V Chorvatsku může kvůli tamnímu přijetí eura Čechům výrazně zdražit, až o desítky procent - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Výpis příspěvků 1 až 20 (24)
 
přečíst (2) 19.07.20 14:47  Mhr1  (213210)

Každá liška svůj ocas chválí...

Češi si zkrátka nedokážou připustit, že věci mohou být i jinak. Nemají euro - to proto, že jsou moudřejší, chytřejší, prozíravější. Proč asi po Slovensku vstoupilo do eurozóny i celé Pobaltí? A to bylo těsně po krizi, kdy všichni v Česku byli hrdi na svou vychytralost, že euro nemají. Proč se toho Estonci, Lotyši a Litevci nebáli? A proč se toho nebojí Bulhaři a Chorvati? Protože jsou blbější? To snad nemyslíte vážně? Nebo jo, věříte, že Česi jsou o tolik chytřejší, jako uvedené krajiny? Již jsem tu o tom psal - proč asi ve všech zemích, kde se platí eurem, je 65 - 80% obyvatel s jednotnou měnou spokojena? A pozor, pokud platíte v Chorvatsku eurem, je to vždy v nevýhodnějším kurzu, jako kdybyste platili kunou. A jelikož máte korunu, tak tratíte 2x - euro na kunu - kuna na CZK, někdy dokonce zase přes € - takže ještě nevýhodněji. Při každé směně tratíte! Až bude v Chorvatsku euro, padne okrádání od směnárníků - které je, mimochodem - podstaně nižší, jako ve směnárnách v Česku.

Informace o zdražování na Slovensku, které v této diskusi opakovaně zazněly, jednoduše nejsou pravdivé! Žiju na Slovensku i v Česku, jezdím pravidelně sem i tam, takže to mohu posoudit. Na Slovensku bylo vždy dráž. Proto i po přechodu na euro se Čechům mohlo zdát, že s eurem všechno zdraželo. Statistiky však ukázaly, že tomu tak nebylo. A nejnovější údaj z českých zdrojů: za 1000 CZK si Čech na Slovensku nakoupí/pořídí služby/zboží jakoby za 1020 korun. Čili je na Slovensku dokonce o chlup levněji. Tak co se tu dookola motáte kolem zavádějících informací? Velmi často přepočítávám a zjišťuji, že vlastně je to - co se cen týče - v CZ i SK - prakticky stejné v souladě s údajem statistického úřadu. Na toto euro nemá vplyv. Že je na Slovensku o trochu hůř nijak nesouvisí s eurem, ale s tím, že na Slovensku byla daleko méně vyhovující struktura průmyslu, samé velké podniky, většinou zbrojovky, které ztratily odbytiště, málo malých podniků, které si mohli rychle zprivatizovat noví majitelé a navázat na tradici. Na Slovensku nebylo většinou na co navazovat. Po rozdělení republiky bylo slovenské HDP někde na úrovni 50-55% EU, české cca 70%. Takže ten rozdíl tu byl veliký, ale pomalu se dohání.  A nejnovější statistiky: HDP na osobu (PPP) v Česku 40 000 USD, na Slovensku 38 000 USD. Takže z toho částečně vyplývají ty rozdíly, o terých tu někdo mluví. Ale s eurem to nikterak nesouvisí.

Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:
přečíst (4) 19.07.20 18:44  J.K Coufal  (212910)

Každá liška svůj ocas chválí...

Proč se toho Estonci, Lotyši a Litevci nebáli? Protože jsou to státy s omezenou suverenitou, kolonie Západu. O jejich hospodářském vývoji pod zázračným eurem se radši nikde ani nepíše.

Na SK jsem jezdíval lyžovat, do doby zavedení eura, pak to ztratilo smysl. Přestali byt konkurence schopní vůči ostatním turistickým cílům. Prostě tam došlo k cenovému nárustu.

Dosavadní doporučení: přečíst (4)
Vaše doporučení:
přečíst (2) 21.07.20 22:46  Mhr1  (213210)

Každá liška svůj ocas chválí...

