Češi jsou nejvíce „odíraným“ národem v Evropě, plyne ze dat OECD a Světové banky. Ve své výplatě dostávají nejmenší část toho, co skutečně odpracují; ale i tak „drží pusu a krok“ - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Výpis příspěvků 1 až 20 (33)
 
přečíst (0) 22.11.23 08:26  Honza  (274712)

tabulka procenta ?

Dobrý den, dokáže mi prosím někdo vysvětlit jak to v té Belgii či Francii dělají, že skoro 100% vytvořené HDP je rozděleno na mzdy? Nepotřebují tam energie, budovy, zařízení, daně se tam také neplatí a chudáci kapitalisti nemají žádnou nadhodnotu ze které by žili?Nebo jsem tu tabulku blbě pochopil, něco tam přehlédl?děkuju
Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:

přečíst (1) 22.11.23 08:05  Honza  (191441)

Máme to tak nastavený od základu.

Po roce 1989 chtěl Klaus a jeho kamarádi rychle vytvořit třídu bohatých lidí a prohlašoval to i veřejně. Pomohla tomu privatizace, jak malá, tak velká. Ale protože stát potřeboval peníze (rozprodaly se i zlaté rezervy neb zlato bylo levné) a nemohl si je brát zpět od nových zbohatlíků, zrušil progresivní zdanění a pěkně ho narovnal. Kalousek přidal zdanění superhrubé mzdy a korunky tekly do státní kasy. K udržení levné koruny pomohly intervence ČNB a hlavně omezily investice do moderních technologií. Dnes není kde brát a tak se škrtá. Ale ta vrstva bohatých, kterou se podařilo za 30 let vytvořit je stále mimo. Solidarita, kterou zažívají důchodci a zaměstnanci se jich netýká. Mohli by projevit trochu vděčnosti prostému lidu, že umožnuje udržet tento systém, z kterého oni nejvíc profitují. Francouzi tomu říkají obavy z gilotiny.
Dosavadní doporučení: přečíst (1)
Vaše doporučení:

přečíst (6) 19.11.23 20:45  Orinoco  (274546)

Souduh Kovanda

Už jen z nadpisu jsem věděl, kdo tuhle sra*ku zase napsal. Spolupracovník agenta Bureše soudruh Kovanda.
Dosavadní doporučení: přečíst (6)
Vaše doporučení:

přečíst (5) 19.11.23 16:43  Jiří Velísek  (211674)

Že v Česku jsou méně než v některých jiných zemích EU mzdy a platy vypláceny

Že v Česku jsou méně než v některých jiných zemích EU mzdy, platy A DŮCHODY vypláceny „na dluh“. - To tak možná je. Ale určitě je část problému v tom, že dosud pracuje řada lidí v manažerských pozicích se svou utkvělou představou, že tolik a tolik musí těm lidem stačit. Pak se diví, když zjistí že jejich bývalí zaměstnanci někde jinde při sníženém pracovním úsilí vydělávají i násobky té jejich zafixované představy.A ještě vidím jeden nezanedbatelný důvod: ve firmě to jde často sice všelijak, o managementu má zaměstnanec značné a důvodné pochybnosti, ale "zatím ho nikdo nevyhazuje ..." a tak se nemůže rozhoupat. A pak zažije období kdy ta firma dlužila na mzdách, ale zůstal tam v naději že se zotaví. A potom najednou vidí z okna tramvaje, jak mizí už i konstrukce haly, kde se kdysi vyráběly velice konkurenceschopné rozměrné součásti, kde tu výrobu osobně pamatuje, ale teď už je to "čo bolo, bolo".
Dosavadní doporučení: přečíst (5)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (10) 19.11.23 13:13  JanJanJan  (274521)

