Zilvárku, mohu potvrdit. Ale i opak je pravdou, pšonci do našich luhů a hájů dodávají "jedlé" oleje za 3 Kč litr, na kterých ti v některých putykách udělají třeba brněnské šnicl. Kdybych to nezažil na vlastním hltanu, pomalu neuvěřím. Nechci jmenovat z důvodů reklamy, ale musím - dal jsem si vyprážaného pstruha v rybářství Tylov u Bruntálu (před třemi lety). Večer jsem se svíjel bolestí na kavalci jako krajta. Kámoš mě odvezl do Bruntálské nemocnice, tam mne vyhodnotili jako infarkťáka a už mě vezli. Ale protože znám pověst tohoto zařízení a chování personálu tuto pověst potvrdilo, vzchopil jsem se k odporu a byl jsem převezen na záchranku ve stejném městě. Tam sympatický doktor kolem padesáti vyslechl mne a mé tělo, a konstatoval, že mám zánět hrtanu zapříčiněný s největší pravděpodobností požitím "mogulu z Polska", jak pojmenoval v tomto kraji běžně používaný olej na smažení, který se importuje (pašuje?) za tři kačky, nespecifikoval, jestli za deci, litr, hektolitr. Píchl mi injekci a odjížděl jsem bez bolesti. Od té doby se fritovaným jídlům vyhýbám a když vidím, jak si na nich pochutnávají i malé děti, udělá se mi hóoooodně šoufl.