zásluhy Velké Británie v porovnání s eurozónou, kde potenciál negativního vývoje zůstává pravděpodobně výraznější. Co se týče měnového koše, máme za to, že letní oživení několika uplynulých měsíců se lehce zmírní a zcela jistě existuje riziko prudkého výprodeje britské libry, pokud se do hry vrátí myšlenka případného významného zásahu státní moci, uvážíme-li mimořádné finanční potřeby Velké Británie v nadcházejících letech. Pokud si tuto myšlenku nepřipustíme, může být pravděpodobnější, že ve střednědobém výhledu se v nadcházejících týdnech a měsících vloží do hry negativní vývoj v eurozóně a v takovém případě by GBP mohla hledat pomoc u důležitého křížového kurzu EURGBP, který by v nadcházejících měsících mohl vykázat větší pohyb.

(1,6500)

(0,8400)

Libra by mohla nadále odolávat, pokud se ovšem akciové trhy a finanční sektor pokusí o druhé kolo naděje, založené na firemních výnosech za 2. čtvrtletí a prognózách na 3. čtvrtletí. Případně se do popředí dostanou problémy eurozóny a pak by mohl paušální podporu GBP zajistit křížový kurz EURGBP.

 


 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688