Nepříjemná realita

Nechápu některé rozčilené reakce. To, že z Česka odtéká poměrně velké množství peněz ať už jako dividenda nebo fakturací různých "služeb" a poplatků zahraničním matkám, to je dlouhá léta dobře známo. Stejně tak je známo, že odměňování v České republice funguje specifickým způsobem, ani po třiceti letech jsme nedohnali naše sousedy, je známo, že množství zboží a služeb v Česku vytvořených příliš nekoreluje s příjmy populace. To jsou všechno známá fakta. Tímto způsobem jsme si postavili ekonomiku, na levné práci, na daňových úlevách pro investory, a to i ty s nejnižší přidanou hodnotou, vzdělání jsme nikdy zvlášť nepodporovali, množství VŠ vzdělaných lidí v populaci je zlomkové oproti západním státům. Prakticky vše bylo privatizováno bez jakékoliv další smysluplné regulace nebo nějaké významné kontroly, včetně klíčových infrastrukturních podniků a sítí, a samozřejmě se na tom mnozí politici (nejen) v devadesátých krásně nakapsovali. To je realita. Nyní našemu "ekonomickému modelu", který je prakticky závislý na Německu, ovšem jen co do odbytu, nikoliv mezd, došel dech. Past středního příjmu je tu. Nejsme dost levní jako na východě a nemáme tak dobré technologie, jako na západě, protože proč investovat třeba ve výrobě, když ty desítky let staré mašiny "pořád jedou", a když se rozbíjí, tak je Pepa s Frantou za pár dnů opraví. Do toho rekordní inflace, ČNB intervenující proti vlastní méně, a výsledný dost Pejska a Kočičky je upečen.
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (10)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (8) 17.11.23 19:04  Tomáš Termer  (274409)

Nejvíce odírany národ?

HDP nevytváří pouze práce zaměstnanců, takže porovnávat HDP na osobu s průměrnou mzdou je dosti sporné. Vysvětlení pana Kovandy je poněkud zvláštní. Chce snad říct, že kdyby více dividend zůstalo v Čechách, že by měli Češi vyšší průměrnou mzdu?
Dosavadní doporučení: spíše nečíst (8)
Vaše doporučení:

přečíst (34) 17.11.23 11:23  Neosobne  (274405)

Přímé důsledky majetkového puče 1989...

Majetkový puč progresivních soudruhů typu "Petr Pavel", lačných po Západní životní úrovni "elit", samozřejmě hlavně pro sebe. Již v roce 1988 se v Západním tisku objevila zpráva, že V. Havel je budoucí president. Tento disident sloužil jako krytí pro domluvený majetkový puč progresivní psychopatů z StB, ÚV KSČ a Západu. Jen bylo třeba už, už konečně, konečně spokojené v relativním dostaku žijící čechy dotlačit "k revoluci", k tomu výborně posloužila provokace s agentem StB "mrtvým studentem" z Národní, Zifčákem. Důsledky majetkového puče neřešíme dodnes, jen sklízíme jeho shnilé ovoce, v podobě silně podřízené ekonomiky neokoloniálního typu s největšími vývozy zisků ku poměru HDP. Tehdy začínající mladé komunisticke elity nam dnes jiz otevřeně vládnou za pomoci nove EU zeleno-hnede pavedy s podobnými znicujicimi dusledky....
Dosavadní doporučení: přečíst (34)
Vaše doporučení:

určitě nečíst (11) 16.11.23 23:42  vindra  (253495)

Půjdeme pozpátku

Největší bombou je, že z Česka se silou mysli jednoho "člověka" s božím nadáním dělá od 2018/2019 nekompromisní mód počasí. Sestává z výňatků z dávné historie a dosud jsme v něm zaseklí. Počasí uvadá a postupem času čím dál tím víc se v něm zhoršují deformace. Už dlouho dopředu v čase postupovat nebudeme, to počasí už na chod dopředu totiž není přizpůsobeno.Občan ČR vymyslel z paneláku bizarní počasí - z dávné historie, okořeněné tím, že když se s tím rozpracoval, musel pak na více týdnů do blázince. Bůh byl odtržen od práce s počasím. Celou Evropu si v počasí podmanil. Ale v blbou chvíli, v blbém stavu práce s tím pčoasím musel do blázince.
Dosavadní doporučení: určitě nečíst (11)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (26) 16.11.23 19:24  Petros  (274367)

