Sýrové kouleIngredience: Niva, Olomoucké syrečky, Čerstvé máslo, nadrobno pokrájená čerstvá cibulka, labužníci můžou přidat i již téměř tekutý hermelín. (rohlíky, párátka)Vše naházíme do jedné mísy a dohladka uhňácáme. Přidáme sladkou či pálivou papriku, množství i druh dle chuti. Osvědčilo se přidat i trošku grilovacího koření.Z takto pořádně uhňácané směsky uválíme kuličky cca o průměru 2 - 3 centimetrů.Nyní nakrájíme rohlíky asi na 1cm silná kolečka. Sýrovou kouli položíme na kolečko rohlíku a obojí propíchneme párátkem. Podáváme nejlépe s pivem. Ještě na závěr - to, kterého tam dáte víc sýru záleží čistě na vaší chuti (já osobně preferuju olomóckéé pouze na ovonění..)Utopence pro spekulanty na ČEZ. Ingredience - doporučený poměr:1 kg uzeniny (čerstvá !), 1/2 kg cibule, 1/4 l ocet, 1/2 l voda (poměr voda-ocet 2:1), rostlinný olej (cca 2 polévkové lžíce), sůl (1/2 polévkové lžíce), cukr (polovina soli), kulatý pepř (10 ks), nové koření (5 ks), hrstku hořčičného semínka, 2 - 3 bobkové listy, dle chuti chilli papriku Oloupu vuřty a rozkrojím podél na poloviny. Nahrubo nakrájím cibuli a pokapu olejem. Cibuli promač-kám v ruce,aby se pěkně nasákla a v oleji zabalila.Pak vezmu sklenici,dobře umyju vřelou vodou (čistota nutná, maso v láku zraje při syrovém stavu). Do sklenice postupně vložím vrstvu cibule a prokládám další vrstvou uzeniny- na střídačku. Než naplním sklenici, nejlépe až po vrch, strčím mezi vrstvy pár papriček. Dobře vše zamáčknu, aby vuřty moc neplavaly. Lák pak mírně vychladlý naliji do sklenice. Dobrá rada: čím víc budou vuřty stlačené k sobě, tím potřeba méně láku. Nechám si ho trochu v jiné sklenici pro pozdější možné dolití. Dbám na to, aby kolem masa nevznikaly vzduchové bublinky a horní vrstva byla pořád potopená. Dobře poskládané kousky nemusím ničím zatěžovat. Lák: Všechno koření ve vodě (krom papriky) uvedu do varu po dobu 3 - 5 min. Přidám ocet a ještě chlup povařím. Nechám vychladnout a sliju do sklenice přes cedítko.Zbytek láku schovám. Pak se sklenicí protřepu, aby vzduchové bublinky vyplavaly. Lák proto několikrát dolévám až po vrch. Profesionálové lijí lák horký, protože to uspíší dozrání masa a dřív se nasákne.Je ale nutné ho dřív zkonzumovat.Za studena vydrží pár týdnů.Jak budou vuřty dozrávat a "natahovat" ocet,bude láku ubývat, proto je dobré mít ho v zásobě. To je základní recept. Někdo si přidává více koření asi o 1/3. Výborný je chilli olej místo papriček. S oblibou používáme klasické špekáčky. Vyvarujme se telecích, nebo jiných libových párků. Melou se do nich čumáky, nebo oční bulvy, jako pojivo. To pro gurmány není zvlášť lákavé. Na utopence se hodí, co se dá opékat na ohni. Prostě vepřové! Lák vař v nerezu, nebo ve smaltu. Nejlepší je skleněná konev, ve které není nikdy zárodek cizí mastnoty. Ze salmonely nemusíme mít strach, neboť ocet ji dokonale zlikviduje.Harrach@ email.com: nedávám do laku cukr, dělám je se sterilizovaným zelím, které prosypu sladkou paprikou(až je červený). Utopence prosypu směsí: pepř, pálivá paprika a trocha soli. Do každýho kousku přidám ještě proužek kapie a kolečko cibule. Každou vrstvu proložím bobkovým listem, 2-3 kuličky nového koření a drtek kmínu. Lak použiju ze sterilizovanýho zelí a nastavím Ocet, horká voda (táta ještě rozmíchal lžíci plnotučné hořčice pro zjemnění). Nechám to 6-7 dní ležet.Očko: občas je dobré přikrojit i slovenskou papriku, která dodá do košíku chutí příjemnou šťavnatost, a několik koleček mrkve - kvůli potěše oka, navíc příjemně až drsně křupe.