Petr Hanisch (AliaWeb)
Investice  |  02.07.2007 10:37:11

ABN AMRO - V červnu zaznamenal český výrobní sektor ostřejší expanzi

ABN AMRO INDEX PMI O VÝROBĚ V ČESKÉ REPUBLICE

 

V červnu zaznamenal český výrobní sektor ostřejší expanzi s rychlejším nárůstem produkce, nových objednávek a práce. Inflace vstupních cen je na pětiměsíčním maximu.

 

Klíčová zjištění za červen 2007:

 

Ostřejší expanze v produkci, nových objednávkách a zaměstnanosti
Výrazné zvýšení rozpracovanosti

Vstupní ceny rostou zatím druhým nejrychlejším tempem za rok 2007

 

České výrobní podmínky se v červnu zlepšovaly rychlejším tempem. ABN AMRO Czech Republic Purchasing Managers’ Index® (PMI®) se v červnu zvedl z hodnoty 55.8 předchozího měsíce na 57.7. Bylo to druhé nejvyšší čtení v šestileté historii průzkumu a poukázalo na výrazný celkový růst sektoru. Přesto byla průměrná hodnota 56.5 za druhé čtvrtletí pod hodnotou prvních tří měsíců roku 2007 (57.7).

Průzkum sleduje změny v produkci, nových objednávkách, zaměstnanosti, zásobách a termínech dodání od dodavatelů a poskytuje tu nejrychlejší indikaci obchodních podmínek ve výrobním sektoru. Načtená hodnota indexu nad 50.0 ukazuje nárůst v porovnání s předchozím měsícem, načtená hodnota pod 50.0 znamená snížení.

 

 

Zsolt Papp, vedoucí ekonom CEMA z ABN AMRO komentoval nejnovější zjištění průzkumu slovy:

 

Červnový PMI podporuje náš názor, že hybnost v českém výrobním sektoru zůstává silná, podpořena produkcí a novými objednávkami. Je pozitivní, že inflace výstupních cen polevila, ačkoli nárůst vstupních cen naznačuje, že se může jednat pouze o dočasnou změnu. Podle našeho názoru, vyhlídky pro český výrobní sektor zůstávají celkově velmi příznivé.

 

Nové objednávky v červnu vzrostly nejrychleji za čtyři měsíce. Nové zahraniční objednávky se od května také zrychlily s nejnovějšími údaji průzkumu poukazujícími na výraznou poptávku z domácího i zahraničního trhu. Podniky hlásily, že silná základní poptávka přispěla během měsíce k zahájení nových projektů. V červnu způsobil rychlý nárůst nové práce větší tlak na provozní kapacity podniků, ale přesto nárůst produkce dosáhl čtyřměsíční špičky. Celkový objem nedodělaných prací ve výrobním sektoru se zvýšil výrazným tempem a rychlost nárůstu rozpracovanosti byla nejvyšší v celé čtyř a půlroční historii shromažďování těchto dat. Výrobci v červnu řešili narůstající pracovní zátěž zvyšováním objemu pracovních sil a tempo rozvoje zaměstnanosti v sektoru se zlepšovalo.

Zlepšené obchodní podmínky byly provázeny zvýšením inflačních tlaků. Inflace vstupních cen se zrychlila na pětiměsíční maximum, a kovy byly často uváděny jako hlavní příčiny zvyšování výdajů. Podniky reagovaly na vyšší ceny surovin zvyšováním účtovaných cen, avšak míra inflace poklesla na šestiměsíční minimum.

Zlepšené nové objednávky a zvyšující se produkce vedla firmy k nejvyšší nákupní činnosti zaznamenané od února. Tlak na kapacity prodejců se tím zvýšil a termíny dodávek se během měsíce prodlužovaly tím nejrychlejším tempem zaznamenaným v historii průzkumu. Podniky i nadále investovaly do zásob vstupů, které narůstaly již čtrnáctý měsíc po sobě. Zásoby hotových výrobků se také mírně zvyšovaly.

 

PRODUKCE

Objemy produkce se v červnu rychle zvyšovaly. Sezónně upravený Index Produkce se zvedl z květnové hodnoty 58.3 na čtyřměsíční maximum 60.2 a zůstal nad neměnnou hodnotou 50.0 posledních padesát sedm měsíců. Neoficiální svědectví od členů panelu všeobecně spojovalo zvýšený objem produkce se zvýšeným objemem nové práce v sektoru, z domácího i zahraničního trhu.

 

NOVÉ OBJEDNÁVKY

Sezónně přizpůsobený Index Nových Objednávek se v červnu zvýšil poprvé za čtyři měsíce, z květnové hodnoty 56.5 na 59.0. To označilo ten nejostřejší rozmach v nových objednávkách v českém výrobním sektoru od února. Navíc, index zůstal nad svou dlouhodobou průměrnou hodnotou 56.4. Účastníci průzkumu hlásili, že silná základní poptávka v širším hospodářství podpořila nárůst nových zakázek během měsíce.


