Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  13.05.2009 11:02:50

ČEZ: Recese ovlivní až celoroční výsledky a výsledky firmy v příštím roce

Energetická Skupina ČEZ dosáhla v prvním čtvrtletí letošního roku po očištění od metodických a dočasných vlivů  čistého zisku ve výši 17,2 mld. , což je meziroční nárůst o 9 % procent.  Včetně těchto vlivů činil čistý zisk za uvedené období 19,4 mld. . Ke zvýšení čistého zisku přispěl zejména prodej elektřiny. Mezi zmiňované dočasné vlivy (z nichž  některé budou do konce roku kompenzovány) pak patří například rozpuštění rezervy na emisní povolenky či přecenění akcií MOL.  K meziročnímu zlepšení hospodářských výsledků dochází i přes celkový pokles spotřeby elektřiny v důsledku pokračující ekonomické krize. Tyto faktory však ovlivní až celoroční výsledky. Celoroční čistý zisk tedy stále očekáváme na úrovni 50,2 mld. .

Společnost ČEZ se nyní soustřeďuje na další zvyšování efektivity jednotlivých procesů v celé Skupině ČEZ, kdy například očekávaný nárůst výroby elektřiny z nízkonákladových jaderných elektráren bude mít pozitivní vliv na celoroční výsledky. Pokračuje i obnova domácích zdrojů, kdy těsně před připojením do sítě jsou první dva bloky v elektrárně Tušimice.  

Skupina ČEZ v uplynulém čtvrtletí rovněž připravila řadu akcí a iniciativ ve prospěch svých zákazníků a domácí ekonomiky, které mohou napomoci v době finanční krize. „Za prvé se zmíním o produktu FIX 2010 – 2, momentálně nejvýhodnější cenové nabídce z fixních produktů na trhu. Za druhé bych vyzdvihl kampaň ČEZ proti krizi, která má za cíl pomoci domácí ekonomice a zmírnit dopady hospodářské krize na naše zákazníky. Živnostníkům jsme nabídli odklad splatnosti záloh za elektřinu o 30 dní a pro zákazníky z řad domácností jsme připravili pojištění plateb za elektřinu pro případ ztráty zaměstnání. Za třetí Skupina ČEZ dlouhodobě podporuje snižování spotřeby elektřiny v domácnostech a tím i zlepšování životního prostředí. Z toho důvodu jsme připravili akci Bílé šrotovné - za vrácení starého a nákup nového spotřebiče získá náš zákazník příspěvek ve výši 1 000 ,“ uvedl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

Skupině ČEZ se daří i v zahraničí – všechny akvizice trvale dosahují plánované návratnosti při kumulovaném zisku 9,7 mld. , který v roce 2008 již dosáhl téměř jedné třetiny celkové částky 31 mld. , vynaložené na akvizice. V roce 2009 očekává Skupina ČEZ  i přes pokračující krizi stabilní výsledky v zahraničí a rozšíření Skupiny ČEZ o další akvizice.

Výroba elektřiny z vlastních zdrojů ČEZ, a. s., meziročně klesla o 0,7 TWh, tedy o 3,9 %. Meziroční pokles výroby v jaderných elektrárnách o 0,7 % byl způsoben plánovanou odstávkou 3. bloku Jaderné elektrárny Dukovany, která začala 10. 1. 2009 a trvala po dobu celého I. čtvrtletí 2009. Meziroční pokles výroby v uhelných elektrárnách o 5,5 % byl způsoben větším počtem plánovaných odstávek v uhelných elektrárnách, dále optimalizací výroby související s cenou elektřiny a poklesem poptávky. Přesto ČEZ očekává nárůst výroby v jaderných a uhelných zdrojích v letošním roce.

„Hospodářská recese významně poznamenala spotřebu elektřiny v České republice v I. čtvrtletí 2009, která meziročně poklesla o 3,6 %. Spotřeba u velkoodběratelů klesla v souvislosti s tlumením rozvojových programů o 10,1 %, zatímco u domácností spotřeba vzrostla o 5,3 % a u podnikatelského maloodběru o 3,5 %. Zastavení růstu a následný pokles poptávky po elektřině v celé Evropě je již od konce roku 2008 diktován nastupující hospodářskou krizí. Společně s vývojem ceny ropy se poté odráží i v cenách elektřiny na trzích střední i jihovýchodní Evropy,“ uvedl Alan Svoboda, ředitel divize obchod.


Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ

Tabulka: Hospodářské výsledky Skupiny ČEZ za I. čtvrtletí 2009

                                                                           (mil. )             meziroční změna %

Provozní výnosy
53 303
+ 9,7 %
EBITDA (nebo Provozní zisk před odpisy)
30 227
+ 11,6 %
Zisk před zdaněním
23 980
+ 20,8 %
Zisk po zdanění
19 385
+ 23,3 %
Zisk po zdanění (očištěný od metodických a dočasných vlivů)
17 175
+ 9,2 %
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688