Odhady výsledků: Fortuna (Držet, 12m cíl = 128 CZK) - Online hazard zvýšil přijaté sázky, ale ziskovost dále poklesne

Den zveřejnění: čtvrtek, 31. srpna 2017

Oproti loňskému prvnímu pololetí, kdy se konalo mistroství Evropy ve fotbale, to letošní postrádalo z pohledu sázení významnou sportovní akci. Přesto očekáváme, že přijaté sázky pokračovaly v silném růstu a za první pololetí dosáhly téměř 660 mil. EUR. Na růstu přijatých sázek se podle nás výrazně podílelo spuštění online hazardních her, k jejichž provozování Fortuna získala jako první v ČR licenci. Přestože tyto nové aktivity byly spuštěny až ke konci prvního čtvrtletí, výrazně podle nás přispěly do celkových přijatých sázek, a to v řádu vyšších desítek milionů EUR. Rostoucí sázkařská aktivita především na internetových a mobilních platformách, která výrazně podpořila přijaté sázky v prvním čtvrtletí (více ke Q1 zde http://bit.ly/FAq117), v druhém kvartále své tempo podle nás zvolnila. Hlavním důvodem bylo konání mistrovství Evropy ve fotbale během loňského druhého čtvrtletí. Přijaté sázky také zvýšila akvizice Hattrick Sports Group (Hattrick), jejíž výsledky začala společnost od 19. května konsolidovat (více o akvizici zde http://bit.ly/Fortuna_Hattrick). Podle informací poskytnutých Fortunou Hattrick za loňský rok vykázal přijaté sázky ve výši 372 mil. EUR. Očekáváme tedy, že do pololetních přijatých sázek Fortuny přispěl několika desítkami milionů EUR. Vzhledem k odprodeji loterijních aktivit v prvním čtvrtletí nepředpokládáme jejich zásadní vliv na přijaté sázky za první pololetí (více o vlivu akvizic zde http://bit.ly/FA0617). Nižší nárůst hrubých výher, které odhadujeme na úrovni 55 mil. EUR, podle nás způsobil zvyšující se podíl internetového kasina a herních aplikací, které přináší výrazně nižší hrubé výhry ve srovnání se sázkařskými aktivitami.

Ziskovost společnosti za první pololetí letošního roku podle nás výrazně ovlivnilo několik jednorázových faktorů, jejichž rozsah a dopad je obtížně odhadnutelný. Jednak společnost dokončila akvizici skupiny Hattrick, jež si podle nás vyžádala i v prvním pololetí dodatečné poradenské a právní náklady. Naopak přínos Hattricku do ziskovosti v prvním pololetí bude relativně omezený vzhledem k tomu, že Fortuna začala skupinu konsolidovat od 19. května. Ziskovost podle nás dále negativně ovlivnily náklady na soudní spor s největším minoritním akcionářem ohledně nákupu rumunských sázkařských aktivit ze skupiny Penta, do které Fortuna také patří (vice http://bit.ly/FA_RO). Spolu se zvýšenými výdaji na marketing a propagaci nových aktivit v online hazardních hrách pak očekáváme pokles EBITDA a provozního zisku o více jak 16 % na 8 resp. 6,7 mil. EUR. Ještě výraznější pokles o téměř 25 % odhadujeme u čistého zisku, který kvůli zvýšeným úrokovým nákladům plynoucím z výrazného nárůstu zadlužení společnosti spojeného s financováním obou akvizic, dosáhl 4 mil. EUR.

Management společnosti při ohlašování výsledků za rok 2016 presentoval výhled společnosti na posílení ziskovosti v roce 2017 a růst EBITDA o 20-25 % bez započítání akvizic. Vzhledem k našemu očekávání 8 mil. EUR EBITDA za první pololetí by dosažení tohoto výhledu vyžadovalo 50-60% nárůst EBITDA v druhém pololetí, což považujeme za příliš pesimistické.

Autor: Richard Miřátský

Zařazenopo 28.08.2017 14:08:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/002_new_comment

Související témata

Fortuna | Odhady analytiků

Výsledky firem - tržby, zisk

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.