Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.07.2007 13:37:02

Vobořil: ČEZ bude mít problémy splnit výsledky, odkup akcií by mohl pokračovat i příští rok

Dle zprávy agentury Thomson řekl finanční ředitel ČEZu Petr Vobořil, že ČEZ bude mít problém splnit očekávané výsledky hospodaření na rok 2007 a že ČEZ může pokračovat v odkupu akcií i příští rok. Důvodem dalšího výkupu vlastních akcií by bylo zvýšení zadluženosti a zlepšení neefektivní kapitálové struktury ČEZu. ČEZ má velice nízkou zadluženost, jeho D/EBITDA je 1,2. Vobořil považuje za ideální poměr 2,5, což je i poměr obvyklý v energetickém sektoru. ČEZ již oznámil, že na financování stávajícího odkupu vlastních akcií plánuje vydat dluhopisy v celkovém objemu 7 až 10 mld. , což však výrazně nezmění nevhodnou kapitálovou strukturu ČEZu (růst D/EBITDA na 1,3). ČEZ započal zpětný odkup svých až do výše 10 % základního jmění 30. dubna. Doposud odkoupil 3,1 % akcií. Pokud by se výrazně nezměnily podmínky na burze (objem obchodování), zpětný odkup by trval zhruba ještě dalších pět měsíců. Zpětný odkup stojí za růstem akcií ČEZu, které od počátku realizace tohoto procesu posílily o 10,7 %.

Vobořil dále sdělil, že ČEZ bude i v dalším roce preferovat růst skupiny prostřednictvím akvizic, ale pokud nebude úspěšný, Vobořil nevyloučil, že by ČEZ pokračoval v odkupu akcií i příští rok. Vobořil zopakoval, že ČEZ je připraven na akvizice utratit v dalších letech 5 až 6 mld. EUR, z této částky by ČEZ financoval asi 4 mld. EUR dluhově.

Vobořil také zopakoval, že ČEZ bude mít co dělat, aby dosáhl očekávaných hospodářských výsledků na tento rok (čistý zisk 35,1 mld. , EBITDA 70,9 mld. ). To sdělil Vobořil již při oznamování hospodářských výsledků za 1Q07. Důvodem jeho prohlášení je především fakt, že výsledky za 1Q07 byly ovlivněny teplou zimou (poptávka v 1Q klesla o 6,7 %) a zklamaly výsledky distribučního segmentu v ČR i na Balkáně, kde se tak stalo díky přístupu místních regulátorů po vstupu Rumunska a Bulharska do EU. Naše očekávání jsou v souladu s očekáváním ČEZu. Případnou změnu v očekávání na rok 2007 bychom očekávali po zveřejnění výsledků za 1. pololetí 2007 (15. srpna).

Neočekáváme, že by zveřejněné informace měly nějaký výraznější dopad na obchodování s akciemi ČEZu. Zprávu tedy hodnotíme celkově jako neutrální. Akcie ČEZu se dnes obchodují za 1118 (-0,5 % d/d).

Petr Novák






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688