X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Měny-forex  |  11.02.2009 09:23:01

Libra pod vysokým prodejním tlakem. Včerejšek vymazal většinu zisků z minulého týdne

Britská libra se včera dostala pod silný prodejní tlak a vymazala tak nejen pondělní zisky, ale také podstatnou část zisků z minulého týdne, když na páru s americkým dolarem slábla o 2,4% až k ceně 1,4530 GBP/USD a k euru oslabila o 1,8%, aby uzavřela včerejšek na 0,8876 EUR/GBP. Na libru tak včera dolehly hned tři negativní vlivy, a to jak ze začátku dne zveřejněná slabá čísla z trhu s bydlením, tak včerejší výprodej akciíEvropě a v neposlední řadě i očekávání dnešních fundamentů, které by mohly pro druhou největší ekonomiku a potažmo i pro libru dopadnou velmi zle.

Včera zveřejněné výsledky z trhu s bydlením výrazně mírnily dobrou náladu z minulého týdne, kdy byl zveřejněn lednový index Halifax, podle kterého rostla meziměsíčně cena domů poprvé za posledních jedenáct měsíců. Výsledky lednového průzkumu odhadců (RICS) totiž nabídly daleko černější pohled na trh s bydlením, když se podle nich počet dokončených transakcí na jednoho odhadce propadnul na 9,9, což je vůbec nejhorší výsledek za tři dekády, kdy je tento ukazatel měřen. Hůře navíc dopadla také bilance cen domů. Podle té pozorovalo nižší ceny ve svém okolí o 76,3% odhadců více, než bylo těch, kteří hlásili nárůst cen. Tato čísla tak byla nejen slabší než v předchozím měsíci (73,9%), ale zároveň výrazně za očekáváním analytiků (72%).

Libře včera v růstu nijak nepomohly ani lepší výsledky prosincové obchodní bilance, která skončila v deficitu 7,4 mld. liber (oček.: deficit 8,1 mld.) a ta začala dokonce krátce po jejich zveřejnění ještě více slábnout. K tomu ji pomáhal fakt, že se indexy v Evropě držely celý den v červených číslech, což obchodníkům otevřelo prostor ke korekci silného růstu na librových párech z posledních dvou týdnů. Ten následně ještě umocnil projev amerického ministra financí Geithnera, který svým plánem na finanční stabilitu nedokázal naplnit očekávání a spustil na akciových trzích vlnu výprodejů.

Dnešek nabídne z Británie velmi silné market movery, když přijdou na řadu výsledky z pracovního trhu a pravidelný čtvrtletní report o inflaci. Čísla z britského trhu práce byla v posledních měsících doslova hrozná a to stále ještě propad v počtu pracovních míst není ani zdaleka u svého konce. Díky prudce klesající poptávce jak z domova, tak ze zahraničí je tedy na místě očekávat další vysoký nárůst v počtu žadatelů o podporu v nezaměstnanosti, kterých by v lednu podle většinového konsensu mělo být více o 88,5 tis. (oček.: 77,9 tis.). Naše odhady ale míří až nad sto tisíc (110 tis.?) vzhledem k tomu, že je útlum výroby napříč všemi odvětvími skutečně abnormální, firmy již dobře vědí, že nepůjde o krátkodobou záležitost a nezbývá jim tedy nic jiného než ve velkém propouštět. Konsenzus trhu pak počítá s růstem míry nezaměstnanosti z prosincových 6,1% na 6,3%, avšak rizika jsou jednoznačně přikloněna na stranu vyššího čísla.

Pro libru dobře by dnes nemusel dopadnout ani inflační report Bank of England. Ta velmi pravděpodobně sníží odhad vývoje HDP v roce 2009 z předešlých -1,3% na daleko nižší hodnoty (kolem -2,6%?) a redukce směrem dolů se zřejmě dočká také projekce pro vývoj inflace. Od dnešního zasedání tak čekáme vzkaz, že BoE hodlá i nadále snižovat sazby, popřípadě přejít i ke kvantitativnímu uvolňování, kdy by pomocí nákupů státních dluhopisů měla zvyšovat měnovou bázi a působit tak na snížení dlouhodobých úrokových sazeb. Šéf banky Mervyn King tedy zřejmě nabídne možné scénáře dalšího vývoje a ukončí dlouhé tápání nad tím, jakým směrem se do dalších měsíců BoE vydá. Report by dnes mohl tlumit dopad komentáře z minulého týdne (pro libru velmi pozitivního), kdy BoE po snížení sazeb na 1% naznačila, že počítá s významným dopadem nedávných redukcí úrokové sazby na domácí ekonomiku. Přestože si možná příští měsíc bude chtít vzít BoE přestávku k analýze dopadů posledního uvolňování měnové politiky, nadále věříme tomu, že sazby v Británii budou ještě výrazněji klesat, což bude libru i nadále zatěžovat.

Také dnes ráno se britská libra nacházela pod silných prodejním tlakem a rizika dalších výprodejů přetrvávají. Ty by mohly přijít v případě, že by dnešní data nedokázala uspokojit obchodníky, což je vzhledem k jejich charakteru poměrně reálné. V případě, že by pak pokračoval také výprodej na akciových trzích, může mít libra velký problém čelit dalším prodejním tlakům. V 8:00 se britská měna na páru s dolarem prodávala na ceně 1,4406 GBP/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688