Jak na zlato v éře digiplateb? Jedna firma nabízí řešení...

Aplikace pro digitální platby, díky které můžete platit virtuálně…zlatem. Novinka, za kterou stojí mladá společnost Glint, technicky funguje tak, že její aplikace umožní propojit chytrý telefon s debetní bankovní kartou a nakoupit si následně fyzické zlato ve švýcarských trezorech. V závěrečné etapě jinak běžné nákupní transakce je pak možné si pomocí aplikace vybrat, zda za kávu nebo kadeřníka platit tradičně, tady zvolenou měnou, a nebo jedním z nejstarších platidel na světě.

„Zlato je nejspolehlivějším uchovávatelem hodnoty,“ tvrdí startup Glint na svém webu. Když před zhruba deseti lety krachovaly banky a důležité světové centrální banky začaly tisknout peníze ve velkém, si řada lidí uvědomila, že tradiční bankovní účty nejsou tak úplně bez rizika, říká její generální ředitel Jason Cozens.

Glint je londýnskou firmou, a upozorňuje tudíž na britské reálie. Britská inflace je na 3 procentech, což je zhruba dvojnásobek hospodářského růstu Británie a podstatně více, než jakou rychlostí nyní Britům rostou mzdy. Ta je totiž historicky nízká.

Aplikace byla původně určena pouze pro zámožné, kteří měli zájem uchovávat svoje jmění mimo dosah bankovního systému, říká také Cozens podle Bloombergu. Průzkumy ale ukázaly, že zájem je napříč finančním spektrem. Pro platbu drahým kovem se uživatelé mohou rozhodnout i v případě, že chtějí provádět peer-to-peer platby, tedy platby mezi osobami bez zprostředkovatele.
Obzvláště velký zájem o aplikaci prý Cozens očekává v Německu a v Indii. V Asii bude aplikace dostupná příští rok, stejně jako ve Spojených státech.

Cena zlata stoupla letos o zhruba 12 procent. A pravděpodobně půjde nahoru, protože geopolitické riziko se v dalších letech stane „novou normou“, uvedla v dnešní předpovědi banka Citi. V současnosti se zlato obchoduje za zhruba 1290 USD za unci. Geopolitika jako důvod pro investice do zlata nicméně nabrala v posledních měsících na významu, a to takovým způsobem, že se jako argument zdá být silnější než kdy jiny během posledních čtyř desetiletí. Ceny zlata by se měly držet na sever od 1 400 USD za unci, a to během dlouhotrvajících období až do roku 2020.

Vývoj ceny zlata za poslední rok:

au

Volby s nejistým výsledkem, vojenské útoky nebo makroekonomické krize vidí v Citi jako příklady klíčových událostí, které by investice do zlata mohly ovlivnit. Akcie a dluhopisy mohou trhy za těchto okolností vnímat jako investice s větší mírou kolísavosti, a naopak zlato, švýcarský frank a japonský jen těží za těchto okolností z pověsti bezpečných přístavů. Analytici ale také upozorňují, že nějaké pevné schéma, které by sloužilo jako nápověda pro výkonnost zlata v době zvýšení globální nervozity ale není.

Zdroje: Glint, CNBC, FT, Bloomberg

 
 
 
 

Zařazenoút 21.11.2017 12:11:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3684595/jak-na-zlato-v-ere-digiplateb-jedna-firma-nabizi-reseni.html
Přílohy
KategorieUdálosti

Související témata

Zlato | Aplikace | Investice do zlata | Komodity
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V