Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Zpráva dne  |  14.11.2008 11:38:55

Využijme šanci z předsednictví EU, nabádají ekonomičtí experti

Česká republika za necelé dva měsíce zasedne do šéfovského křesla Evropské unie. Veřejnost proto česká vláda, zastoupená premiérem Mirkem Topolánkem a Alexandrem Vondrou seznámila s logem, které bude půlroční vedení unie doprovázet. Můžeme od vedení České republiky EU něco získat, nebo to bude jen opravdu nikam nevedoucí akce, která po půl roce vyšumí do prázdna? A co si myslí o logu mediální experti? Přerušila vláda konečně „špatnou“ sérii a vyšla vstříc požadavkům na jednoduchost, srozumitelnost a komunikaci?

 

Sám Alexandr Vondra pro deník Mladá fronta Dnes řekl, že logo považuje za moderní, hravé a nápadité. Má podle něj ukázat, že "Češi nejsou žádní suchaři a mají šmrnc". "Má symbolizovat pestrost, otevřenost, pestrost a určitou hravost. Tedy stránky, ve kterých je naše země velmi silná," řekl pak navíc novinářům Vondra. Písmena a čísla jsou červená, zelená, modrá, žlutá nebo oranžová. Barevná škála je odvozena od barevnosti státních vlajek členských zemí a od vlajky EU. Dohromady vytvářejí nápis EU2009.CZ.

 

Diskutovat o tom, zda je logo takové, nebo makové, či snad jaké mělo být, se jistě pilně začne. Zvlášť tehdy, pokud stále ještě opoziční poslanci ČSSD se svým předsedou nepřistoupí na půlroční mír a nebudou využívat každou příležitost k tomu, aby předvedli, jak by to dělali oni. Samozřejmě lépe a šikovněji. Nemá proto cenu zkoumat, zda je aranžmá České republiky dostatečně barevné, kostrbaté, či kreativně zdařilé. Proto se redakce serveru Kurzy.cz raději rozhodla zjistit, zda můžeme z předsednictví sedmadvacítky skutečně reálně něco vytěžit. A co si myslí oslovení experti?

 

Jiří Zahrádka. Euportál.cz

V charakteristice významu předsednictví souhlasím s prezidentem Klausem. Každý si můžeme položit otázku, jak pomohla tato půlroční funkce Slovinsku nebo jiným menším státům. Naděje, že se budeme moci prezentovat před světem, jsou podle mě liché. Mediální zpravodajství se logicky soustředí na unijní téma, nikoli na stát, ve kterém se toto téma diskutuje. Pošlapaná demokracie se nedá nahradit cetkami typu rotujícího předsednictví.

 

 

Luděk Tesař, jednatel a expert pro samosprávy

EU je nyní zaměřena především na rozdělování peněz, bujení byrokracie a má sama problémy se sebou. Vykrývá selhání regulace bankovního a kapitálového sektoru a selhání hospodaření vlád (viz. Maďarsko). Je to přeregulovaná instituce podporující veřejnou podporu konkurujících si podnikatelů (viz ta známá reklama v TV s tím podnikatelem co říká o penězích a dotacích „každá koruna dobrá, sem s nimi“… to je proti smyslu podnikání). Tím EU křiví trh, odlévá veřejné zdroje z kapes domácností a je stále více socialistická. Nezajímavé není ani to, že když EU posílá z dotací 10 euro, stát příjemce je schopen čerpat 6 s tím, že 2 euro zahučí v byrokracii a 2 euro v korupci ve státech příjemců, takže na chodníky, komunikace atd. se dostane s 10 eur pouhé 2 eura! To jsou fakta v ČR. Naše předsednictví neudělá nic s tím, že EU má problémy sama se sebou ani s korupcí, byrokracií a světovou krizí, takže role EU jako nějakého vizionáře nebo mezinárodního hráče je velmi značně omezená. Je to jako byste se stala na půl roku předsedou mnoha mravenišť v jednom lese. Co uděláte? Co můžete zkazit a co zlepšit?

 

 

Lucie Vitamvásová, analytička společnosti XTB ČR

České předsednictví EU dává zemi šanci prezentovat se v zahraničí a zlepšit tak obrázek země, což může mít příznivý dopad na příliv zahraničních investic. Pro zahraniční investory je důležitá politická stabilita a jednotnost, kterou může ČR při svém předsednictví prokázat. Dále pak jistě organizační schopnosti českého týmu mohou vyniknout, což by opět mohlo pomoci ČR zvýšit atraktivitu, co se týče pořádání různých konferencí, konvencí, apod. Dále pak jistě bude EU zajímat, jak ČR dokáže hovořit a jednat za celou EU a popřípadě jestliže schopna hledat řešení jednotlivých záležitostí, které se během předsednictví vyskytnou. Pokud tedy české předsednictví bude hodnoceno kladně, může si ČR do budoucna zajistit vážnější pozici při jednáních o různých evropských záležitostech.

 

 

Tomáš Sedláček, makroekonom ČSOB

Bude to nejvýraznější zviditelnění České republiky od roku 1989. Ekonomické a PR dopady budou mnohonásobně převyšovat jakékoli možné dopady, třeba takové Olympiády. Je proto paradoxní, že se tato otázka bere na tak lehkou váhu. Už jen pozornost, která je věnována zcela nejisté a daleké budoucnosti se rýsující olympiádě je naprosto neuvěřitelně nepoměrná s malou pozorností věnovanou předsednictví, které je jisté a začíná za 2 měsíce. Navíc olympijské hry jsou přeci jen hry, kdežto předsednictví bude řešit jedny z nejzávažnějších otázek od samého založení EU, které se dotknou nejen nás či Evropy, ale celého světa.

 

 

Petr Mach, Centrum pro ekonomiku a politiku

Předsednictví je povinnost vyplývající ze základních smluv o EU. Musíme šest měsíců řídit a hradit zasedání Rady ministrů a Evropské rady. Dodatečné náklady na předsednictví pro daňové poplatníky činí asi 4 miliardy korun. Žádná formální výhoda z předsednictví neplyne, při hlasování bude mít během předsednictví České republika 12 hlasů z 345, stejně jako dnes.

 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688