Bohužel, toto je reakce přesně ilustrující přesvědčení mnoha Čechů. My máme korunu, my nejsme vazalové s omezenou suverenitou na rozdíl od těch, kteří přijali euro. Česko = pupek světa, zářivý příklad nezávislosti.

Co je to za nesmysl? Česko je de facto ekonomicky 17. spolkovou zemí a Slovensko de facto 18 (a zaplať Pán Bůh za to). Tak jaká pak suverenita, samostatnost? Euro padá - padá i CZK. Euro stoupá (jako dnes) - stoupá i CZK. Jaká nezávislost? A když je krize, jako Covid-19, padnou malé měny, jako CZK, HUF, PLN daleko více. Tak k čemu je ta samostatná měna? Je to jen pocit, nic jiného. Měny jsou tak provázány, že myslet si, že mít vlastní měnu něco změní, je pouze iluze. Ale nemít stejnou měnu jakou má nejdůležitější obchodní partner je akorát komplikace, ne-li přímo hloupost. Zajímavé, že Pobalťané se jako vazalové necítí a jsou šťastni, že jsou součástí Západu a děsí se toho, že by si je Rusi zase přivlastnili. 

A k tomu vazalství a kolonii Západu. Já tvrdím, že zaplať Pán Bůh. Nebudeme-li částí Západu, budeme součástí Východu - tedy Ruska. Prožil jsem větší půlku života v Sovětském vazalství. Děkuji, nechci. Raději vazal Západu (i když já se tak necítím). A pane Coufal - kdy jste byl naposledy v Srbsku (byl-li jste tam vůbec)?  Srbsko je suverenní země, alespoň na papíře. Není v EU ani v NATO. Má HDP/osobu 19000 USD, tedy polovinu slovenského a méně jako polovinu českého HDP. Díky své samostatnosti a pocitu suverenity. Jenže i ta suverenita jim tam končí - posouvají se pomalu do chřtánu ruského medvěda. To by se Vám líbilo? Já byl Srbskem velmi sklamán. Ne tím, že jsou chudější, ale tím, jak tam v podstatě neplatí žádná pravidla hry (ani dopravní předpisy!). Je to krajina pro mafiány, ne pro slušné lidi, kteří spoléhají na to, že jsou nějaká pravidla hry a ty se i dodržují. Mnoho pravidel nám nadiktoval Brusel. Já říkám - zaplať Pán Bůh. Jinak by i tady byla balkánská mafiánská divočina. Tím nechci říci, že vše z Bruselu je OK, ale je lepší být u toho a snažit se excesy změnit. Nejsme Švýcarsko, jsme jen malé bezvýznamné krajiny (CZ i SK). Lepší být kamarád s bohatým, který nás možná někdy ignoruje (to mě rovněž irituje), ale v zásadě se vezeme na jeho úspěchu, jako se potácet ve vákuu a třít bídu (podívejte se na HDP-PPP/osobu krajin, které nejsou v EU). Vyléčí Vás to z iluzí!  

Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:
přečíst (0) 24.07.20 13:45  cibuladam  (213343)

Každá liška svůj ocas chválí...

dobře napsáno 

Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:

přečíst (4) 14.07.20 15:53  Bohuš  zaj5zavinacseznam.cz  (203758)

Strašení

Co umí naší ekonomové jenom strašit,strašit.Co bude za dva roky, neví nikdo ani takzvaní ekonomové.Slovácí přijetím eura ekonomicky okradli prosté lidi.V každé  nové zemi ,která přijalo  euro,tak nastalo zdražení 10-20 % Děkuji nechci.

Dosavadní doporučení: přečíst (4)
Vaše doporučení:
přečíst (0) 29.01.21 08:17  Milda  vmindependentzavinacseznam.cz  (221977)

Strašení

Eura musíte nejprve vydělávat, ne si je kupovat ve směnárně. Teprve pak to pochopíte. Do té doby jsou to jen plané řeči.Tečka.

Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:
přečíst (2) 14.07.20 16:09  xyz  (212741)

Strašení

Bohušu nestraš, u nás se zdražuje  permanentně a částečně právě proto, že nemáme euro.

Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:
přečíst (0) 14.07.20 16:24  Bohuš  zaj5zavinacseznam.cz  (203758)

Strašení

Až nastane deflace,tak nebude inflace.

Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (2) 14.07.20 18:45  xyz  (212741)

Strašení

Až nastane deflace, tak nás ČNB hodně rychle vrátí do inflace.

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (2)
Vaše doporučení:

přečíst (1) 14.07.20 12:31  Petr Druhý  kami195zavinacseznam.cz  (193124)

Statistiky nepotvrdily zdražení kvůli euru

Rád bych viděl statistická data (ať už z úřadů typu ČSÚ nebo Eurostat), která dokážou, že v roce následujícím po zavedení eura se ceny zvýšily. Sice to všude tvrdí domácí obyvatelé i turisté, ale statistici to vyvracejí. Máte pane Kovando takové údaje?  

Dosavadní doporučení: přečíst (1)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (6) 14.07.20 06:20  KarelB  (199271)

Zajímavé.

Autor tím mezi řádky připouští, že pokud by i Česko (Bože chraň!), přijalo Euro, došlo by i u nás k cenovému skoku. 

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (6)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (5) 14.07.20 07:23  PetrT  (211140)

Zajímavé.

Já v roce 2010 pracoval na Slovensku. Tu bídu, proti České republice jsem dotedka nerozdejchal. Šel jsem tam kvůli platu, nebyli kvalifikovaní lidi, všichni jim utekli za lepší vidinou přes kopečky. Všechno drahý (pamatuji máslo, jak stalo 1.9Eur a u nás 26 Kč). V hospodě 3 zákazníci, a 2 lidi perzonalu byl naprosto standardní obrázek... Bylo to samo krizi, ale hlavně eurem! Každá změna platidla je vlastně taková malá měnová reforma. A to jsem měl nějakých 1400 EUR a podle statistického úřadu mělo 91procent nižší plat! Euro u nás nikdy! 

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (5)
Vaše doporučení:

přečíst (3) 14.07.20 00:27  Ante Gotovina  ante.gotovinazavinaclipa.hr  (213080)

U moře platí euro prakticky už dnes

Ceny v hotelech v Chorvatsku - v EUR, na faktuře jsou kuny přepočtené denním kursem, ale ceník na recepci je v EUR

Kempy - velké kempy řetězců jako Valamar nebo Arena uvádí ceny výhradně v EUR, malé kempy, převážně rodinné pak v kuna. Rezervovali jsme kemp online, cena byla v EUR, na recepci jsem platil cash v EUR a na faktuře byly kuny.

Apartmány - ceny výhradně v EUR. Platba cash v EUR.

Prodej nemovitostí v EUR

Kuna se používá ještě v restauracích a v obchodech, ale jinak vládne EUR. Pro takovou malou zemi jako Chorvatsko je vlastní měna obrovská zátěž. Devalvací si moc nepomohou, jen si sníží příjmy v EUR a zdraží dovozy. Platí vyšší úroky, to je vše.  Na kuně profitují snad už jen banky a směnárny. Výhody moc nevidím.

Dosavadní doporučení: přečíst (3)
Vaše doporučení:

přečíst (12) 13.07.20 16:57  ARA  (213072)

Už jsme měli být dávno v EURu

Vše jen populistické kecy SPD a Tricolory. Reálně, komu vyvezeme ty 2 miliony aut ročně ? A za co ? 

Už nás všechny jednou odrbali chudáci, co vlastní republiku umělým posunutím kurzu o 9 % (akce Telefonica).  Letos je to to samé. V zemích EURo zóny už dělají vrtulníkové prachy. Co s nima udělají ? Ti nejchudší koupí jídlo, ti bohatší koupí akciové fondy, které koupí a investují u nás. A díky posunu kurzu nám skoupí ještě to málo co zbylo zase levněji... Velká část exportních firem už dávno hospodaří  EUR, protože je to jednodušší. 

No, je možný i ruský scénář. Propad rublu o 70% před několika lety. V Karlových Varech bylo najednou na prodej nemovitostí...

