Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Ze světa  |  30.12.2008 11:34:21

Alexandr Vondra: Na generálního tajemníka NATO nekandiduji

Vojenské sdružení států severoatlantické aliance se rozhodlo pro nového šéfa. Ten by měl vystřídat současného generálního tajemníka NATO Jaapa de Hoop Scheffera. V této souvislosti je, resp. bylo zajímavé sledovat i některými západními médii zmiňovanou možnost, že by se jím mohl stát Čech Alexandr Vondra. Jenže, jak se zdá, půjde spíš o plané spekulace. Česká média tak přicházejí s vlastními analýzami, ve kterých na předních místech figuruje plná vytíženost Vondry agendou související s nastávajícím předsednictvím České republiky v Evropské unii. Alexandr Vondra navíc sám potenciální kandidaturu odmítl.

 

Aliance bude novou osobnost do svého čela hledat na začátku dubna, tedy v poločase českého předsednictví v EU. Deník MfD k události uvádí: NATO se nachází v těžké době: Afghánistán, jeho hlavní angažmá po konci studené války, se propadá do násilí, transatlantickou vazbu narušila válka v Iráku. A na východním obzoru ukazuje svaly stále sebevědomější Rusko. Moskvu ostatně NATO nikdy nepřestalo zajímat. Když pozval bývalý generální tajemník George Robertson do Bruselu poprvé ruské činitele, ukázalo se, že půdorys budovy dokonale znají, ač v ní nikdy nebyli.

 

Jiná domácí média pak uvádějí, že favority na obsazení postu generálního tajemníka NATO mají především dánský premiér Anders Fogh Rasmussen a polský ministr zahraničí Radek Sikorski. Ve hře je prý i britský expremiér Tony Blair. Většina odborníků podle anglického listu International Herald Tribune soudí, že po letech de Hoop Schefferovy opatrné diplomacie je čas, aby v čele paktu stanul někdo ráznější, ale zároveň charismatický. MfD také cituje nepsané pravidlo výběru generálního tajemníka NATO, které říká, že šéfem by měl být Evropan, protože Američan vede síly aliance v Evropě. Nejvýše postaveným Čechem v hierarchii NATO je nyní Jiří Šedivý, který působí jako asistent generálního tajemníka aliance pro obrannou politiku a plánování.

 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688