Kovanda je cvok

Tento pan ekonom tu celkove zverejnuje neskutecne nesmysly. V tydnu zde psal, jak Nemecko a jine zeme mene zadluzene nez CR budou energie platit za lidi. A pak v TV kritizuje vladu, jak se nesetri. Fakt hlupak!
Dosavadní doporučení: spíše nečíst (26)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (27) 16.11.23 19:24  Milan  (274368)

to je protože největší část jde kmotrům z ODSS...

Je jasné, že to tak být musí, protože česká ekonomika funguje nejvíce v mafiánském módu a většina vejvaru jde vždycky nějakému tomu ODSSáckému kmotrovi, jako i teď se ukázalo v Olomouci, ale jede v tom i Kuba (ten z Budějc), a je to tak prakticky v každém městě, Brnem počínaje a Prahu nevyjímaje.
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (27)
Vaše doporučení:

přečíst (39) 16.11.23 18:13  pav.  pav.molikzavinacgmail.com  (274289)

Nevadí že se máme nejhůře hlavně že tam ve vládě není Babiš.

To je motto primitivních voličů partají z vládní pětikoalice, kteří se nechali utáhnout na vařené nudli protibabišovské hysterie. A přitom se tito voliči chlubí, že vládní partaje volí lidé vzdělaní a inteligentní.
Dosavadní doporučení: přečíst (39)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (50) 16.11.23 19:52  Tomasso  (274371)

Pánbůh zaplať že tam není Babiš.

Umíte si představit, že by vedle všech těch negativních vnějších vlivů ještě pokračoval rozvrat hospodaření státu a socialistické hýření? A ještě k tomu estébák, brrr…
Dosavadní doporučení: spíše nečíst (50)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (5) 19.11.23 14:36  Fij  (254766)

Pánbůh zaplať že je tady Pán Bůh.

Až budeš umírat, tak on si Tě přebere, a nchtěl bych být v tvé kůži.
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (5)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (24) 16.11.23 19:18  Petros  (274367)

Nevadí že se máme nejhůře hlavně že tam ve vládě není Babiš.

Ty chudacku, a copak ti schazi? Sver se, at te muzeme politovat!
Dosavadní doporučení: spíše nečíst (24)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (18) 17.11.23 07:24  pavelpetr  (271037)

Nevadí že se máme ještě líp hlavně že tam ve vládě není Babiš.

Vláda se má dobře a vy se hádáte mezi sebou. Prezident co byl málem nasazenej do zásahu s pendrekem na Národní třídě, se možná půjde poklonit památce Mrtina Šmída kterého tam předstíral pod krycím jménem Milan Růžička a ve skutečnosti stbák Ludvík Zifčák, a plno dalších příslučníků Stb. Primitivní pendrekáři pořádně zmlátili přes 500 lidí. A ti i jejich příbuzní to maj za svátek, protože do teď nechápou co to bylo za politickou komedii. Pro mne má smysl zapomenutej 17.listopad 1939, kdo si vzpomene na Jana Opletala?
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (18)
Vaše doporučení:

přečíst (16) 16.11.23 13:26  R2 Nejlépe hodnocený autor  (248434)

banda

jo, autor chtel nam sdelit, ze jsme banda nymandu, to je klon od pepika ceskeho
Dosavadní doporučení: přečíst (16)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (22) 16.11.23 13:25  Hana  (246218)