Tak které propagandě budete dál věřit

Dosavadní doporučení: přečíst (12)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (3) 19.07.20 18:38  J.K Coufal  (212910)

hmm tak pán píše rovnou o propagandě

 

 

..."Tak které propagandě budete dál věřit"

Žádný rubl se o 70 % nepropadl, protože patří mezi komoditní měny a zčásti kopíruje ceny ropy. ¨Nyní je rubl v kurzu protože je jako jedna z mála světových měn, teda vlastně jediná, má vysoké úročení  = 4%. 

Placení propagandisté rádi zaměňují rubl a hřivnu, ano ukrajinská měna se brutálně propadla od Majdanu. 

 

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (3)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (6) 14.07.20 15:57  xyz  (212741)

Už jsme měli být dávno v EURu

100% souhlas s Vašim příspěvkem. Dobře papaláši manipulují s národem. Je to trestuhodný podvod.

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (6)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (18) 13.07.20 11:14  lustig  lustigbohumilzavinaccentrum.cz  (208893)

Zpevnění vůči EURu????

Ještě mám v živé paměti, jak zpevnili kurz na Slovensku - slovenská koruna fixovala na cca 32 vůči EUR, zatímco kurz býval kolem 27. Ještě rok po vstupu si chudáci chodili kupovat jen základní potraviny, než se z té milosti EURa vzpamatovali. Za to dluhy Řecka splácí pravidelně.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (18)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (5) 14.07.20 16:03  xyz  (212741)

Zpevnění vůči EURu????

to co jste napsal není zcela korektní. Jen si vzpomeňte, jak si Slovensko po přijetí eura dobře vedlo za minulé krize. Česko mohlo jen tiše závidět.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (5)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (5) 14.07.20 00:17  Ján Počiatok  jan.pociatokzavinacmfsr.sk  (213079)

Zpevnění vůči EURu????

Aký bullshit ste napísali pán Lustig Bohumil.  Euro fixovalo na 30,126 SKK. Pričom SKK sa obchodovala vysoko nad 40 SKK za EUR a koruna pak spevňovala až v ERM II. Jaj zle bolo, ale nie kvoli euru. Sa to pokradlo, no.

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (5)
Vaše doporučení:


Diskuze V Chorvatsku může kvůli tamnímu přijetí eura Čechům výrazně zdražit, až o desítky procent, další stránky: 1 | 2 | Další »
stránkovat diskuzi po 10 | 20 | 50

Odkazy k diskuzi V Chorvatsku může kvůli tamnímu přijetí eura Čechům výrazně zdražit, až o desítky procent

V Chorvatsku může kvůli tamnímu přijetí eura Čechům výrazně zdražit, až o desítky procent - zdrojová stránka k tématu diskuze V Chorvatsku může kvůli tamnímu přijetí eura Čechům výrazně zdražit, až o desítky procent.

Zasílání Denního souhrnu názorů na V Chorvatsku může kvůli tamnímu přijetí eura Čechům výrazně zdražit, až o desítky procent e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu V Chorvatsku může kvůli tamnímu přijetí eura Čechům výrazně zdražit, až o desítky procent.

 Burza Prime 15:18 
Název Kurz Změna
 COLT(CZG)  635.00  0.00% 
 ČEZ  864.00  +1.11% 
 ERSTE  1 107.50  -0.76% 
 GEN(NORTON)  494.52  +0.72% 
 GEVORKYAN  252.00  0.00% 
 KB  864.50  +0.29% 
 KOFOLA  270.00  -0.74% 
 MONETA  97.30  +0.31% 
 PHOTON  44.45  +0.11% 
 PILULKA  180.00  -0.28% 
 PM  15 920.00  -0.25% 
 PRIMOCO   945.00  +5.00% 
 VIG  739.00  +1.51% 
Komodity online
 Ropa 87.69 USD 15:04   
 Zlato 2332.66 USD 15:04   
 Stříbro 27.21 USD 15:04   
 Káva 226.20 USD 15:04   
 Cukr 19.36 USD 15:04   
 Bavlna 81.73 USD 15:04   
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.