Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Finanční služby  |  14.12.2007 14:26:39

Světové centrální banky budou více spolupracovat, aby čelily krizi

Dobrá zpráva přichází z Washingtonu. Zástupci hlavních světových centrálních bank se totiž dohodli, že budou spolupracovat na zmírňování nepřiznivých podmínek na finančních trzích a překonávání úvěrové krize. Půjde tak o vůbec první spolupraci těchto institucí od teroristických útoků na newyorské Světové obchodní centrum z  11. září 2001. Americká centrální banka (Fed), Evropská centrální banka (ECB), britská Bank of England, kanadská Bank of Canada a švýcarská centrální banka SNB ohlásily, že podniknou společné kroky na zjednodušení přístupu komerčních bank k hotovosti, a to za účelem potlačení nepříznivých finančních podmínek, které vedou hospodářství USA do recese a zároveň ohrožují světový  ekonomický růst. Japonská centrální banka Bank of Japan a  švédská Riksbank tomuto plánu schválily podporu také.

Fed na to informoval, že bude dočasně poskytovat krátkodobé úvěrové nástroje, které by měly bankám pomoct půjčit si peníze a dočasně tak pokrýt nedostatečnou likviditu. Federální rezervní systém upřesnil, že na příští týden plánuje dvě aukce v celkové hodnotě až do 40 mld. USD, když další dvě aukce plánuje v neuvedé sumě na leden.

Fed také oznámil, že v rámci nového aukčního plánu poskytne ECB a SNB  dolary prostřednictvím měnových swapů na zmírnění úvěrových tlaků v Evropě. ECB tak prostředníctvím swapů získá až 20 mld. USD, zatímco SNB dostane až 4 mld. USD. Viceprezident ECB Lucas Papademos řekl, že banka tyto peníze poskytne evropským finančním společnostem, které čelí "zvýšeným tlakům" na krátkodobých úvěrových trhzích. Rozhodnutí ECB půjčit americké dolary bankovnímu sektoru tak pomůže evropským bankám financovat jejich dolarové pasiva.

Bank of Canada k oznámenému kroku uvedla, že bude také poskytovat dočasné úvěrové facility, když dodala, že rozšíří seznam cenných papírů, které je možné považovat za záruku za úvěry od centrální banky. Bank of England nabídne tříměsíční úvěry zaručené rozšířeným seznamem záruk. Představitelé Fedu a ECB dodali, že všechnky tyto kroky ještě vyhodnocují. V plánu je pomoc určitým společnostem, ale zabezpečit na druhou stranu hladký průběh na finančních trzích.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688