NOVÉ ZAHRANIČNÍ OBJEDNÁVKY

Zahraniční objednávky v červnu i nadále narůstaly silným tempem. Současné období expanze v novém zahraničním obchodě nyní trvá již přes dva roky. Sezónně upravený Index Nových Zahraničních Objednávek slabě vzrostl z květnové hodnoty 56.4 na 56.7. Naznačil tím o něco rychlejší růst, než v minulém měsíci. Přesto se ale tempo růstu během druhého čtvrtletí snížilo oproti tempu zaznamenanému v prvním čtvrtletí roku 2007.


ROZPRACOVANOST

Nárůst rozpracovanosti prací se u českých výrobců v červnu ostře zrychlil. Sezónně přizpůsobený Index Rozpracovanosti výrazně postoupil z květnové hodnoty 53.2 na 57.1 – ten neostřejší nárůst za padesát čtyři měsíců historie průzkumu – čímž zaznamenal ten nejrychlejší rozmach v nedokončených pracích v sektoru od února. Podniky hlásily, že silný nárůst v nových objednávkách způsobil během měsíce tlak na kapacity.


ZÁSOBY HOTOVÝCH VÝROBKŮ

Sezónně upravený index Zásob Hotových Výrobků v červnu ostře vzrostl z květnové hodnoty 47.3 na 50.5, označujíc tak mírný nárůst v inventářích hotových výrobků. Červnová expanze skladovaných zásob hotových produktů byla tou první zaregistrovanou od listopadu roku 2006. Zvyšování zásob odrazilo zejména rychlejší nárůst v objemech produkce během měsíce.


ZAMĚSTNANOST

Úroveň pracovních sil v červnu i nadále narůstala, čímž prodloužila současné období tvorby pracovních příležitostí na dva roky. Sezónně přizpůsobený Index Zaměstnanosti se v červnu zvedl z květnového minima 53.5 na hodnotu 54.3, a poukázal tak na výrazný rozmach českých výrobních pracovních sil. Podniky zvyšovaly nábor, aby uspokojily výrazné rostoucí požadavky produkce, vycházející z nových objednávek.
 

VÝSTUPNÍ CENY

Inflace výstupních cen v červnu polevila poprvé za tři měsíce, ale sezónně upravený Index Výstupních Cen přesto poukázal hodnotou 55.3 na silný nárůst vstupních cen. Průměrem čeští výrobci zvyšují své výstupní ceny posledních osmnáct měsíců. Hlavním faktorem, který poháněl během měsíce výstupní výdaje nahoru byly, podle panelistů, vyšší ceny surovin.
 

VSTUPNÍ CENY

Sezónně přizpůsobený Index Vstupních Cen se v červnu již druhý měsíc po sobě pohyboval z dubnového dvanáctiměsíčního minima až na hodnotu 61.6. Tím označil to nejrychlejší tempo inflace vstupních cen v českém výrobním sektoru od ledna. Podniky udávaly kovy, včetně oceli, mědi a niklu, jakož i plasty, dřevo a dopravu, u nichž se cena oprati minulému měsíci zvýšila.
 

TERMÍNY DODÁVEK

Termíny dodavatelů se v červnu zhoršovaly tím nejrychlejším tempem v historii průzkumu. Sezónně přizpůsobený Index Termínů Dodávek klesl z květnové hodnoty 43.7 na 42.6, čímž zaznamenal výrazný pokles ve výkonu dodavatelů. Průměrný čas dodávek nyní klesá již čtyřicet šest měsíců po sobě. Nepřímá svědectví spojovala průtahy u dodavatelů s vysokými objemy poptávky po vstupech.
 

MNOŽSTVÍ NÁKUPŮ

Sezónně upravený Index Množství Nákupů se v červnu zvedl z květnové hodnoty 58.9 na 61.1, signalizujíc tak výrazný nárůst v nákupu vstupů u českých výrobců a nejrychlejší tempo expanze za čtyři měsíce. Nákupní aktivita nyní stoupá již padesát sedm měsíců po sobě. Účastníci průzkumu spojovali vyšší objemy nákupů se zvýšeným prodejem a hromaděním zásob.


ZÁSOBY NÁKUPŮ

V červnu se zvyšovaly zásoby vstupů českých výrobců již čtrnáctý měsíc po sobě. Navíc se sezónně přizpůsobený Index Zásob Vstupů zvedl z květnové hodnoty 52.1 na 54.8, označujíc tak výrazné tempo růstu, rychlejší než bylo zaznamenáno v dubnu a květnu. Podniky uváděly, že vyšší objemy zásob byly následkem vysokého nárůstu pracovní zátěže a také snahy potlačit zvyšující se vstupní ceny.

  

ABN AMRO Czech Republic PMI®  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688