odliv dividend

U nás je bohužel neuvěřitelně pokřiveno investiční prostředí. Češi jsou v mnohem menší míře akcionáři (a držiteli jiných podobných podílových listů) než lidé na západě. Protože u nás se daňově a regulatorně preferují investice do cihly, a to ještě ke všemu pouze do rezidenční cihly, oproti jiným druhům investic. Není problém, že banku vlastní nějaký akcionář, který pak pobírá dividendy. Ale je problém ta naprosto minimální účast Čechů a obecně českého kapitálu mezi těmi akcionáři. Na vině je samozřejmě ta naše daňová složitost a celková nevýhodnost držení akcií ve porovnání s investováním do realit.
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (22)
Vaše doporučení:
přečíst (9) 16.11.23 19:47  czhunter  (257734)

odliv dividend

No, nevím, pro běžného retailového investora jsou akcie daněny efektivně 0 %Ano - 15 % se daní dividendy a v ČR jsou bohužel dividendy bůhvíproč preferované (snad aby se stát taky nažral?)
Dosavadní doporučení: přečíst (9)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (8) 16.11.23 14:50  pavelpetr  (271037)

odliv dividend

Navrhuju aby si každý koupil 5 akcii monety, doložil to svému zaměstnavateli a ten mu začne vyplácet víc a tím je to vyřešené.
Dosavadní doporučení: spíše nečíst (8)
Vaše doporučení:


Diskuze Češi jsou nejvíce „odíraným“ národem v Evropě, plyne ze dat OECD a Světové banky. Ve své výplatě dostávají nejmenší část toho, co skutečně odpracují; ale i tak „drží pusu a krok“, další stránky: 1 | 2 | Další »
stránkovat diskuzi po 10 | 20 | 50

Odkazy k diskuzi Češi jsou nejvíce „odíraným“ národem v Evropě, plyne ze dat OECD a Světové banky. Ve své výplatě dostávají nejmenší část toho, co skutečně odpracují; ale i tak „drží pusu a krok“

Češi jsou nejvíce „odíraným“ národem v Evropě, plyne ze dat OECD a Světové banky. Ve své výplatě dostávají nejmenší část toho, co skutečně odpracují; ale i tak „drží pusu a krok“ - zdrojová stránka k tématu diskuze Češi jsou nejvíce „odíraným“ národem v Evropě, plyne ze dat OECD a Světové banky. Ve své výplatě dostávají nejmenší část toho, co skutečně odpracují; ale i tak „drží pusu a krok“.

Zasílání Denního souhrnu názorů na Češi jsou nejvíce „odíraným“ národem v Evropě, plyne ze dat OECD a Světové banky. Ve své výplatě dostávají nejmenší část toho, co skutečně odpracují; ale i tak „drží pusu a krok“ e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu Češi jsou nejvíce „odíraným“ národem v Evropě, plyne ze dat OECD a Světové banky. Ve své výplatě dostávají nejmenší část toho, co skutečně odpracují; ale i tak „drží pusu a krok“.


 Burza Prime 16:29 
Název Kurz Změna
 COLT CZ GROUP SE  635.00  +0.16% 
 ČEZ  854.50  +0.65% 
 ERSTE GROUP BANK A  1 116.00  +0.22% 
 GEN DIGITAL  491.00  -3.16% 
 GEVORKYAN  252.00  -0.79% 
 KOFOLA CS  272.00  +0.37% 
 KOMERČNÍ BANKA  862.00  +0.06% 
 MONETA MONEY BANK  97.00  -6.19% 
 PHILIP MORRIS ČR A  15 960.00  +1.01% 
 PHOTON ENERGY  44.40  0.00% 
 PILULKA LÉKÁRNY  180.50  -0.55% 
 PRIMOCO UAV SE  900.00  +1.69% 
 VIG  728.00  -2.02% 
Komodity online
 Ropa 88.70 USD 26.04   
 Zlato 2339.74 USD 26.04   
 Stříbro 27.21 USD 26.04   
 Káva 223.33 USD 26.04   
 Cukr 19.43 USD 26.04   
 Bavlna 80.92 USD 26.04   
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.