Akcie v ČR  |  15.01.2001 12:09:53

Optimizmus mírného pokroku

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Pondělí 15. ledna 2001

Spojené státy



Investoři před dlouhým víkendem vybírali zisky, týden bude bohatý na zveřejňování výsledků.

Spojené státy

V pátek akciové indexy mírně oslabily. Trh před zahájením obchodní seance vyčkával na prosincový index produkčních cen a maloobchodní tržby, jenž mohly napovědět, jakým způsobem se Fed zachová na svém pravidelném zasedání koncem měsíce.

Paradoxně lepší než očekávaná data měla na akciový trh spíše negativní účinek, neboť vzhledem k tomu, že vývoj ekonomiky nevypadá tak hrozivě, nemusí Fed s dalším snižováním sazeb příliš pospíchat. PPI poslední měsíc loňského roku skončil nezměněn (očekávání + 0,1 %), přičemž index očištěný o volatilní položky vzrostl nečekaně více - o 0,3 %. Maloobchodní tržby, u nichž se očekával až 0,4% pokles, skončily naopak 0,1% růstem. K vybírání zisků přispěl rovněž fakt, že dnes je burza uzavřena (Martin Luther King Day).

Zatímco DJI index stahovaly níže někteří zástupci klasické ekonomiky či úrokově citlivé tituly, technologická část trhu byla poznamenána čtvrtečním varováním předních PC výrobců - Gateway a Hewlett-Packard, a tak mezi klesajícími akciemi byly vidět softwarový Microsoft, výrobce mikroprocesorů Intel a poskytovatel zálohovacích systémů EMC.

K rostoucím akciím patřil titul AT&T. Podle analytiků J.P.Morgan Chase může cena akcií dosáhnou koncem roku 30 USD, protože současná tržní cena neodpovídá hodnotě všech částí společnosti, zejména části poskytující kabelové služby a služby bezdrátové komunikace. Podle nich je hodnota aktiv těchto částí 13 respektive 9 USD na akcii, což znamená, že při hodnotě zbývajících dvou částí (služby pro drobné a korporátní klienty) 11 USD na akcii, je akcie na trhu nyní podhodnocena.

Podle managementu AOL Time Warner budou splněny cíle růstu tržeb a cash-flow na tento rok. V době, kdy obě společnosti oznámily záměr sloučit se, předpovídal management tržby ve výši 40 mld. USD a EBITDA zhruba 11 mld. USD. I přes tato optimistická tvrzení se řada investorů domnívá, že jejich splnění bude ohroženo, neboť spolu ze zpomalující se ekonomikou dojde k dalšímu oslabení příjmů z reklam (zhruba 20 % tržeb společnosti). Ze stejného důvodu Time Warner již v prosinci varoval před horšími výsledky za 4Q00.

Americké maloobchodní tržby za čtvrté čtvrtletí loňského roku poklesly za posledních 10 let největším tempem. Tento pokles činil 2 % v porovnání s 2,9% propadem v 4Q90. Pokles maloobchodních tržeb tak sníží ukazatel spotřebitelské poptávky, jeden z klíčových komponentů HDP. Podle dat Bloomberg News by to mohlo znamenat, že americká ekonomika vzrostla ve 4Q pouze tempem 1,7 %.

Tento týden by podle Reuters měly mimo jiných oznamovat hospodářská čísla tyto společnosti - Charles Schwab, Bank of America, Intel, Linear Technology, Apple Computer, AMD, Biogen, IBM, Xilinx, Altera, GM, Gateway, Microsoft, Nortel Networks, Sun Micro a United Technologies.

Evropa

Německý brokerský dům Commerzbank zveřejnil své investorské tipy pro rok 2001. K nákupu doporučuje společnosti Alcatel, British Airways, BSCH, Deutsche Post, italskou společnost Eni a Generali. Dále doporučuje společnosti Halifax, Nokia, Sonera a Vivendi Universal. Commerzbank dále upozorňuje na zvýšené riziko TMT sektoru.

Akcie telekomunikačních firem zažívají v prvních dnech roku 2001 návrat zájmu investorů. Jako negativní zprávu potvrzující nejasný výhled celého odvětví, lze však hodnotit spekulace o British Telecom, že hodlá snížit vyplácenou dividendu na polovinu. BT v příštím roce totiž bude platit přibližně dvojnásobek na úrokových nákladech z dluhů, kterými financuje rozvoj 3G infrastruktury.

Alcate získal v pátek kontrakt na vybudování transatlantické telekomunikační sítě pro Cable & Wireless v hodnotě cca 200 mil. liber, což představuje přibližně 1,5 % ročních tržeb společnosti.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.05.2010Mírný optimismus na trzích podpořil euro Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
12.03.2010Na trzích spíše vyčkávání a mírný optimismus Commerzbank (Commerzbank)
07.08.2009Uplynulý týden na trzích – mírný optimismus zatím převládá X-Trade Brokers (X-Trade Brokers )
19.06.2009US futures: mírný optimismus před víkendem Josef Stoulil (Capital Partners)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688