Tiskové zprávy  |  06.02.2009 12:48:05

Přinutila krize Čechy šetřit na vánočních výdajích?

Dvě pětiny dospělé populace (3,5 milionu jednotlivců) připouštějí, že omezily výdaje na vánoční a novoroční svátky v důsledku obav z dopadů finanční krize. Navzdory tomu Češi nakonec za vánoční dárky utratili v průměru více, než původně plánovali.

Společnost Factum Invenio položila v rámci pravidelného šetření Factum Omnibus sadu otázek na téma Vánoce a nákup vánočních dárků. Dotazování proběhlo ve 2 vlnách. První vlna ve dnech 7. – 12. listopadu 2008 na reprezentativním souboru 987 jednotlivců ve věku od 15 let, druhá vlna ve dnech 16. – 21. ledna 2009 na reprezentativním souboru 1113 jednotlivců ve věku od 15 let. Oba výběry byly získány kvótním způsobem.

Z výsledků výzkumu vyplývá, že 39 % Čechů omezilo výdaje na vánoční a novoroční svátky v důsledku obav z finanční krize. Nejvýrazněji výdaje omezili jednotlivci žijící v domácnostech s nejnižšími příjmy (hrubý měsíční příjem domácnosti do
15 000 ) a lidé žijící v jednočlenných domácnostech. Naopak nejméně omezili výdaje jednotlivci ve věku do 29 let a lidé žijící ve 4 členných domácnostech.
Češi šetří různě: pětina dospělé populace (21 %) omezila výdaje na nákup vánočních dárků, 12 % populace omezilo výdaje na potraviny, 10 % na nápoje a rovněž 10 % výdaje na trávení volného času / rekreaci během vánočních a novoročních svátků.

Nákup dárků
Češi vydali za dárky v průměru 6 624 (58 % Čechů ovšem 5 000 nebo méně). Nejvíce utráceli za dárky lidé ve středním věku (30-59 let), lidé žijící v domácnostech s vyššími příjmy a obyvatelé Prahy (8 421 ). Naopak, nejméně za dárky utráceli jednotlivci ve věku do 29 let, ekonomicky neaktivní a osoby žijící v domácnostech s hrubým měsíčním příjmem do 15 000 . Obecně lze konstatovat, že s vyšším vzděláním jednotlivce i s vyšším příjmem domácnosti útrata za vánoční dárky roste.
Navzdory tomu, že značná část populace omezila výdaje na Vánoce, Češi nakonec utratili za vánoční dárky v průměru o 640 více než původně plánovali. Výsledky 1.vlny vánočního výzkumu (listopad 2008) ukázaly, že průměrný Čech plánoval utratit za vánoční dárky 5 984 (obyvatel Prahy 6 895 ). Celkem 53 % populace plánovalo utratit nejvýše 5 000 .

Z hlediska finanční útraty převládala mezi nakupovanými/darovanými dárky u 40 % populace kosmetika, drogerie a parfumerie, u 39 % textil a oblečení, u 22 % hračky a společenské hry a u 19 % populace knihy, učebnice, hudební a filmové nosiče.
Předvánoční plány na nákup dárků a skutečnost jsou v tomto ohledu ve vzájemné shodě. V listopadu 2008 lidé plánovali jako hlavní dárky (z hlediska finanční útraty) dárky z oblastí kosmetika, drogerie a parfumerie, textil a oblečení, hračky a společenské hry.

Povánoční a novoroční slevy
Povánoční a novoroční slevové akce využilo 53 % dospělé populace. Slevové akce využili především obyvatelé Prahy (67 % obyvatel Prahy využilo povánoční a novoroční slevové akce), osoby žijící v domácnostech s vyššími hrubými měsíčním příjmy (61 %), a jednotlivci s vysokoškolským vzděláním (60 %). Naopak, nejméně slevové akce vyhledávali jednotlivci žijící v domácnostech s nejnižšími hrubými měsíčními příjmy (35 %), jednotlivci ve věku 60 a více let (42 %) a ekonomicky neaktivní (45 %).
Nejčastěji nakupovaným zbožím byl textil a oblečení (32 % dospělé populace využilo povánoční a novoroční slevové akce k nákupu textilu a oblečení), obuv (16 %), potraviny, nápoje a alkohol (11 %), kosmetika (9 %) a elektronika (6 %).

Podrobné výsledky výzkumu týkajícího se Vánoc, vánočních dárků a povánočních slev shrnuje volně prodejná studie Vánoce 2008. Přináší informace o útratě za vánoční dárky, nákupu vánočních dárků, omezení vánočních a novoročních výdajů v důsledku obav z dopadu finanční krize, způsobu financování nákupu dárků a využívání povánočních a novoročních slev.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688