Ke změně struktury pěstovanýc plodin došlo zejména kvůli změně priorit spotřebitelů. A kvůli komoditizaci zemědělské produkce. Obiloviny se jednoduše pěstují, dají se skladovat, a obsahují jen 14 % vody a spoustu energie v podobě škrobů. V roce 1865 s vynálezem válcového mlýna došlo k odstranění embryí pšenice a kukuřice a mouku bylo možné skladovat další 3 roky bez změny.
Za změnu struktury pěstovaných plodin tak může zejména obchod a finančnictví, protože s pšenicí a kukuřicí začaly obchodovat celosvětově a spekulovat s cenami.
A třeba brambory byly dříve krmnou plodinou, jenže obsahují 75 % vody, a tak se nehodí k transportu po planetě.
A k jídlu už máme více pšenici, než brambory.
Žito je fajn, jenže je mazlavé, rychle se kazí, tuk v něm žlukne, takže je to sezónní záležitost, navíc regionálně omezená (na Slovany).
A ovesné vločky, veskrze zdravé, to přeci jedí jen Skoti ke snídani (porridge).
Ztráta produkce masa v ČR po roce 1990 vedla k poklesu ploch krmných plodin, a řepka, je dieteticky nejlepším olejem, s omega 3 mastnými kyselinami. A v současných osevních postupech vyvažuje obilniny, protože nic jiného se prakticky nedá na trhu prodat. A navíc je to zlepšující plodina, která hluboko koření a prokořeňuje půdu.