Společnosti GE Hitachi Nuclear Energy a ČEZ zahajují spolupráci při zkoumání technologie malého modulárního reaktoru v České republice - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Výpis příspěvků 1 až 1 (1)
 
přečíst (4) 03.02.20 20:21  katka  katherinelzavinacseznam.cz  (207811)

Proč chtějí spolupracovat když mají vlastní patent?

Ze stránek UJV:

Projekt Energy Well, který staví na znalostech tří generací jaderných inženýrů z Řeže, běží už několik let. Má za sebou základní ekonomickou studii, která potvrdila komerční potenciál a také studii proveditelnosti. Před dvěma lety vzbudil velkou pozornost i na mezinárodní konferenci o malých jaderných reaktorech v americké Atlantě.


Dceřiná společnost ÚJV Centrum výzkumu Řež významně pokročila v procesu vývoje vlastního malého reaktoru s označením Energy Well, který spadá do kategorie tzv. malých modulárních reaktorů. Projektový tým, vedený Markem Ruščákem, získal patent od Úřadu průmyslového vlastnictví a zahájil přípravu nejaderné experimentální jednotky reaktoru.

 

Základní myšlenkou modulárních reaktorů, včetně konceptu Energy Well, je stavebnicová struktura okruhů. To, zjednodušeně řečeno, umožňuje uložit primární jaderný okruh do jedné kompaktní nádoby, kterou lze od zbytku elektrárny po vyčerpání paliva oddělit a relativně snadno vyměnit za jinou. Okruhy, které se starají o vlastní výrobu energie (tedy nejaderné — sekundární a terciální) lze dále využívat pro další, „čerstvé“ palivo.

 

Jednou z hlavních podmínek takového uspořádání je možnost uzavření primárního, jaderného okruhu jako kompaktní „bezzásahové zóny“ menších rozměrů. Po „vyhoření“ paliva v něm zůstane jeho zbytek bezpečně uložen a je možné ho pak (po nutném dochlazení) transportovat zpět k výrobci. Projekt Energy Well předpokládá, že palivo, resp. primární okruh, by se takto vyměňovaly asi jednou za sedm let. Hlavní myšlenka konstrukce palivové zóny reaktoru Energy Well leží ve využití speciálních tekutých solí (tzv. Flibe) jako chladiva. Zařízení by pak mělo v běžném provozu zajistit výkon kolem 20 MWt. Dodávky elektrické energie a tepla, produkované takovým reaktorem, jsou využitelné například pro čištění vody, zajištění dodávek energie pro uzavřené komunity, záložní systémy jiných energetických zdrojů nebo pro bezemisní výrobu vodíku. Jednotky by bylo možné také řetězit do větších celků.

Pokud se nám v Řeži podaří v budoucnu dotáhnout projekt Energy Well do stadia komerční licence, bude to pro český průmysl znamenat obchodní příležitosti s vysokou přidanou hodnotou a významně to podpoří rozvoj našich jaderných kompetencí.

 

Dosavadní doporučení: přečíst (4)
Vaše doporučení:


Diskuze Společnosti GE Hitachi Nuclear Energy a ČEZ zahajují spolupráci při zkoumání technologie malého modulárního reaktoru v České republice, další stránky: 1

Odkazy k diskuzi Společnosti GE Hitachi Nuclear Energy a ČEZ zahajují spolupráci při zkoumání technologie malého modulárního reaktoru v České republice

Společnosti GE Hitachi Nuclear Energy a ČEZ zahajují spolupráci při zkoumání technologie malého modulárního reaktoru v České republice - zdrojová stránka k tématu diskuze Společnosti GE Hitachi Nuclear Energy a ČEZ zahajují spolupráci při zkoumání technologie malého modulárního reaktoru v České republice.

Zasílání Denního souhrnu názorů na Společnosti GE Hitachi Nuclear Energy a ČEZ zahajují spolupráci při zkoumání technologie malého modulárního reaktoru v České republice e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu Společnosti GE Hitachi Nuclear Energy a ČEZ zahajují spolupráci při zkoumání technologie malého modulárního reaktoru v České republice.

 Burza Prime 16:29 
Název Kurz Změna
 COLT CZ GROUP SE  679.00  0.00% 
 ČEZ  930.00  +0.27% 
 ERSTE GROUP BANK A  1 167.00  -0.17% 
 GEN DIGITAL  570.00  +0.89% 
 GEVORKYAN  252.00  -1.56% 
 KOFOLA CS  287.00  +1.06% 
 KOMERČNÍ BANKA  783.00  +0.51% 
 MONETA MONEY BANK  98.30  +1.87% 
 PHILIP MORRIS ČR A  14 840.00  0.00% 
 PHOTON ENERGY  43.95  -0.57% 
 PILULKA LÉKÁRNY  178.00  0.00% 
 PRIMOCO UAV SE  795.00  -0.63% 
 VIG  779.00  +0.65% 
Komodity online
 Ropa 82.14 USD 17:50   
 Zlato 2390.57 USD 17:50   
 Stříbro 31.31 USD 17:50   
 Káva 219.06 USD 17:50   
 Cukr 18.32 USD 17:50   
 Bavlna 79.38 USD 17:50   
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.